ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δράσεις πολιτισμού στην Αρίστη

Εικόνα του άρθρου Δράσεις πολιτισμού στην Αρίστη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/08/2022, 16:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στη σύγχρονη καθημερινότητα των ορεινών κοινοτήτων, αποτελεί το στοίχημα μιας σειράς εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στην Αρίστη Ζαγορίου από τις 24 έως τις 28 Αυγούστου.

Η «Αρχείων Τάξις» συνδιοργανώνει με το Ίδρυμα Ιωάννου Σαραλή και τον Σύλλογο Νέων Αρίστης, δύο ενεργούς πολιτιστικούς φορείς του Ζαγορίου, τη δράση «(Α)ΟΡΑΤΗ: Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά του Ζαγορίου μέσα από τα αρχεία των Κοινοτήτων», η οποία επιχορηγείται και βρίσκεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στο πλαίσιο της δράσης, θα γίνουν στην Αρίστη συζητήσεις και δραστηριότητες που στοχεύουν στην αξιοποίηση των ιστορικών αρχείων των κοινοτήτων προκειμένου να τεκμηριωθούν πρακτικές διαχείρισης των φυσικών πόρων (εδάφους, δασών, υδάτων κτλ.) με τρόπο που να αναδεικνύεται ο ολιστικός χαρακτήρας της πολιτιστικής κληρονομιάς και να εμπεδώνεται μια σύγχρονη οικολογική κουλτούρα. Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, μπορούν να συμμετάσχουν μικροί και μεγάλοι φίλοι του Ζαγορίου (με ελεύθερη είσοδο).

Τη δράση «(Α)ΟΡΑΤΗ» πλαισιώνουν κι άλλοι εταίροι: το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Βίκου-Αώου και οι εξειδικευμένοι ερευνητές Paul Halstead, ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, και η Καλλιόπη Στάρα, η οποία ανέδειξε την σημασία των Ιερών Δασών και πρωτοστάτησε στην προσπάθεια για την ένταξή τους στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονται, αφιερώνονται στη μνήμη του Αριστινού Χρήστου Γκούβη κι έχουν ως εξής:

Τετάρτη 24 Αυγούστου

Ώρα: 18:30 στην αυλή του Ιδρύματος Ιωάννου Σαραλή στον Αϊ Θανάση

Βιβλιοπαρουσίαση: «Ἐν Ἀρτσίστῃ τῇ… Μια ορεινή κοινότητα ανάμεσα σε παρελθόν και μέλλον»

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Χρήστος Ζαμπακόλας, επίκουρος καθηγητής Αρχειονομίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ο Προκόπης Παπαστράτης, ομότιμος καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ο Βασίλης Νιτσιάκος, καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Πέμπτη 25 Αυγούστου

Ώρα: 18.30 στην αυλή του Ιδρύματος Ιωάννου Σαραλή στον Αϊ Θανάση

Ημερίδα: «[Α]ΟΡΑΤΗ: Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά του Ζαγορίου μέσα από τα αρχεία των Κοινοτήτων»

Συμμετέχουν: ο Γιώργος Γάσιας, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών/ΙΤΕ, ο Χρήστος Λούκος, ομότιμος καθηγητής Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και ο Χρήστος Ζαμπακόλας, επίκουρος καθηγητής Αρχειονομίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Σάββατο 27 Αυγούστου

Ώρα: 18.30 στο αλώνι του Αϊ Θανάση

Κυριακή 28 Αυγούστου

Ώρα: 11.00 στον πλάτανο του Αϊ Ταξιάρχη

Δράση: Κοκόικα - Τσίρκο Δάσους / γνωριμία με τα δέντρα του τόπου μας

Εκδήλωση για τους μικρούς (και μεγαλύτερους) φίλους της Αρίστης.

Τον συντονισμό των δράσεων έχει αναλάβει ο Φαίδων Μουδόπουλος

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back