Απέχει από τα Γιάννενα 74 χλμ., όντας το πιο απομακρυσμένο χωριό του Ζαγορίου. Βρίσκεται μέσα στον εθνικό δρυμό Βίκου-Αώου, στους πρόποδες της κορυφής Τσούκα Ρόσα, σε υψόμετρο 940 μ. Και είναι ένα από τα πιο… δροσερά χωριά της Ηπείρου.
Το Βρυσοχώρι, που πήρε την ονομασία του από τα πολλά νερά που τρέχουν στην περιοχή, λεγόταν πια Λεσινίτσα και πιο παλιά Λιάσιντσα. Με την ονομασία «Λιάσιντσα» εντοπίζεται σε χρυσόβουλο του Ανδρόνικου του Β’ το 1295. Με την πάροδο των χρόνων, η «Λιάσιντσα» έγινε «Λεσινίτσα» -μια ονομασία που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.
Ο λόγιος του 19ου αιώνα Ιωάννης Λαμπρίδης καταγράφει το χωριό ως «Λέσνιτσα» και ερμηνεύει την ονομασία ως «λεπτοκαρυώνας». Ο γλωσσολόγος Κώστας Οικονόμου εκτιμά (στο βιβλίο του «Τα οικωνύμια του νομού Ιωαννίνων-Γλωσσολογική εξέταση») ότι το τοπωνύμιο έχει τη ρίζα του σε σλάβικη λέξη που σημαίνει «δάσος».
Το Βρυσοχώρι «έχασε» την παλιά του ονομασία το 1927, την περίοδο που υπήρξε μια «εκστρατεία» μετονομασιών οικισμών από το υπουργείο Εσωτερικών, στην προσπάθειά του να εξαφανιστούν από τη χώρα τα ξενικά ονόματα.
Το βλαχόφωνο αυτό χωριό βίωσε την ακμή του κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, όπως όλα τα Ζαγοροχώρια λόγω των προνομίων που είχαν κατά την οθωμανική κυριαρχία. Προς τα τέλη του 19ου αιώνα, είχε 1600 κατοίκους.
Το Βρυσοχώρι δεν έχει διατηρήσει τη ζαγορίσια αρχιτεκτονική, παρά μόνο σε λίγες περιπτώσεις. Κι αυτό επειδή κάηκε τρεις φορές τη δεκαετία του ’40. Δύο φορές από τους γερμανούς ναζί –το χωριό λόγω της γεωγραφικής του θέσης είχε σημαντικό ρόλο στην αντίσταση- και μία κατά τον εμφύλιο πόλεμο.
Από το Βρυσοχώρι καταγόταν ο πατέρας του σημαντικού σκηνοθέτη του ανεξάρτητου αμερικάνικου κινηματογράφου Τζον Κασσαβέτη. Καταγωγή από το χωριό αυτό έχει και ο Μάικλ Δουκάκης, ο πολιτικός που το 1988 διεκδίκησε την προεδρία των ΗΠΑ για τους Δημοκρατικούς, με τον πρεσβύτερο Τζορτζ Μπους να επικρατεί. Συγκεκριμένα, και οι δύο γονείς της μητέρας του κατάγονταν από το Βρυσοχώρι. Ο Μάικλ Δουκάκης είχε επισκεφθεί μάλιστα το χωριό το 2009.