ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΚΕΠΑΒΙ-Δημαρχείο: μια δύσκολη σχέση

Εικόνα του άρθρου ΚΕΠΑΒΙ-Δημαρχείο: μια δύσκολη σχέση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/06/2021, 01:42
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δημαρχείο στο ΚΕΠΑΒΙ; Η πρώην δημοτική αρχή Ιωαννίνων αυτό ήθελε, η νυν δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι το θέλει επίσης, το ΚΕΠΑΒΙ (Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων) όμως δεν το θέλει.

Το «όχι» του το ΚΕΠΑΒΙ το είπε την περασμένη εβδομάδα, όταν η γενική συνέλευση δεν αποδέχτηκε την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου της «ΚΕΠΑΒΙ Α.Ε.» για σύσταση μιας επιτροπής που θα εξετάσει την πιθανότητα παραχώρησης μεγάλου τμήματος του κτιριακού συγκροτήματος στον Δήμο Ιωαννιτών για το νέο Δημαρχείο.

Το ΚΕΠΑΒΙ δεν είναι ένα άδειο κτίριο. Αποτελεί εδώ και 30 χρόνια το «σπίτι» της γιαννιώτικης αργυροχοΐας. Με την πάροδο των χρόνων, πολλά εργαστήρια έκλεισαν, με την ΚΕΠΑΒΙ Α.Ε. να προχωρά ιδίως τα τελευταία τρία χρόνια σε εκμίσθωση χώρων σε άλλες δραστηριότητες για να ανταπεξέλθει στα μεγάλα έξοδα συντήρησης του κτιριακού συγκροτήματος. Κάποιους από τους χώρους της, τους εκμισθώνει σε κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, και δη του ΟΚΠΑΠΑ.

Η ΚΕΠΑΒΙ Α.Ε. δεν έχει κάνει προς το παρόν κάποια επίσημη τοποθέτηση για την απόφαση που πήρε. Την απόφαση όμως σχολίασε σήμερα ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, μετά από ερώτηση δημοσιογράφου. Και ήταν αρκετά καυστικός. Ο κ. Ελισάφ έκανε λόγο για μια «σεβαστή αλλά δυσάρεστη απόφαση». Την ίδια ώρα, βέβαια, καταλόγισε στην… απέναντι πλευρά «μικροσυμφέροντα» και έστειλε το μήνυμα ότι ο Δήμος Ιωαννιτών θα προασπίσει με κάθε τρόπο τα δικά του συμφέροντα.

«O Δήμος πρέπει να προασπίσει τα συμφέροντά του και θα το πράξει και πρέπει να αναζητήσει και άλλους δυνητικούς χώρους για να στεγάσει τις υπηρεσίες του που είναι διασκορπισμένες σε όλο το Δήμο» είπε, αφήνοντας περιθώρια… για επόμενες κινήσεις, όπως είναι ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης που υφίσταται ήδη μεταξύ ΚΕΠΑΒΙ-Δήμου με τη μίσθωση χώρων.

Όπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε ο κ. Ελισάφ, «καταλαβαίνετε ότι δεν είναι πολύ ευχάριστο να πληρώνεις έναν χώρο που σου ανήκει και όταν έρχεται η κρίσιμη ώρα υλοποίησης μιας απόφασης που ξεκινά από την προηγούμενη δημοτική αρχή η οποία έκανε τη δική της προεργασία, εσύ να κοιτάς μόνο τα μικροσυμφέροντά σου. Κατανοώ πάντα τη θέση του άλλου, αλλά πάντα πρέπει να πρυτανεύει το κοινό συμφέρον» τόνισε. Ξεκαθάρισε δε πως δεν πρόκειται για κάποιους είδους εκβιασμό.

Σημειωτέον ότι το ΚΕΠΑΒΙ δεν ανήκει στον Δήμο αλλά στην ΚΕΠΑΒΙ Α.Ε.. Ο Δήμος είναι δε μέτοχος στην «ΚΕΠΑΒΙ Α.Ε.» με ποσοστό που δεν ξεπερνά το 5% -αντίστοιχο ποσοστό έχουν η Περιφέρεια Ηπείρου και το υπουργείο Οικονομίας-, ενώ διαθέτει έναν εκπρόσωπο στη διοίκηση της ανώνυμης εταιρίας.

Πριν από τρεις μήνες, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, τόσο ο κ. Ελισάφ όσο και ο πρώην δήμαρχος Νίκος Γκόντας είχαν χαρακτηρίσει «λεόντεια» τη συμφωνία Δήμου-ΚΕΠΑΒΙ, που είχε γίνει τη δεκαετία του ’90, ενώ ο κ. Γκόντας είχε ρίξει τα βέλη του στην «ΚΕΠΑΒΙ Α.Ε.».

ΣΧΟΛΙΑ
Nikos Dallas
Μωϋσή ξεφτιλισμένε που απειλείς και από πάνω, δεν ντρέπεσαι αλήτη, νομίζεις οι Γιαννιώτες ξεχνάνε;
Ντίκος Νάλλας
γίνετε πιο σαφής ή έστω πηγαίνετε στον εισαγγελέα. Αλλιώς οι κουβέντες σας είναι καραγκιοζιλίκια
Πειναλέων
τελικά τίνος είναι το κεπαβι; ποιοί εισπράττουν τα κέρδη; δύο ερωτήσεις που όλοι θέλουν να απαντηθούν αλλά κανένας δε ρωτάει μιας και κανένας δεν θα απαντησει
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back