Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι δημοτικές εκτάσεις, οι εταιρίες εμφιάλωσης νερού και η αναβολή

Εικόνα του άρθρου Οι δημοτικές εκτάσεις, οι εταιρίες εμφιάλωσης νερού και η αναβολή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/12/2018, 15:52
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι δύο εταιρίες εμφιάλωσης νερού, «Βίκος» και «Χήτος», που έχουν την έδρα τους στην Περίβλεπτο του Δήμου Ιωαννιτών, θέλουν να αγοράσουν γειτονικές εκτάσεις. Και τα πράγματα θα ήταν απλά αν αυτές οι εκτάσεις ανήκαν σε ιδιώτες. Μόνο που ανήκουν στον Δήμο Ιωαννιτών και στο Ελληνικό Δημόσιο. Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων είναι πρόθυμη να προχωρήσει στην εκποίηση των εκτάσεων, θεωρώντας αφενός μεν ότι πρόκειται για εκτάσεις που δεν πρόκειται να αξιοποιήσει ποτέ ο Δήμος και αφετέρου ότι μια τέτοια κίνηση εντάσσεται στην πολιτική της περί διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ωστόσο, τα πράγματα αποδείχθηκαν δύσκολα για τη δημοτική αρχή Ιωαννίνων κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με παρατάξεις της αντιπολίτευσης να αντιδρούν επί της ουσίας ή τύποις. Η δημοτική αρχή αναγκάστηκε τελικά να προχωρήσει σε αναβολή του θέματος, δεδομένου και του γεγονότος ότι για θέματα όπως εκποίηση ακινήτων απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία.

Καταρχάς, το όλο θέμα έγινε περίπλοκο από τη στιγμή που πρώτη η παράταξη «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» του Λάζαρη Νάτση έθεσε το ζήτημα της απουσίας πολιτικής εισήγησης για την εκποίηση, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Θωμά Γιωτίτσα να ισχυρίζεται ότι η τοποθέτησή του περί σύμφωνης γνώμης στην εκποίηση των ακινήτων είναι πολιτική εισήγηση. Νωρίτερα, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, η παράταξη ΔΡΑΣΥ με τον Βασίλη Καφαράκη είχε θέσει σε ανακοίνωσή της ερωτήματα, όπως «αν η Περιφέρεια Ηπείρου θέλει να δώσει αυτά τα 10 στρέμματα έναντι 10.500 ευρώ».

Η σύγχυση επήλθε με την έκταση των 10-11 στρεμμάτων, την οποία σήμερα μισθώνει η εταιρία «Βίκος». Από τα 11 αυτά στρέμματα, τα 7,5 είναι δημοτικά και τα υπόλοιπα δημόσια. Η εταιρία «Βίκος» έχει μισθώσει τα δημοτικά στρέμματα από τον πρώην Δήμο Περάματος, με δήμαρχο τον Μιχάλη Κασσή, εν έτει 2010, για 25 χρόνια (μέχρι το 2035). Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η εταιρία προεξόφλησε εφάπαξ το συμφωνηθέν ποσό των 210.000 ευρώ!

Τον Οκτώβριο του 2018, λοιπόν, η Διεύθυνση Πολιτικής Γης της Περιφέρειας Ηπείρου ζήτησε από τον Δήμο Ιωαννιτών να προχωρήσει σε κατάτμηση του ακινήτου όπου συγκύριοι είναι ο Δήμος (2/3) και το Ελληνικό Δημόσιο (1/3). Η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών έκρινε ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει κάτι τέτοιο, αν ο Δήμος δεν επιθυμεί να εκποιήσει τα 2/3 της έκτασης. Και πάλι σε αυτήν την περίπτωση, η υπηρεσία εκτίμησε ότι δεν θα υπάρχει καμία ωφέλεια για τον Δήμο, αφού η έκταση είναι μισθωμένη μέχρι το 2035.

Ο κ. Γιωτίτσας εξέφρασε την πολιτική άποψη της δημοτικής αρχής ότι οι εκτάσεις πρέπει να εκποιηθούν, προσθέτοντας παράλληλα ότι «η διαδικασία θα διασφαλίσει τα συμφέροντα του Δήμου και ότι δεν θα επιστραφούν χρήματα από την πρόωρη λύση της μίσθωσης». Ο Νίκος Γκόντας της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» είπε το ναι του, με την επισήμανση ότι «ο Δήμος δεν θα κληθεί να επιστρέψει χρήματα (σ.σ. από τη λύση της μίσθωσης)». Ο κ. Καφαράκης από τη ΔΡΑΣΥ κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για «δημιουργική ασάφεια», και ο κ. Νάτσης από τους «Πολίτες για την Ανατροπή» αποχώρησε τελικά από τη συνεδρίαση, αφού επέμεινε στα περί της απουσίας ουσιαστικής πολιτικής εισήγησης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3