ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Διοίκηση... non grata

Εικόνα του άρθρου Διοίκηση... non grata
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/11/2019, 15:49
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το ΚΕΘΕΑ με ανακοίνωσή του, σχολιάζει αρνητικά την καθαίρεση της διοίκησης, το διορισμό νέας και την άρση της αυτονομίας του

Κατηγορεί τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια ότι επέλεξε πρόεδρο και αντιπρόεδρο, στις έμμισθες δηλαδή θέσεις, με αυστηρά κομματικά κριτήρια. «Προφανώς αυτό είχε κατά νου και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης μιλώντας στη Βουλή για ‘πολιτική ηγεμονία’ στον χώρο της απεξάρτησης» αναφέρει το ΚΕΘΕΑ.

Κατηγορεί επίσης για υποκριτική στάση το υπουργείο, γιατί από τη μια «ενδύεται τον ρόλο του θεματοφύλακα της λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, της ‘αυτοδιαχείρισης', του ‘επιστημονικού έργου’, των ‘στεγνών προγραμμάτων’, ακόμα και της Γενικής Συνέλευσης του ΚΕΘΕΑ», αφού όμως πρώτα στέρησε το δικαίωμα ψήφου της και εκλογής στη διοίκηση του οργανισμού.

Προσθέτει ότι «δεν πείθουν» οι κυβερνητικοί φορείς για τις διαθέσεις τους, καθώς και ότι η εκλογή διοίκησης από τη βάση δεν είναι απλά η «ανώτατη θεσμική έκφραση της αυτοδιοίκησής του, αλλά το αυτοδιοίκητο δεν είναι απλώς μια διαδικασία» και ότι συνδέεται «με την ουσία της απεξάρτησης» και δεν «απευθύνεται σε ‘ασθενείς’ και παθητικούς λήπτες υπηρεσιών, όπως φαίνεται να πιστεύει το υπουργείο, αλλά βασίζεται στη δημοκρατική συμμετοχή και την ανάληψη ευθύνης».

Και γι αυτό, «ένα  ΔΣ που επιβάλλεται με τον βίαιο και αυταρχικό τρόπο μιας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και καταργεί τη συμμετοχή μελών και εργαζομένων δεν έχει θέση στο ΚΕΘΕΑ και δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό», αναφέρει το ΚΕΘΕΑ στην ανακοίνωσή του.

Τέλος, το ΚΕΘΕΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «γίνεται φανερό ότι η κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ αποτελεί το πρώτο βήμα για την αποδόμηση του σημερινού δωρεάν και δημόσιου πεδίου αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, προς την κατεύθυνση του περιορισμού της χωρίς όρους και προϋποθέσεις πρόσβασης σε υπηρεσίες, της ιδιωτικοποίησης, και της ‘διαχείρισης' του προβλήματος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back