dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η επόμενη μέρα του Λούρου…

Εικόνα του άρθρου Η επόμενη μέρα του Λούρου…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/12/2022, 00:39
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στις 15 Δεκεμβρίου, στις 14:30, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου θα συνεδριάσει για να συζητήσει για τα όσα έχουν συμβεί στον Λούρο αλλά και γενικότερα για την αντιπλημμυρική προστασία της Ηπείρου (η συζήτηση είχε προγραμματιστεί για την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά αναβλήθηκε»).

Εκ των πραγμάτων, ο Λούρος αναμένεται να αποτελέσει το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς τόσο ο ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) όσο και οι επιθεωρητές περιβάλλοντος έχουν «καταδικάσει» με πορίσματά τους τις ενέργειες της Περιφέρειας Ηπείρου στον ποταμό Λούρου, στις αρχές Νοεμβρίου. Η περιφερειακή αρχή Ηπείρου επιμένει πάντως στις θέσεις της και δεν αποδέχεται τα περί περιβαλλοντικής καταστροφής.

Το νέο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι υπάρχει από τον ΟΦΥΠΕΚΑ μια πρόταση αποκατάστασης του ποταμού.

Διαβάστε: Το ποτάμι των δικαιολογιών

Κάτι που διαφαίνεται και από την από 28ης Νοεμβρίου απάντηση του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη σε έγγραφό του στη Βουλή, μετά από ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι αναφορές περί οικολογικής καταστροφής, εκτιμούμε ότι είναι υπερβολικές και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση του ποταμού» αναφέρει. Επιμένει στα περί ανομβρίας, επικαλείται το επιχείρημα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην οποία είχε κηρυχθεί η περιοχή λόγω έντονων καιρικών φαινομένων τον Ιανουάριο του 2021 και κάνει αναφορά σε μια τεχνική έκθεση των υπηρεσιών από τον Απρίλιο για τη «συντήρηση και καθαρισμό του ποταμού».

Όσο για την περίοδο εκτέλεσης των εργασιών, ο κ. Καχριμάνης αναφέρει ότι η σύμβαση με τον ανάδοχο υπογράφηκε το καλοκαίρι, αλλά οι εργασίες ξεκίνησαν τον Νοέμβριο «όταν κατέστη δυνατή η αποδέσμευση των μηχανημάτων της αναδόχου από άλλες υποχρεώσεις».

Ιδιαίτερη σημασία έχει η εκτίμηση του κ. Καχριμάνη ότι μεγαλύτερες ζημιές έχουν προκαλέσει στο ποτάμι τα έντονα καιρικά φαινόμενα –μόνο που αυτά… λειτουργούν αυτόνομα και είναι φυσικά φαινόμενα. Ο συλλογισμός του έχει ως εξής: «Ανεξάρτητα των λόγων που προέκυψε η διακοπή της ροής στην απόσταση των 7-8 χλμ., οι επιπτώσεις που προκλήθηκαν στο περιβάλλον είναι σαφώς πολύ μικρότερες –σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κατοίκων και επαγγελματιών- από τις ζημιές που έγιναν τα περασμένα χρόνια από έντονα καιρικά φαινόμενα».

Εκτιμά επίσης ότι αν δεν είχαν εκτελεστεί οι εργασίες καθαρισμού από την Περιφέρεια, «σήμερα πιθανότατα να γινόταν λόγος για νέες ζημιές στις παρακείμενες ιδιοκτησίες και εγκαταστάσεις». Και μετά τις βροχοπτώσεις στα μέσα Νοεμβρίου, «η ροή του ποταμού έχει αποκατασταθεί χωρίς να διαπιστώνεται αλλαγής της κοίτης του»…

Όσο για τα νεκρά ψάρια, ο κ. Καχριμάνης κάνει λόγο για ένα θλιβερό αλλά σύνηθες φαινόμενο «κάθε φορά που μειώνονται οι ποσότητες νερού στον Λούρο όσο και σε άλλους ποταμούς». Βέβαια, η αιτία μείωσης των ποσοτήτων νερού έχει πάντα σημασία.

«Για τυχόν μέτρα αποκατάστασης και ισορροπίας της διαταραγμένης ιχθυοπανίδας του ποταμού που θα απαιτηθούν, ήδη η Περιφέρεια βρίσκεται σε επικοινωνία με επιστημονικούς φορείς και θα πράξει ό,τι απαιτηθεί» τονίζει ο περιφερειάρχης.

Την ίδια ώρα, ο ΟΦΥΠΕΚΑ καταγράφει σε έγγραφό του προς τη Βουλή τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Σημειώνει αρχικά το εξής: «Αποτελεί κοινά αποδεκτή θέση πως το οικοσύστημα μπορεί να ανακάμψει με φυσικό τρόπο, αν διαφυλαχτεί κατάλληλα από ασύμβατες χρήσεις. Απαιτείται βέβαια κατάλληλος συντονισμός και στοχευμένος και επιστημονικά τεκμηριωμένος σχεδιασμός των μέτρων και δράσεων αποκατάστασης με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων ώστε τα επόμενα βήματα να συμβάλλουν στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αποκατάσταση του οικοσυστήματος. Επίσης, καθοριστικής σημασίας είναι η αποτροπή παρεμβάσεων, ειδικά στην κεντρική κοίτη του ποταμού χωρίς τις απαιτούμενες μελέτες, αδειοδοτήσεις και επίβλεψη».

Στις προτεινόμενες ενέργειες περιλαμβάνονται από διερεύνηση της δυνατότητας για ειδικό καθεστώς στο ποτάμι και εξέταση έργων ορεινής υδρονομίας μέχρι εκπόνηση μελέτης οριοθέτησης του Λούρου και καθορισμός της οικολογικής στάθμης.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, στην απάντησή του στην ερώτηση των βουλευτών τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΚΚΕ, αναφέρει ότι το Συντονιστικό Γραφείο Περιβαλλοντικών Ζημιών απέστειλε έγγραφο στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας να ενημερώσουν για τα μέτρα και τις ενέργειες σχετικά με την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημίας και την επαναφορά του ποταμού στην αρχική του κατάσταση.


* Φωτογραφία του Λούρου την περίοδο των εργασιών από την Περιφέρεια Ηπείρου, στις αρχές Νοεμβρίου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3