Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΚ: Ζητά κοινό σύστημα ασύλου

Εικόνα του άρθρου ΕΚ: Ζητά κοινό σύστημα ασύλου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/03/2020, 11:46
ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί την κατάσταση στα σύνορά της, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι θα παρασχεθεί άσυλο σε όσους το δικαιούνται, είπαν πολλοί ομιλητές την Τρίτη.

Κατά τη συζήτηση με την επίτροπο Γιόχανσον και την Κροατική Προεδρία του Συμβουλίου, η πλειοψηφία των ομιλητών κατέκρινε τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν για την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου για την επίτευξη των πολιτικών του στόχων. Πολλοί τόνισαν επίσης ότι θα πρέπει να αποφευχθεί μια επανάληψη της προσφυγικής κρίσης του 2015 και επέμειναν στην ανάγκη αναθεώρησης των κοινών κανόνων της ΕΕ για το άσυλο.

Κάποιοι από τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων ζήτησαν την επανεξέταση της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, η οποία συμφωνήθηκε και τέθηκε σε ισχύ το 2016 για να περιορίσει το ρυθμό αφίξεων αιτούντων άσυλο και μεταναστών με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια από την ΕΕ. Άλλοι εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάσταση τόσο στα ελληνοτουρκικά σύνορα όσο και στα ελληνικά νησιά, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι χιλιάδες αιτούντες άσυλο, πολλοί από αυτούς ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Συζητήθηκαν ακόμη η ανάγκη να τηρηθεί η Σύμβαση της Γενεύης και να παρασχεθεί προστασία στους πρόσφυγες, οι καταγγελίες για αστυνομική βία εναντίον ανθρώπων που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα, καθώς και η πιθανότητα να εισέρχονται στην Ευρώπη τζιχαντιστές κρυμμένοι ανάμεσα στους πρόσφυγες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back