ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η κατάσταση μοιάζει αδιέξοδη…

Εικόνα του άρθρου Η κατάσταση μοιάζει αδιέξοδη…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/03/2022, 14:28
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου που επιβάλλει στην Περιφέρεια Ηπείρου την καταβολή εκατομμυρίων ευρώ στην «Αειφορική Ηπείρου» (ΤΕΡΝΑ), οδηγεί πια σε έναν «πόλεμο» αλληλογραφίας μεταξύ των δύο «διαδίκων», με προειδοποιήσεις εκατέρωθεν.

Η Περιφέρεια Ηπείρου προειδοποιεί με αλλαγή όρων της σύμβασης σύμπραξης, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι θα ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα. Από τη μεριά της, η «Αειφορική Ηπείρου» που διαχειρίζεται τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για έγερση και νέας διαφωνίας (νέο διαιτητικό δικαστήριο δηλαδή) επειδή, όπως αναφέρεται σε έγγραφο, η Περιφέρεια παρακρατεί και δεν αποδίδει τα νέα οφειλόμενα ποσά. Επίσης, επιφυλάσσεται όλων των νόμιμων δικαιωμάτων της για συκοφαντική δυσφήμιση και ηθική βλάβη.

Όλα αυτά γίνονται με την αποστολή εγγράφων όχι μόνο μεταξύ νομικών συμβούλων αλλά και μεταξύ του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη και του γενικού διευθυντή της εταιρίας Γιώργου Αγραφιώτη. Τα τελευταία δε έγγραφα κοινοποιούνται σε αιρετούς, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, σε υπουργούς, ακόμα και στον πρωθυπουργό.

Ο κύκλος αυτός της αντιπαράθεσης ξεκίνησε όταν η εταιρία απέστειλε στην Περιφέρεια Ηπείρου, στις 24 Μαρτίου, έγγραφο με το οποίο ζητούνταν η γνωστοποίηση «του χρόνου τακτοποίησης της οφειλής». Η οφειλή, σύμφωνα με την εταιρία, ανέρχεται σε 3,3 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 212.000 ευρώ είναι οι τόκοι. Η Περιφέρεια βρήκε προκλητικό αυτό το έγγραφο, λέγοντας ότι καταρχάς η αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος της επιτρέπεται μετά την παρέλευση 60 ημερών από την επίδοση της απόφασης (18 Μαρτίου) και υπενθυμίζοντας ότι θα ασκήσει αγωγή ακύρωσης. Κάνει δε λόγο για «ενέργεια άσκησης πιέσεων για πληρωμή των ποσών», λέγοντας ότι θα ζητήσει την παρέμβαση της εισαγγελικής αρχής…

Στην απάντησή της, η εταιρία αναφέρει ότι η αποστολή του εγγράφου ήταν μια «καλόπιστη ενέργεια» εκ μέρους της, καθώς όσο καθυστερεί η πληρωμή, τόσο αυξάνονται οι τόκοι, και όχι «άσκηση πίεσης». Όσο για τα περί εισαγγελικής παρέμβασης, επισημαίνει απλώς: «Η Περιφέρεια Ηπείρου απειλεί ότι αν ζητήσουμε την εφαρμογή της διαιτητικής απόφασης, θα προσφύγει στον εισαγγελέα! Προφανώς τα σχόλια περιττεύουν». Υπογραμμίζει επίσης ότι η άσκηση της αγωγής ακύρωσης («αν αυτή κριθεί ότι παραδεκτώς ασκείται» όπως αναφέρεται), δεν αναστέλλει την ισχύ της διαιτητικής απόφασης.

Ένα ουσιώδες στοιχείο που προκύπτει από την αλληλογραφία, είναι ότι η Περιφέρεια Ηπείρου, πέραν της επιμονής της περί εσφαλμένης απόφασης του διαιτητικού δικαστηρίου, επικαλούμενη τη θέση της μειοψηφίας, αναφέρει πως η «Αειφορική Ηπείρου» ζητά διπλοπληρωμή. Η άποψή της είναι ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έχει καταβάλει «διεκδικούμενα ποσά» για την περίοδο Μάρτιος 2019-Δεκέμβριος 2020 στην εταιρία μέσω των ανταποδοτικών τελών των Δήμων.

Η «Αειφορική Ηπείρου» ανταπαντά κάνοντας λόγο για «αναληθή ισχυρισμό» της Περιφέρειας. Χαρακτηρίζει δε το σχετικό έγγραφο ως «εξόχως συκοφαντικό, ψευδές και κατασκευασμένο». Την απειλή περί αλλαγής όρων της σύμβασης σύμπραξης, η εταιρία, αφού τη χαρακτηρίζει εσκεμμένα αόριστη, αναφέρει ότι αυτή «θα πρέπει να αξιολογηθεί από κάθε άποψη επειδή αφορά την διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων όλης της Περιφέρειας Ηπείρου, δηλαδή ένα σοβαρότατο θέμα δημοσίου ενδιαφέροντος». Σε αυτό το σημείο προσθέτει και τα περί μη καταβολής των νέων οφειλόμενων ποσών στην εταιρία εκ μέρους της Περιφέρειας.

Κατά τα άλλα, η «Αειφορική Ηπείρου» αναφέρει ότι η Περιφέρεια Ηπείρου οδήγησε το εργοστάσιο σε υπολειτουργία επειδή δεν πέτυχε να εισκομίζονται σε αυτό όλες οι παραγόμενες ποσότητες απορριμμάτων «κατά παράβαση των συμβατικών της υποχρεώσεων, αδυνατώντας να θέσει σε λειτουργία τους ήδη κατασκευασμένους σταθμούς μεταφόρτωσης». Η μη λειτουργία των σταθμών μεταφόρτωσης είναι και το μεγάλο «αγκάθι» στην υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων, που, όπως φαίνεται, άνοιξε πολλά μέτωπα στην Ήπειρο.

Τέλος, από τη μεριά της Περιφέρειας Ηπείρου, ο κ. Καχριμάνης ζητά από τον πρόεδρο της εταιρίας Εμμανουήλ Μαραγκουδάκη και από τον εκπρόσωπο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να επικοινωνήσουν μαζί του «προκειμένου να ενημερωθούν για αντισυμβατικές ενέργειες εντεταλμένων εκπροσώπων του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης και την εξέλιξη της Σύμβασης Σύμπραξης». Ο κ. Καχριμάνης, από την πρώτη στιγμή, που έγινε γνωστή η αντιδικία με την «Αειφορική Ηπείρου», είχε βάλει στο στόχαστρο τους εκπροσώπους του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης, και δη τον γενικό διευθυντή, τον κ. Αγραφιώτη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back