ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ζητούνται… ράγες για τη Μεταλλουργική

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/01/2017, 00:56
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Έχουν ξεκινήσει οι εξελίξεις στη Μεταλλουργική Πωγωνίου, η οποία είναι πλέον υπό εκκαθάριση. Αυτό που πρέπει να φανεί τώρα, είναι εάν η βιομηχανία θα παραμείνει όντως σε λειτουργία, όπως είναι τουλάχιστον η βούληση σε επίπεδο κυβερνητικών δηλώσεων. Φαίνεται ωστόσο όμως ότι ενώ το υπουργείο Άμυνας θέλει αυτή τη λύση, την «εκκαθάριση εν λειτουργία» δηλαδή, το Οικονομικών δεν είναι σίγουρο. Η καθημερινότητα όμως δεν σταματάει και πρέπει άμεσα να δοθεί λύση σε προβλήματα μισθοδοσίας και άλλα πρακτικά ζητήματα. Η λύση γι αυτά αναζητείται στην Αθήνα, σε μια σειρά επαφές που έχει ο μέχρι προ εκκαθάρισης διευθυντής της βιομηχανίας, Άρης Σπέγγος.

Ένα βασικό ζήτημα, είναι αυτό της ρευστότητας. Η εταιρία έχει χρήματα, καθώς πήγε καλά το 2016, αλλά οι τράπεζες κρατάνε πλέον διαφορετική στάση, με την επιχείρηση σε εκκαθάριση με δεδομένα τα χρέη από τους παλιούς δανεισμούς. Αυτό, πρέπει να λυθεί άμεσα για να εξυπηρετηθούν έξοδα του εργοστασίου, των εργαζόμενων κ.α.

Ένα ακόμα θέμα, είναι εάν θα συνεχίσει τη δραστηριότητά της επίσημα η διοίκηση με κάποια «φόρμουλα», για να ισχύσει όντως το «λειτουργία σε εκκαθάριση».

Ένα τρίτο, είναι η τύχη των εργαζόμενων. Όλοι οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και την εταιρία Παραγωγής Πολιτικών Προϊόντων έχουν δικαίωμα μετάταξης σε άλλες θέσεις του δημοσίου. Έχουν ένα χρονικό περιθώριο να κάνουν τις αιτήσεις για να εξασφαλιστούν και θεωρείται σίγουρο ότι θα τις καταθέσουν όλοι. Ωστόσο, για να γίνουν οι μετατάξεις θα πρέπει να εκδοθούν οι σχετικές ΚΥΑ για τον τρόπο και τον προορισμό των μετακινήσεων. Αυτή, είναι μια άλλη υπόθεση…

Επιπλέον, θα πρέπει να μπει σε εφαρμογή κάποιο σχέδιο εξυγίανσης και λειτουργίας της επιχείρησης. Μέχρι στιγμής, το πολυθρύλητο «σχέδιο επαναλειτουργίας 160 εργοστασίων» δεν έχει υλοποιηθεί και η Μεταλλουργική είναι η δεύτερη βαριά βιομηχανία στην Ήπειρο που απειλείται με παροπλισμό. Μια σκέψη, η οποία έχει συζητηθεί ευρέως στα κυβερνητικά επιτελεία, είναι η εφαρμογή του προτύπου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Αλλά προς το παρόν, είναι συζήτηση και όχι ακριβές σχέδιο.

Όλα τα προηγούμενα, δημιουργούν και ένα ακόμα κρίσιμο ερώτημα, το οποίο μπορεί να απαντήσει μόνο η κυβέρνηση: θα συνεχίσει να λειτουργεί η βιομηχανία στο Κεφαλόβρυσο και θα κρατηθούν οι υποσχέσεις ή δεν θα γίνουν πραγματικότητα;

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back