dodoni back
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Σύλλογοι Οικογένειας ΚΕΘΕΑ: «Πρόταση καταδικασμένη να αποτύχει»

Εικόνα του άρθρου Σύλλογοι Οικογένειας  ΚΕΘΕΑ: «Πρόταση καταδικασμένη να αποτύχει»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/04/2021, 16:02
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το κυβερνητικό σχέδιο μετατροπής του ΚΕΘΕΑ σε κάτι διαφορετικό από ό,τι επιτυχημένα υπήρξε μέχρι τώρα, που επιτείνει το προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης, συνεχίζει να προκαλεί έντονες αντιδράσεις.

Με επιστολή τους  14 σύλλογοι Οικογένειας Θεραπευτικών Προγραμμάτων ΚΕΘΕΑ, μεταξύ των οποίων και της Ηπείρου, ξεκαθαρίζουν ότι το προσχέδιο νόμου (και όχι εσωτερικό οργανόγραμμα όπως επιμένει να το αποκαλεί το υπουργείο), προετοιμάζει ένα ΚΕΘΕΑ που «δεν μοιάζει σε τίποτα με το ΚΕΘΕΑ που γνωρίζουμε όλα αυτά τα χρόνια, με το ΚΕΘΕΑ που βοήθησε κι εμάς και τα παιδιά μας να σταθούν στα πόδια τους.  Από δική μας πλευρά βλέπουμε χρόνο με το χρόνο τα προβλήματα να πολλαπλασιάζονται, αντί να λύνονται για να καλύψουν τις ανάγκες τις δικές μας και της κοινωνίας  μας που πληθαίνουν».

Ως οι πλέον αρμόδιοι, τονίζουν ότι είναι σημαντικό «οι άνθρωποι που μας βοήθησαν, οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ, να είναι μόνιμοι με πλήρη δικαιώματα, να βρίσκονται κοντά μας, ακόμα και αν είναι σε διευθυντικές θέσεις, να μας υπολογίζουν ως συμμέτοχους στη δουλειά του προγράμματος».

Επίσης, προσθέτουν ότι «η αλληλοβοήθεια, η συλλογικότητα, το ότι βρισκόμασταν στο δεύτερο μας σπίτι, στη δεύτερη οικογένειά μας ανάμεσα στους ανθρώπους του ΚΕΘΕΑ στον τόπο μας, φαίνεται ότι θα χαθεί μετά τις αλλαγές που προετοιμάζει η κυβέρνηση».

Ακόμα, αναφέρουν:

Ελπίζουμε να συνειδητοποιείτε ότι προσπαθείτε να αντικαταστήσετε ένα  λειτουργικό, γενικότερα αποδεκτό από την κοινωνία μας, πετυχημένο και  διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό με ιδιαίτερη μεθοδολογία και πρακτική,  με ένα γραφειοκρατικό μόρφωμα που είναι κατά την γνώμη μας, η οποία  έπρεπε να είχε ζητηθεί, καταδικασμένο να αποτύχει.
Για εμάς είναι  ξεκάθαρο, ότι η κατάργηση του αυτοδιοίκητου αποσκοπούσε στην απαξίωση  του χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ και της μεθοδολογίας του (θεραπευτική κοινότητα,  θεραπεία χωρίς υποκατάστατα) που εφαρμόζει.
Αυτό αποδεικνύεται και  τώρα με το προσχέδιο νόμου, αλλά και όλα αυτά τα χρόνια, με την  κυριαρχία της πολιτικής που θέλει τα στεγνά προγράμματα τουλάχιστον  υποβαθμισμένα ή ακόμα καλύτερα εξαφανισμένα.
Γι’ αυτό και όλες οι  κυβερνήσεις, όλα αυτά τα χρόνια κρατάνε τις μονάδες του ΚΕΘΕΑ  υποχρηματοδοτούμενες, με πολύ λιγότερες υποδομές και προσωπικό από αυτό  που χρειάζονται.
Αυτό που ξέρουμε εμείς ότι χρειάζεται το ΚΕΘΕΑ,  είναι η αύξηση του προσωπικού και των υποδομών, μιας και κάθε μέρα  μεγαλώνει ο αριθμός των παιδιών και των οικογενειών που ζητούν βοήθεια.
Κι  ενώ η συμμετοχή είναι η καρδιά της ίδιας της θεραπείας που εφαρμόζει το  ΚΕΘΕΑ, αντί για αυτό, ακόμα και η ΓΣ υποβαθμίζεται και διατηρείται μόνο  για τα προσχήματα.
Αυτό που ξέρουμε εμείς ότι χρειάζεται το ΚΕΘΕΑ  είναι  οι μονάδες του να πληθύνουν, όχι να συρρικνωθούν. Αυτή είναι η  ανάγκη της κοινωνίας σήμερα. Αντίθετα, το προσχέδιο ετοιμάζει όλο το  πρόσφορο έδαφος ώστε και τώρα και στο μέλλον οι μονάδες του ΚΕΘΕΑ θα  φτιάχνονται, θα συγχωνεύονται και θα καταργούνται με απόφαση του ΔΣ, και  με βασικό κριτήριο την «επιβάρυνση στον Κρατικό Προϋπολογισμό». Έχουμε  γνωρίσει από πρώτο χέρι όλα αυτά τα χρόνια τί σημαίνει όταν οι  κυβερνήσεις προσπαθούν να μετρήσουν με μαθηματικά το κόστος και το  όφελος των αναγκών μας.

Ζητούν μεταξύ άλλων

  • Να αποσυρθεί το προσχέδιο νόμου.
  • Να συγκληθεί τακτική ΓΣ του ΚΕΘΕΑ για να συζητηθεί το θέμα του νέου νομοσχεδίου.
  • Πραγματική και ουσιαστική ενίσχυση του ΚΕΘΕΑ με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και βελτίωση/ ανάπτυξη των υποδομών.
  • Όχι στην μετατροπή του ΚΕΘΕΑ σε δομή συντήρησης της εξάρτησης
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ