ΕΛΛΑΔΑ

Ειλημμένη απόφαση το «άνοιγμα»

Εικόνα του άρθρου Ειλημμένη απόφαση το «άνοιγμα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/03/2021, 11:29
ΕΛΛΑΔΑ

Το άνοιγμα δραστηριοτήτων από τις πρώτες μέρες του Απριλίου είναι ειλημμένη κυβερνητική απόφαση, ανεξάρτητα από τις ενστάσεις που υπάρχουν στην επιτροπή λοιμωξιολόγων ή τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Αυτό φαίνεται από τις δηλώσεις του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου, ο οποίος το τελευταίο διάστημα αντικαθιστά τον πρωθυπουργό σε τέτοιου είδους ανακοινώσεις, προκειμένου να μειωθεί η επικοινωνιακή φθορά του κ. Μητσοτάκη.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα είπε ο κ. Σκέρτσος, «τα επόμενα βήματα που θα αποφασισθούν την εβδομάδα αυτή για την κοινωνία και την αγορά» έχουν να κάνουν με την «επανέναρξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο και την εκπαίδευση, κι από εκεί και πέρα, μέσα Απριλίου και στην εστίαση σε εξωτερικούς χώρους».

Επικαλέστηκε έρευνα «των Πανεπιστημίων Yale και Harvard, σύμφωνα με την οποία, ακόμη και το 25% του πληθυσμού μιας χώρας να εφαρμόσει τη χρήση των οικιακών τεστ, θα καταγραφεί μια σημαντικότατη μείωση στα θετικά κρούσματα και τους θανάτους» και χρησιμοποίησε ξανά το αφήγημα ότι «είμαστε καλύτερα από αλλού», το οποίο αμφισβητείται έντονα.

 «Με αυτά τα όπλα μπορούμε πλέον να μιλάμε - είναι κάτι που το έχει ενστερνισθεί η επιτροπή των ειδικών - για ένα ελεγχόμενο άνοιγμα της οικονομίας, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης. Είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε πλέον σε αυτή τη στρατηγική, σε μια νέα κοινωνική συμφωνία χωρίς να απεμπολούμε τα μέτρα αυτοπροστασίας», σημείωσε με έμφαση.

Ο κ. Σκέρτσος είπε επίσης το λογικό και αυτονόητο, ότι «πρέπει να λειτουργήσει ξανά η οικονομία, να μπει σε κίνηση η οικονομική παραγωγική δραστηριότητα, να ξαναλειτουργήσει η εκπαίδευση, να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία με ασφαλή και ελεγχόμενο τρόπο».

Ουσιαστικά προκατέλαβε τις αποφάσεις της επιτροπής που θα συνεδριάσει στα μέσα της εβδομάδας και είπε ότι τα self tests θα είναι υποχρεωτικά για κάποιες κατηγορίες του πληθυσμού, «για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους σε εστίαση, σε λιανεμπόριο, θα είναι υποχρεωτικά για τη λειτουργία της δικαιοσύνης».

Τέλος, ο κ. Σκέρτσος έπεσε σε μια αντίφαση σχετικά με το σύστημα υγείας που πιέζεται πολύ και έχει ξεπεράσει τα όριά του. Από τη μια είπε ότι «το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει ενισχυθεί τον προηγούμενο χρόνο, συνεχίζει να ενισχύεται, έχουμε σχεδόν τριπλασιάσει τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ» και από την άλλη ότι «αξιοποιείται το σύνολο των διαθέσιμων δυνάμεων για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτήν την κρίση». Επίσης, οι υγειονομικοί αναφέρουν συνεχώς ότι η ενίσχυση δεν είναι επαρκής και ότι οι αριθμοί που παραθέτει η κυβέρνηση, δεν είναι ακριβείς.

(φωτό: Δ. Κατσάνος)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back