Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα καταδίκη της μεταναστευτικής της πολιτικής, λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο που απεικονίζει τη βίαιη απέλαση αιτούντων άσυλο που είχαν ζητήσει άσυλο στη χώρα.
Σημερινό δημοσίευμα των New York Times γράφουν ότι η «Η Ελλάδα λέει ότι δεν παρατάει τους μετανάστες στη θάλασσα. Πιάστηκε επ’ αυτοφώρω».
Βιντεοσκοπημένο υλικό δείχνει αιτούντες άσυλο, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, να περισυλλέγονται στη Λέσβο, να μεταφέρονται στη θάλασσα και να εγκαταλείπονται σε μια σχεδία από την ελληνική ακτοφυλακή.
Οι αιτούντες άσυλο είχαν ήδη μετακινηθεί από χώρα σε χώρα για χρόνια για να ξεφύγουν από τον πόλεμο στο Κέρας της Αφρικής. Μόλις είχαν πατήσει το πόδι τους στην Ευρώπη, ελπίζοντας να ξεκινήσουν μια νέα ζωή, όταν κάποιοι φορώντας κουκούλες, τους μάζεψαν και τους αφαίρεσαν τα υπάρχοντά τους.
Τώρα υπάρχουν πολύ περισσότερες από τις προηγούμενες εικασίες. Αυτό οφείλεται εν μέρει στον Fayad Mulla, έναν ανθρωπιστή από την Αυστρία, ο οποίος βρισκόταν σε υπηρεσία στο νησί της Λέσβου μέχρι πριν από δύο εβδομάδες. Έκανε ένα βίντεο για μια απαγωγή και εγκατάλειψη προσφύγων στη θάλασσα στις 11 Απριλίου 2023. Οι ηχογραφήσεις του παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες για τα γεγονότα που εγείρουν επείγοντα ερωτήματα για τους υπεύθυνους για το ελληνικό άσυλο και τους υπεύθυνους για την απομόνωση της ΕΕ από τους πρόσφυγες.
Στην Τουρκία
Ο Mulla έδωσε το βίντεο στους New York Times. Δημοσιογράφοι του διάσημου αμερικανικού μέσου κατάφεραν να βρουν 11 απαχθέντες στην Τουρκία – ανάμεσά τους ένα μωρό και πολλά μικρά παιδιά. Ρώτησαν τους μεγάλους. Επιβεβαίωσαν ότι είχαν συλληφθεί από κουκουλοφόρους στη Λέσβο και τους πέταξαν σε σωσίβια λέμβο.
Το γεγονός ότι φαίνονται και σε φωτογραφίες που τράβηξε η τουρκική ακτοφυλακή στις 11 Απριλίου υπογραμμίζει την αποδεικτική αξία των όσων έχουν προβληθεί. Η σωσίβια σχεδία στην οποία αφέθηκαν στην τύχη τους καταγράφηκε και από την τουρκική ακτοφυλακή. Σύμφωνα με μια λίστα με όλους τους πρόσφυγες που συνελήφθησαν στη θάλασσα, ανακαλύφθηκε στις 11 Απριλίου 2023 στις 14:30 στη θάλασσα μεταξύ της ελληνικής Λέσβου και των τουρκικών ακτών κοντά στη Σμύρνη.
Στη Λέσβο, οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στην ακτή με φορτηγά χωρίς σήμα και μεταφέρθηκαν στα τουρκικά θαλάσσια σύνορα με πλοία της ελληνικής ακτοφυλακής, λέει ο Mulla. Εκεί τους βγάζουν στις φουσκωτές σωσίβιες σχεδίες – τα λεγόμενα σωσίβια.
Το ρεπορτάζ των «New York Times»
Ένα ολοκληρωμένο, διαδραστικό ρεπορτάζ των «New York Times» για τα γεγονότα στη Λέσβο κυκλοφόρησε την Τετάρτη στο διαδίκτυο. Η ελληνική κυβέρνηση δεν απάντησε σε ερωτήσεις της εφημερίδας.
Η Επιτροπή της ΕΕ είπε ότι θα επικοινωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τους ισχυρισμούς. Η ΕΕ υποστηρίζει το ελληνικό σύστημα προσφύγων με ποσά σε εκατομμύρια ευρώ, για παράδειγμα μέσω του Οργανισμού της Ένωσης για το Άσυλο (EUAA).
Αρκετές εκατοντάδες απαγωγές από το 2020
Ο Mulla, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του αριστερού αυστριακού κόμματος “Der Wandel”, είπε στο STANDARD πώς εντόπισε τις απαγωγές. Είχε ακούσει φήμες για αυτό από τότε που έφτασε στη Λέσβο τον Σεπτέμβριο του 2020.
«Οι απελάσεις ξεκίνησαν στην αρχή της πανδημίας. Με άλλα λόγια, από τότε που δεν υπήρχαν πλέον νόμιμες επιστροφές από την Ελλάδα στην Τουρκία», λέει.
Οι πληροφοριοδότες του είπαν για όρμους όπου οι άνθρωποι αναγκάζονταν να επιβιβαστούν σε βάρκες. «μπόρεσα να παρατηρήσω δύο τέτοιες ενέργειες. Σύμφωνα με τις λίστες συλλήψεων της τουρκικής ακτοφυλακής, πρέπει να ήταν αρκετές εκατοντάδες ή και χιλιάδες άνθρωποι », εκτιμά ο Μουλά
Βρέθηκε με θερμική απεικόνιση
Σύμφωνα με τον Αυστριακό, δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι ακριβώς είναι οι κουκουλοφόροι που αναζητούν αιτούντες άσυλο στα νησιά. Δεν έχουν στολές ή άλλα διακριτικά που να τους αναγνωρίζουν ως μέλη της αστυνομίας. Η προσέγγισή τους, ωστόσο, χαρακτηρίζεται από εκπαιδευμένη αποτελεσματικότητα και σκληρότητα. Οι άνδρες που συνελήφθησαν είχαν δεμένα τα χέρια τους με συρματόσχοινα και όποιος αντιστέκονταν , δεχόταν χτυπήματα.
Οι πρόσφυγες βρέθηκαν στους θάμνους με τη βοήθεια καμερών θερμικής απεικόνισης του Λιμενικού Σώματος. Χρησιμοποιούνται επίσης κινεζικά drones με τέτοιες κάμερες.
Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει ένα είδος αγώνα δρόμου για την τύχη των αιτούντων άσυλο. «Αν βρεθούν από ΜΚΟ ή επίσημους αξιωματούχους, από τους λεγόμενους «καλούς», έρχονται στο στρατόπεδο και μπορούν να κάνουν αίτηση για άσυλο. Αλλιως μεταφέρονται πίσω στη θάλασσα».
Με πληροφορίες από Ναυτεμπορική, Efsyn