dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δρόμος στον Γράμμο: «Χαμένοι» στη μετάφραση και στη λογική Καχριμάνη

Εικόνα του άρθρου Δρόμος στον Γράμμο: «Χαμένοι» στη μετάφραση και στη λογική Καχριμάνη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/10/2024, 17:35
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Διάνοιξη του δρόμου στον Γράμμο, σε υψόμετρο 2.200μ.: Μια υπόθεση που ταλαιπωρεί την περιοχή εδώ και έναν μήνα, με την περιφερειακή αρχή να εφευρίσκει κάθε φορά και μια δικαιολογία. Μια παρέμβαση που έγινε με απευθείας ανάθεση και χωρίς καμία αδειοδότηση. Ένας δρόμος που από την πλευρά της Δυτικής Μακεδονίας, τον ανέλαβε ο Στρατός.

Για την όλη υπόθεση έχουν γίνει παρεμβάσεις στη Βουλή, χωρίς να έχουν δοθεί απαντήσεις (με εξαίρεση τη μη απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιάννη Τσίμαρη).

Το θέμα αυτό ήρθε προς συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, με πρωτοβουλία της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση». Το παρών στην αίθουσα έδωσε πολύς κόσμος, κυρίως μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι από διάφορες περιοχές (και από τη Γράμμουστα Καστοριάς). Η παρουσία τους, προφανώς, δεν ήταν τυχαία.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης προσπαθεί πια να πείσει με κάθε τρόπο ότι η διάνοιξη του δρόμου στον Γράμμο γίνεται για την κάλυψη κτηνοτροφικών αναγκών. Επικαλέστηκε δε ένα αίτημα των κτηνοτρόφων από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Η τοποθέτησή του ξεκίνησε από την εποχή του Αλή πασά ακόμα… για να φτάσει στον εμφύλιο πόλεμο και στο ’81, όταν έγινε μια συνάντηση απόστρατων στον Γράμμο, στα 2.520 μ., όντας τότε ο ίδιος δόκιμος αξιωματικός, και στα όσα του είπε ο πατέρας του πριν πεθάνει: «Γιε μου ψυχές χάθηκαν και από τις δύο πλευρές. Ένα κοινό μνημόσυνο». Είπε ότι προϋπήρχε δρόμος από το 1948 και ότι από το ’81 και μετά ο δρόμος σταμάτησε να χρησιμοποιείται. Και άλλα πολλά: για 9 Γραμμουστιανούς από τη Ρουμανία που τον επισκέφθηκαν πέρσι, για τους Γραμμουστιανούς «που διοικούν τα Βαλκάνια», για συνεννόηση με τον Στρατό (που δεν μπορούσε να αναλάβει οικονομικά και τη διάνοιξη του δρόμου από την πλευρά της Περιφέρειας Ηπείρου).

Γενικότερα, η τοποθέτησή του «χάθηκε» μέσα σε ανάγνωση στρατιωτικών και μη εγγράφων (που πια δεν είναι… εμπιστευτικά), σε γραμμές προκάλυψης εθνικής άμυνας, σε δρομολόγια, σε χάρτες.

Στο στόχαστρό του μπήκαν και οι βουλευτές που κατέθεσαν ερωτήσεις στη Βουλή λέγοντας ότι: «Δεν ρώτησαν ποτέ για κανένα θέμα της Ηπείρου τον περιφερειάρχη. Μπερδεύουν αναθέσεις και Γράμμο». Σε αυτό το σημείο ο κ. Καχριμάνης άρχισε πάλι να διαβάζει έγγραφα τα οποία, όπως είπε, πήγαν στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Έκανε και μια ακατανόητη αναφορά στους επιθεωρητές Περιβάλλοντος, και σε κάποια έκθεση που έχει στα χέρια του.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τοποθέτηση του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιώργου Πρέντζα.

Επί της ουσίας, ο κ. Πρέντζας κατηγόρησε τον περιφερειάρχη για «ψέματα κατ’ εξακολούθηση» και για «παραπλάνηση της Περιφερειακής Επιτροπής». Θύμισε ότι ο κ. Καχριμάνης αρχικά επικαλέστηκε αίτημα του Στρατού. Ακολούθησαν διάφορες δικαιολογίες μέχρι που «επιστράτευσε» τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους. Ο κ. Πρέντζας στάθηκε ιδιαίτερα και στην παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Κάτι στο οποίο αναφέρθηκαν όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. «Αυτός ο δρόμος είναι με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια. Βολεύονται και οι κτηνοτρόφοι και άλλες οργανώσεις με μνημεία. Αυτή που ξεβολεύεται, είναι η νομοθεσία. Περιμένω τις αποφάσεις τα ης πολιτείας. Είναι μια ενέργεια παράνομη σε περιοχή Natura» ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιάννης Στέφος.

Στα της νομιμότητας ή μη του έργου, στάθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον» Στέφανος Ζούμπας, θυμίζοντας και την πρόσφατη παρέμβαση του πρώην βουλευτή της ΝΔ Σταύρου Καλογιάννη για την ανάγκη προστασίας του Γράμμου. Τον τρόπο χειρισμού της όλης υπόθεσης εκ μέρους του περιφερειάρχη κατήγγειλαν και οι επικεφαλής των παρατάξεων «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Υφαντής και «Φως» Λάμπρος Γεωργόπουλος.

Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ Νίκος Έξαρχος κατήγγειλε την παρέμβαση της Περιφέρειας Ηπείρου, λέγοντας ότι αυτή δεν έγινε για να εξυπηρετήσει τους κτηνοτρόφους. Σε αυτό το σημείο δεν έλειψε θερμό επεισόδιο με τους παρόντες μετακινούμενους κτηνοτρόφους.

Τοποθετήσεις έκαναν εκπρόσωποι των Ορειβατικών Συλλόγων Ιωαννίνων και Κόνιτσας, Σωτήρης Σταύρου και Τάσος Κώτσικος, αντίστοιχα. Και οι δύο μίλησαν για καταστροφή ενός σηματοδοτημένου ορειβατικού μονοπατιού, με τη σκοπιμότητα της διάνοιξης του δρόμου «να παραμένει αδιευκρίνιστη». Ζήτησαν δε την παύση των εργασιών και την αποκατάσταση του βουνού.

Ο πρόεδρος των Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου και πρώην υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιάννης Δεκόλλης ανέφερε ότι «ο δρόμος είναι ζήτημα επιβίωσης». Η τοποθέτησή του στάθηκε γενικά στα προβλήματα της κτηνοτροφίας.

Παρέμβαση έγινε και από την πρόεδρο της κοινότητας Γράμμουστας της Καστοριάς Αλέκα Μάτσια, η οποία επικαλέστηκε επιδρομές Αλβανών. Μίλησε δε για ύπαρξη 4.400 βοοειδών στον Γράμμο, από την πλευρά της Καστοριάς. Η κα Μάτσια αποτέλεσε και αυτή που φρόντιζε να υπάρχει… παλμός στο κοινό των μετακινούμενων κτηνοτρόφων.

Τοποθέτηση έγινε και από τον Γιώργο Μπακατσούλα, που διατηρεί ξενώνα στο Πληκάτι, αν και δεν είναι εκπρόσωπος φορέων Ο κ. Μπακατσούλιας (για τον οποίο έδωσε… διαπιστευτήρια ο κ. Καχριμάνης) μίλησε για την αναγκαιότητα του δρόμου επικαλούμενος την ενίσχυση της κτηνοτροφίας και την αστυνόμευση («έχω 'συλλάβει' Αλβανούς με τα αγριόγιδα στην πλάτη» -με τη χρήση κιαλιών), και άσκησε κριτική στο ΚΚΕ για τη στάση του.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3