ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το DNA της φέτας και η προστασία της

Εικόνα του άρθρου Το DNA της φέτας και η προστασία της
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/03/2019, 17:12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Φόρουμ των Δελφών φέτος έγινε σε επίπεδο… αρχηγών κομμάτων, αλλά και οι επιμέρους συζητήσεις ανά τομέα παρουσίασαν ενδιαφέρον. Ο Γιάννης Βιτάλης, αντιπρόεδρος της «Δωδώνης» στην ομιλία του ανέπτυξε μια πτυχή της τεχνολογίας τροφίμων που φτάνει μέχρι την παραγωγική γραμμή της γαλακτοβιομηχανίας.

Ο κ. Βιτάλης έκανε μια εισαγωγή για τα νέα προϊόντα που κυκλοφορούν ή θα κυκλοφορήσουν στη διατροφική αγορά, τα οποία προέρχονται από διάφορες τεχνολογικές ανακαλύψεις. Για παράδειγμα, αναφέρθηκε στην «αύξηση των εναλλακτικών επιλογών ζάχαρης και πρωτεϊνών, έξυπνων και βιοδιασπώμενων τεχνολογιών συσκευασίας  έξυπνων συστημάτων καλλιέργειας, ιατρικών και λειτουργικών τροφίμων» καθώς και ζητήματα όπως το τεχνητό κρέας και η «τρισδιάστατη εκτύπωση», ζητήματα που συγκεντρώνουν αρκετή συζήτηση γύρω τους, χωρίς να λείπει η κριτική που ασκείται.

«Διεθνώς παρατηρούμε έναν οργασμό δραστηριοτήτων στην αξιοποίηση πόρων για την επιτάχυνση και προώθηση των τεχνολογιών αυτών προς όφελος του καταναλωτή και του περιβάλλοντος» τόνισε ο κ. Βιτάλης και παρατήρησε ότι «στη  δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα,   με την τεράστια εκροή επιστημόνων για το εξωτερικό  δεν θα υπήρχε η δυνατότητα για ανάπτυξη  τέτοιων καινοτόμων μεθόδων. Εντούτοις όμως, στη χώρα μας, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει, υπάρχουν δομές που παράγουν έρευνα αιχμής, είναι άκρως ανταγωνιστικές  και εφάμιλλες των ερευνητικών κέντρων στην Ευρώπη».

Στα «καθ’ υμάς» ο κ. Βιτάλης παρουσίασε τη συνεργασία της «Δωδώνης» με το ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών  (ΙΙΒΕΑΑ), όπου ερευνητική μονάδα  ανέπτυξε καινοτόμα μοριακή μεθοδολογία, που επιτρέπει πρακτικά την «αποτύπωση» του DNA της φέτας. «Η καινοτόμα αυτή μεθοδολογία   η οποία πατενταρίστηκε από το ΙΙΒΕΑΑ,  είναι γνωστή ως Τροφομετρία αναφέρεται στο σύνολο των μεθόδων    φασματομετρίας μάζας» τόνισε.

Η «Δωδώνη» ξεκινάει τη συνεργασία με το ΙΙΒΕΑΑ για  την εργαστηριακή ανάλυση της φέτας που παράγει, καθώς και άλλων προϊόντων της.

«Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης εργασίας αντιλαμβάνεστε ότι έχουν ιδιαίτερη σημασία   για την εθνική οικονομία, την εγχώρια βιομηχανία» τόνισε και πρόσθεσε ότι «αντίστοιχο αγώνα δίνω  μαζί με αρκετούς υποστηριχτές  για τη δημιουργία Διεπαγγελματικής Φέτας στη χώρα μας», συμπληρώνοντας ότι «με θλίβει  ότι η αντίστοιχη Διεπαγγεματική Παρμεζάνας Grana Padano Ιταλία, χρονολογείται από το 1954 .



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back