ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η «μάχη» των αιολικών στη Λάκκα Σουλίου

Εικόνα του άρθρου Η «μάχη» των αιολικών στη Λάκκα Σουλίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/07/2023, 20:50
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα της χώρας σχεδιάζεται να γίνει στην Ήπειρο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο αιολικά πάρκα με 41 ανεμογεννήτριες και με συνολική ισχύ 249,60MW στα Θεσπρωτικά Όρη και στα Όρη Σουλίου.

Οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και των Δήμων στη Λάκκα Σούλι είναι μεγάλες. Εκπρόσωποι των κατοίκων προχώρησαν σήμερα σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου, με αφορμή το αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να συζητηθούν τα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των αιολικών πάρκων στη Λάκκα Σούλι, αλλά και στον Σμόλικα και τον Γράμμο, στο Περιφερειακό Συμβούλιο και όχι στην Επιτροπή Περιβάλλοντος από όπου συνήθως περνάνε όλα τα παρόμοια θέματα.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου έκανε μια πρώτη συζήτηση για την υπόθεση των αιολικών πάρκων, με την περιφερειακή αρχή να παραπέμπει στην απόφαση του καλοκαιριού του 2020. Η απόφαση εκείνη είχε προκύψει λόγω του σχεδιασμού εγκατάστασης αιολικού πάρκου στο Περιστέρι. Το Περιφερειακό Συμβούλιο είχε αποφασίσει να μην επιτρέπονται αιολικά πάρκα σε υψόμετρο πάνω από 1.200 μ. και εφόσον δεν υφίσταται συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.

Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης επέμεινε ότι εκείνη η απόφαση αρκεί, με τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Βασίλη Γοργόλη να προσθέτει ότι οι υπηρεσίες έχουν αρνητική εισήγηση για τα αιολικά πάρκα στη Λάκκα Σούλι. Μια τοποθέτηση που έκανε ενόψει της συνεδρίασης της επιτροπής περιβάλλοντος. Ο κ. Γοργόλης, επικαλούμενος τη νομοθεσία, είπε ότι δεν μπορεί το Περιφερειακό Συμβούλιο να συζητήσει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα αιολικά πάρκα καθώς το όργανο αυτό έχει εκχωρήσει τη σχετική αρμοδιότητα στην επιτροπή περιβάλλοντος. Βέβαια το ερώτημα είναι γιατί η επιτροπή περιβάλλοντος, σε συνεδρίασή της, δεν ανέπεμψε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Και το ερώτημα αυτό αποφεύχθηκε να απαντηθεί…

Η περιφερειακή αρχή διά στόματος κ. Καχριμάνη υποστήριξε επίσης ότι «όπου χρειαστεί, θα είμαστε στα δικαστήρια. Θα είμαστε παντού».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Γιώργος Πρέντζας, ο οποίος ήταν ο πρώτος που έκανε τοποθέτηση, ζήτησε από το Περιφερειακό Συμβούλιο όχι απλώς μια αρνητική εισήγηση αλλά μέτρα ουσιαστικής αποτροπής γιατί αλλιώς «η περιφερειακή αρχή έχει βάλει πλάτη παίζοντας τον ρόλο του αμορτισέρ».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας ζήτησε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να εκδώσει και ένα ψήφισμα στήριξης του αιτήματος των κατοίκων και των Δήμων.

Και φυσικά, από τη συνεδρίαση δεν θα μπορούσε να μην προσεγγιστεί από τον κ. Καχριμάνη η όλη υπόθεση πιο βιωματικά. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε «μια πρώην της Βουλής» που του τηλεφώνησε για την εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου. Και μετέφερε στο κοινό την απάντησή του: «Είμαι παιδί του βουνού. Αυτά τα βουνά τα υπερασπιζόμαστε» και επανέλαβε ότι το «ψήφισμα του 2020 ισχύει για όλες τις περιπτώσεις». Παράλληλα, έστειλε και ένα μήνυμα απευθυνόμενη προς την «πρώην του εθνικού κοινοβουλίου» (την οποία δεν κατονόμασε αλλά είπε πως «δεν είναι στον χώρο που είμαι»): «Πάνω από το πτώμα μου θα περάσει».

Πέρα από τα… επαναστατικά, η όλη συζήτηση, με τον τρόπο που έγινε, έγινε σε μια περίοδο που το νέο εθνικό χωροταξικό σχέδιο για τις ΑΠΕ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Το χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ που ισχύει σήμερα, είναι από το 2008.

Στη συνεδρίαση, τοποθετήσεις έγιναν και από μέλη της επιτροπής αγώνα κατά του αιολικού πάρκου στη Λάκκα Σουλίου. Όπως προέκυψε, η επιτροπή, εδώ και 2 ½ χρόνια, έχει δουλέψει παρά πολύ πάνω στην όλη υπόθεση, έχοντας διερευνήσει τις νομικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις. Το υλικό που έχει συγκεντρώσει, θα διατεθεί και στα μέλη της επιτροπής περιβάλλοντος, που πρόκειται να συνεδριάσει το επόμενο διάστημα. Η επιτροπή αγώνα υποστηρίζει ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις έχουν υποεκτιμηθεί από την ενδιαφερόμενη εταιρία.

*Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στο ισόγειο του κτιρίου της Περιφέρειας Ηπείρου παραβρέθηκαν αστυνομικές δυνάμεις. Επιπλέον, η κεντρική είσοδος του κτιρίου ήταν κλειστή.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back