ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στης Κυρά-Φροσύνης…

Εικόνα του άρθρου Στης Κυρά-Φροσύνης…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/05/2024, 10:03
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με έναν ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο αποφάσισε να αντιδράσει ο ενοικιαστής του δημοτικού ακινήτου «Κυρά Φροσύνη» στην παραλίμνια περιοχή Ιωαννίνων. Τοποθέτησε δύο τεράστια πανό στα οποία αναγράφεται: «Κλείνουμε λόγω κατεδάφισης. Ανοίγουμε όταν και αν ξεμπλέξουμε!».

Ένα πανό είναι τοποθετημένο στο κυρίως κτίριο, και ένα απέναντι στις υπαίθριες κατασκευές. Τι κατεδαφίζεται; Προφανώς όχι το κυρίως κτίριο. Συγκεκριμένα, πρέπει να κατεδαφιστούν όσες κατασκευές στον υπαίθριο χώρο έχουν χαρακτηριστεί αυθαίρετες, βάσει της οριοθέτησης της λίμνης.

Η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και η Δημοτική Ανώνυμη Εταιρία Ακινήτων Ιωαννίνων (ΔΗΑΝΕΤΑΙ) έχουν από το 2018 μια δικαστική εκκρεμότητα που αφορά την αποζημίωση αυθαίρετης χρήστης του κοινόχρηστου, δημόσιου χώρου. Μια εκκρεμότητα που επηρεάζει και την ενοικιάστρια εταιρία «Δημήτρης Τσενεχτσής και Σία». Πρόσφατα, με αφορμή τις αλλαγές που επήλθαν στον νόμο για τον αιγιαλό, έχουν προστεθεί και νέα δεδομένα στην όλη υπόθεση.

Το ζήτημα της «Κυρά Φροσύνης» τέθηκε εκ νέου στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα να διαβεβαιώνει ότι «η Κυρά Φροσύνη δεν θα κλείσει». Παρέπεμψε δε σε δηλώσεις του, κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, όπου είχε αναφέρει ότι για το εν λόγω ακίνητο υπάρχουν δύο παράμετροι: το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης μπροστά από τη λίμνη και οι αυθαίρετες κατασκευές.

Χτες, για άλλη μια φορά, μίλησε για ανάγκη εφαρμογής της νομιμότητας. «Υπάρχει κανείς εδώ μέσα που δεν θέλει να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία; Που δεν θέλει τη νομιμότητα; Η Κυρά Φροσύνη δεν θα κλείσει σε καμία περίπτωση. Αυτό το λέω απευθυνόμενος στους Γιαννιώτε, και όχι σε όσους θέτουν πονηρά ερωτήματα (σ.σ. εννοώντας τον επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα-Νέα Εποχή» Δημήτρη Παπαγεωργίου).

Είναι γεγονός ότι πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα που πρέπει να διαχειριστεί η δημοτική αρχή Ιωαννίνων, σε συνεργασία και με την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.

Ωστόσο, η όλη υπόθεση αποτελεί και μια αφορμή να επιλυθεί ένα κρίσιμο ζήτημα: η δυνατότητα πρόσβασης-διέλευσης των πολιτών από το παραλίμνιο αυτό σημείο. Στην «Κυρά Φροσύνη» δεν υπάρχει κανένας ελεύθερος χώρος, τον οποίο οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Η παραλίμνια βόλτα διακόπτεται σε εκείνο το σημείο.

Και την ευθύνη, είτε τυπική είτε ουσιαστική, για τη διασφάλιση ελεύθερου χώρου για τους πολίτες την έχουν και ο Δήμος Ιωαννιτών και η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι μπορεί να περιοριστεί ο υπαίθριος χώρος προς εκμίσθωση.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back