Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μάχη για τη ζωή 365 μέρες τον χρόνο

Εικόνα του άρθρου Μάχη για τη ζωή 365 μέρες τον χρόνο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/06/2017, 16:11
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

26 Ιουνίου: Παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών. Μια μέρα που έρχεται να θυμίσει ότι χιλιάδες νέοι άνθρωποι και στη χώρα μας δίνουν μια διαφορετική μάχη, τη μάχη για τη ζωή τους. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα, το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος, μέρος του δικτύου του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), κάνει έναν απολογισμό της δράσης του κατά το 2016.

Σύμφωνα με τον απολογισμό, μέσα στο 2016, 585 άνθρωποι προσέγγισαν και έλαβαν υπηρεσίες από το ΚΕΘΕΑ. Πιο συγκεκριμένα, ο πληθυσμός αυτός αφορούσε: 202 θεραπευόμενους από παράνομες ουσίες (σε οποιαδήποτε φάση θεραπείας), 38 θεραπευόμενους από νόμιμες εξαρτήσεις (αλκοόλ, τζόγος, διαδίκτυο), 78 θεραπευόμενους που είχαν εξάρτηση και ψυχική νόσο παράλληλα, και 267 μέλη του προγράμματος οικογένειας (γονείς, αδέλφια, σύντροφοι, φίλοι). Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που απευθύνθηκαν για υπηρεσίες στο ΚΕΘΕΑ, ήταν Γιαννιώτες. Οι υπόλοιποι κατάγονται από άλλες περιοχές της Ηπείρου, αλλά και από Αιτωλοακαρνανία, Κέρκυρα και Λευκάδα.

Ενδιαφέρον έχει το στοιχείο ότι οι έξι στους δέκα χρήστες –οι περισσότεροι άνδρες- ζητούν βοήθεια για την εξάρτησή τους από την ηρωίνη. Ποιο είναι το προφίλ του χρήστη αυτού; Σύμφωνα με το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος, ο άνδρας χρήστης έχει ξεκινήσει στην ηλικία των 16,2 ετών με τη χρήση κάνναβης (οι γυναίκες λίγο αργότερα), ενώ ενάμιση χρόνο πριν, έχει εγκαταλείψει το σχολείο. Στα 19,1 χρόνια του αρχίζει τη συστηματική χρήση ηρωίνης (έναν χρόνο αργότερα οι γυναίκες). Λίγο πριν τα 22 του χρόνια χρησιμοποιεί πρώτη φορά ενέσιμα ενώ την ίδια περίοδο συλλαμβάνεται πρώτη φορά. Η πορεία του στη συστηματική ενέσιμη χρήση συνεχίζεται για περίπου 12 χρόνια, πριν φτάσει να ζητήσει βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ στην ηλικία των 34 ετών. Τη στιγμή που κάνει επαφή με τις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ εξακολουθεί να διαμένει με τη γονική του οικογένεια και είναι άνεργος με μικρά διαστήματα περιστασιακής εργασίας. Αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας (ένας στους τρεις έχουν ηπατίτιδα C). Παράλληλα, αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, κυρίως κατάθλιψη. Η εμπλοκή του με το νόμο παραμένει μετά την πρώτη του σύλληψη και ένας στους πέντε θα βρεθεί και στη φυλακή.

Παράλληλα, όμως εκτός από τη χρήση οπιοειδών, το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος υποδέχεται και έναν πληθυσμό χρηστών που το βασικό τους πρόβλημα αφορά είτε τη χρήση κάνναβης (ένας στους πέντε) είτε τις λεγόμενες νόμιμες εξαρτήσεις –τζόγος, αλκοόλ, διαδίκτυο.

Η ηλικία όσων προσεγγίζουν το ΚΕΘΕΑ επειδή αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την κάνναβη, είναι πολύ χαμηλότερη από τον γενικό μέσο όρο (26 χρόνια περίπου). Αντίστοιχα, όσοι προσέρχονται με αίτημα θεραπείας για το αλκοόλ έχουν ξεκινήσει την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ λίγο μετά τα 20 τους χρόνια, και συνεχίζουν για ακόμη 20 ώσπου να ζητήσουν βοήθεια.

«Σε αυτές τις διαφοροποιήσεις βρίσκεται ακριβώς και η πρόκληση για το μέλλον του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος. Να ενισχυθεί δηλαδή ώστε να μπορέσει να αναπτύξει περαιτέρω υπηρεσίες που να μπορούν να απαντήσουν σε αυτές τις διαφοροποιημένες ανάγκες» αναφέρεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα.

ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ

Το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος ξεκίνησε να λειτουργεί τον Σεπτέμβριο του 2007 με τρεις συμβουλευτικούς σταθμούς σε Γιάννενα, Άρτα και Ηγουμενίτσα αντίστοιχα, ανοιχτή θεραπευτική κοινότητα και μονάδα κοινωνικής επανένταξης στα Γιάννενα. Η ανοιχτή θεραπευτική κοινότητα ξεκίνησε να λειτουργεί τον Φεβρουάριο του 2010. Αποτελεί δε την κύρια φάση θεραπείας και στηρίζει την ψυχοκοινωνική απεξάρτηση των χρηστών ουσιών. Παράλληλα, δημιουργήθηκε και ξενώνας διαμονής για εκείνα τα μέλη της κοινότητας που είτε έρχονται από άλλες πόλεις της περιφέρειας είτε δεν έχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας εκτός κοινότητας. Τέλος, το 2016, συνεχίστηκε για τρίτη χρονιά η λειτουργία του εναλλακτικού σχολείου που δίνει την ευκαιρία σε μέλη όλων των μονάδων του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος που έχουν διακόψει το σχολείο, να το ολοκληρώσουν, αλλά και να επανασυνδεθούν με την εκπαιδευτική διαδικασία, αναπόσπαστο κομμάτι στη θεραπευτικής τους προσπάθειας.

ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΑ

Με σύνθημα «Χωρίς εσένα αποκλείεται», το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος διοργανώνει σήμερα ποδηλατοδρομία (γύρος της λίμνης). Η εκκίνηση θα γίνει στις 18:00 από την κεντρική πλατεία. Ο τερματισμός θα πραγματοποιηθεί στις 22:00, στα παλιά σφαγεία.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3