ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η κυβέρνηση κλείνει την πρόληψη…

Εικόνα του άρθρου Η κυβέρνηση κλείνει την πρόληψη…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/11/2023, 09:29
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν από 3 χρόνια, η κυβέρνηση της ΝΔ ξεκινούσε την αποσάθρωση των δομών πρόληψης κατά των εξαρτήσεων, καταργώντας το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ.

Σήμερα, συνεχίζει την «οικονομία κλίμακας» και επιστρέφει την κατάσταση στην πρόληψη πολλά-πολλά χρόνια πριν, με μια επικίνδυνη απόφαση: καταργεί ουσιαστικά τους δημόσιους φορείς και στρέφει όχι μόνο διοικητικά, αλλά και επιστημονικά.

Στην πράξη, το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εκτός από ότι πρακτικά «κατεβάζει τις ταμπέλες» στο ΚΕΘΕΑ, στη «Σχεδία» κ.λπ., ομογενοποιεί τη διαχείριση των εξαρτήσεων.

Ο εξαρτημένος-η θεωρείται πλέον αποκλειστικά «ασθενής» και αντιμετωπίζεται με υποκατάστατα. Το ΚΕΘΕΑ για παράδειγμα, και τα «στεγνά» προγράμματα, δεν έχουν μέλλον…

Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει πάρει θέσει εναντίον της κατάργησης (γιατί περί αυτού πρόκειται). Στο μεταξύ, οι άνθρωποι του ΚΕΘΕΑ γνωρίζουν ότι ουσιαστικά ο φορέας κλείνει, ενώ οι κυβερνητικές υποσχέσεις έχουν ήδη αποδειχθεί ψευδείς.

Πριν από τρία χρόνια, ο νέος τότε πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Χρήστος Λιάπης, είχε έρθει στα Γιάννενα για να δικαιολογήσει την τότε κατάργηση της αυτονομίας του φορέα. Είχε πει τότε στα Γιάννενα ότι «σκοπός της νέας διοίκησης δεν είναι να αλλάξει η φιλοσοφία, αλλά να διαποστιστεί με αυτή και ο χώρος της υγείας».

Σήμερα, η φιλοσοφία του ΚΕΘΕΑ αμφισβητείται στη βάση της…

Στο χτεσινό (29/11) δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων μίλησε εκπρόσωπος του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, που ήδη έχει εκφράσει τη διαφωνία του με τη νομική εξέλιξη.

Η Σοφία Μαρκούλα, δημοτική σύμβουλος της Ενότητας Πολιτών και πρόεδρος της «Σχεδίας» διατύπωσε την «έντονη δυσαρέσκεια» για την κατάργηση, στην πράξη, των κέντρων πρόληψης.

«Μετά το 2027 (σ.σ. που λήγουν συμβάσεις) η πρόληψη θα πραγματοποιείται στην καλύτερη περίπτωση αποσπασματικά, στη χειρότερη θα καταργηθεί οριστικά» τόνισε η κα Μαρκούλα. Πρόσθεσε ότι «υπάρχει ένα θεραπευτικό συνεχές ανάμεσα στην πρόληψη, τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη, που με το νέο νομοσχέδιο διαρρηγνύεται».

Η Τατιάνα Καλογιάννη (Ιωάννινα 2023) συμφώνησε με τη σύνταξη και έκδοση ψηφίσματος, από τον Δήμο Ιωαννιτών, ακούγοντας την εκπρόσωπο των οικογενειών του ΚΕΘΕΑ που τοποθετήθηκε στη συνεδρίαση.

Πρόκειται ουσιαστικά για το κομμάτι μιας «εκστρατείας ομογενοποίησης» που κάνει η κυβέρνηση, με βασικό στόχο την «οικονομία κλίμακας», τακτική που έχει ήδη περιορίσει τη λειτουργία δημόσιων φορέων. Κάτι αντίστοιχο, γίνεται και στους ΟΤΑ με την κατάργηση νομικών προσώπων, όπως τόνισε ο Λάζαρος Νάτσης (Πολίτες για την Ανατροπή).

Η Όλυ Τσουμάνη (ΛΑΣΥ) αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι το ίδιο νομοσχέδιο αλλάζει και τις δομές ψυχικής υγείας καταργώντας και συνενώνοντας τες. Ζήτησε, αν μπορεί το ψήφισμα να πάρει και μεγαλύτερη διάσταση, με παρέμβαση στον ίδιο τον υπουργό.

Ο Χρήστος Πατσούρας μίλησε και αυτός για τις αλλαγές που συμβαίνουν στο χώρο της πρόληψης και της απεξάρτησης, αναφερόμενος και αυτός στην απαρχή της αποσάθρωσης, το 2020.

Ο Άρης Μπαρτζώκας συμφώνησε κατ’ αρχήν με το ψήφισμα, με βάση και τη θέση που πήρε το περιφερειακό συμβούλιο και με όσα γνωρίζει για το θέμα η παράταξη.

Η σύμβουλος της δημοτικής αρχής Χριστίνα Κωτσαντή εξέφρασε την άποψη ότι «δεν προκύπτει από πουθενά ότι η συνένωση η διοικητική θα αλλάξει την ουσιαστική λειτουργία».

Ο υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος Γιάννης Παπαχρήστου, μίλησε επίσης για το θέμα, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και έδωσε μια εντελώς διαφορετική διάσταση, από αυτή που επιχείρησε η κα Κωτσαντή.

«Με βάση αυτά που μας ενημέρωσε ο υφυπουργός Υγείας, αλλά και η ανακοίνωση του υπουργείου, λέει ότι η εξάρτηση είναι μια εγκεφαλική νόσος που πάντα χρειάζεται το υποκατάστατο και το φάρμακο, είναι μια χρόνια υποτροπιάζουσα νόσος. Εμείς έχουμε άλλη προσέγγιση. Θεωρούμε ότι είναι ψυχοκοινωνικοί οι λόγοι που οδηγούν στην εξάρτηση», είπε χαρακτηριστικά.

Είπε ότι η κατάργηση και η συνένωση όλων των φορέων υπό έναν συγκεντρωτικό οργανισμό, κόβει την επικοινωνία με την τοπική κοινωνία. «Πρόκειται για


Το νομοσχέδιο θα έρθει προς διαβούλευση τον Δεκέμβριο και προς ψήφιση στις 10 Ιανουαρίου 2024, για να ισχύσει από τον προσεχή Απρίλιο. Είναι εντυπωσιακό ότι ο ίδιος ο κ. Λιάπης, σύμφωνα με όσα μετέφερε ο κ. Παπαχρήστου, μετέφερε στους υπευθύνους του ΚΕΘΕΑ το στοιχείο ότι «είναι δύο-τρεις ψυχίατροι στο υπουργείο, που θεωρούν ότι η εξάρτηση είναι εγκεφαλική νόσος» και «ιατρικοποιούν» την απεξάρτηση, χωρίς ψυχοκοινωνική στήριξη.

Επίσης, αναφέρθηκε σε ένα εξίσου επικίνδυνο σημείο του νόμου, όπου προβλέπεται η «ενθάρρυνση ιδιωτών να κάνουν μονάδες απεξάρτησης για το συντονισμό και την εποπτεία».

«Το ΚΕΘΕΑ κλείνει. Κατεβάζουμε τις ταμπέλες. Μετά από 40 χρόνια προσφοράς, κλείνει σε μια νύχτα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου δήλωσε σύμφωνος με το ψήφισμα και ότι «ανέκαθεν και στο μέλλον ο Δήμος θα στηρίζει το ΚΕΘΕΑ» και ότι η παρουσία του είναι πολύ σημαντική και χρήσιμη στην περιοχή.

Το σώμα υιοθέτησε το ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου που αντιτίθεται επίσης στο νομοσχέδιο.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back