ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Είκοσι μέρες για τη Μεταλλουργική

Εικόνα του άρθρου Είκοσι μέρες για τη Μεταλλουργική
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/02/2017, 22:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν από μερικές μέρες δημοσιεύτηκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εκποίηση ενεργητικού της Μεταλλουργικής στο Κεφαλόβρυσο. Ως ενεργητικό, ορίζεται «το σύνολο των οικονομικών πόρων οι οποίοι ανήκουν σε μία επιχείρηση και έχουν χρηματική αξία, ενώ αναμένεται να προσφέρει οικονομικά και άλλα οφέλη η εκμετάλλευση τους». Πρακτικά, μετράει αντίστροφα ο χρόνος για τη βιομηχανία, η οποία βρίσκεται υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

Το ερώτημα πλέον είναι απαιτητικότερο από ποτέ: τι θα γίνει με την επιχείρηση; Δύο τουλάχιστον παράγοντες συντείνουν στο κλείσιμο, ένας είναι «ουδέτερος» και μόνο η λεκτική δέσμευση υπουργών της κυβέρνησης υπάρχει για τη συνέχιση της λειτουργίας της.

Πριν από λίγο καιρό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης έλεγε ότι υπάρχει το παράδειγμα της ΕΒΖ, με βάση το οποίο μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις. «με ένα σοβαρό σχεδιασμό και σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους, για να βρούμε λύσεις».  Την περασμένη Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας δήλωσε από την Κόνιτσα όπου βρέθηκε για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης ότι «έχουμε βάλει τις βάσεις, ό,τι έγινε και πέρσι, δηλαδή ό,τι συμβάσεις είχε πέρσι να τις έχει και για το 2017. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να συνεχίσει η ύπαρξή της, να κατοχυρωθούν οι θέσεις εργασίας και να αναπτυχθούν. Η διαδικασία της εκκαθάρισης δεν σημαίνει ούτε μια μέρα κλεισίματος».

Η εταιρία «Συνεργαζόμενοι Ορκωτοί Λογιστές» όμως, έχει δημοσιεύσει από την περασμένη Πέμπτη, με χρονικό όριο 20 ημερών, στον αθηναϊκό Τύπο την πρόσκληση ενδιαφέροντος για το ενεργητικό της εταιρίας. Ανάμεσα στα προς αγορά, είναι το εργοστάσιο (7.840 τ.μ.) και το οικόπεδο (24.500 τ.μ.) στο Κεφαλόβρυσο, οχήματα, απόθεμα υλικών, έπιπλα κ.λπ.

Κοντά σε αυτά, πρέπει να μπει και ο «ουδέτερος» παράγοντας: το δικαίωμα μετάταξης που πήραν οι εργαζόμενοι (όχι μόνο της Μεταλλουργικής αλλά όλων των εταιριών που ανήκουν Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και την εταιρία Παραγωγής Πολιτικών Προϊόντων έχουν δικαίωμα μετάταξης σε άλλες θέσεις του δημοσίου. Θα καταθέσουν το αίτημα, αλλά αυτό, θα πρέπει και να εγκριθεί…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back