ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Eίμαστε σε μόνιμη κόντρα»...

Εικόνα του άρθρου «Eίμαστε σε μόνιμη κόντρα»...
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/04/2021, 02:09
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν από δύο εβδομάδες, έγινε γνωστό ότι οι σχέσεις της Περιφέρειας Ηπείρου με την «Αειφορική Ηπείρου», τη θυγατρική εταιρία της ΤΕΡΝΑ, που διαχειρίζεται τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης, δεν είναι καλές.

Τις κακές αυτές σχέσεις έρχεται να επιβεβαιώσει εκ νέου ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης: «Είμαστε σε μόνιμη κόντρα με την εταιρία αυτή». Ο κ. Καχριμάνης απέδωσε τα τεκταινόμενα «στη γραμμή που τηρούμε για την προστασία της Περιφέρειας και των Δήμων».

Η δήλωσή του έγινε με αφορμή την απόρριψη προσφυγής της «Αειφορικής Ηπείρου» από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας. H εταιρία ζητούσε με την προσφυγή της από την Περιφέρεια 135.867 ευρώ. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν δίνονται, π.χ. τι ακριβώς αφορούσε η προσφυγή. Προστίθεται απλώς ότι ο περιφερειάρχης έχει αποστείλει και εξώδικη διαμαρτυρία στη διοίκηση της εταιρίας

Η ανακοίνωση αυτή της Περιφέρειας Ηπείρου ήρθε δύο εβδομάδες μετά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 19 Μαρτίου, όπου για πρώτη φορά, και μετά από παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καταγράφηκαν οι δικαστικές διαμάχες μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και «Αειφορική Ηπείρου» αλλά και η δυσαρέσκεια του κ. Καχριμάνη για τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας («με τον οποίο δεν μπορεί να συνεννοηθεί» όπως είχε πει).

Στη συνεδρίαση εκείνη, ο κ. Καχριμάνης ανέφερε (ή καλύτερα επιβεβαίωσε τα όσα είπε η Λαϊκή Συσπείρωση) ότι η Περιφέρεια Ηπείρου επέβαλε ποινική ρήτρα 690.000 ευρώ στην εταιρία για μη έγκαιρη, βάσει της σύμβασης, λειτουργία της μονάδας. Υπενθυμίζεται ότι η μονάδα τέθηκε σε εμπορική λειτουργία τον Μάρτιο του 2019. Η επιβολή της ρήτρας έγινε τον Απρίλιο του 2019.

Λίγους μήνες μετά, ακολούθησε αίτημα της «Αειφορική Ηπείρου» προς την Περιφέρεια Ηπείρου για ορισμό διαιτητή. Όπως προκύπτει και από τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας τα οποία έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της, η εταιρία ζητά να μη επιβληθεί η ποινική ρήτρα των 690.000 ευρώ όπως και να της καταβληθούν συνολικά 3,8 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για απώλεια εσόδων και για το κόστος διενέργειας πρόσθετων δοκιμών ελέγχου.

Η όλη υπόθεση δεν έχει κλείσει ακόμα, με τη διαδικασία της επιδιαιτησίας να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όλα αυτά, βέβαια, περί «κόντρας» που διατείνεται ο περιφερειάρχης, ανήκουν στο πλαίσιο των εύλογων διαφωνιών ή διεκδικήσεων που προκύπτουν από την τήρηση ή μη της σύμβασης που έχει υπογράψει το Δημόσιο (στη συγκεκριμένη περίπτωση η Περιφέρεια Ηπείρου) με μια ιδιωτική εταιρία... Κι εδώ κρίνεται η ικανότητα της Περιφέρειας Ηπείρου να ανταποκριθεί στον ρόλο που η ίδια επέλεξε για τον εαυτό της.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back