Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Διευκρινίσεις και αντιδράσεις για εγκυκλίους

Εικόνα του άρθρου Διευκρινίσεις και αντιδράσεις για εγκυκλίους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/08/2019, 12:14
ΕΛΛΑΔΑ

Μια κάπως… ασύμβατη με θέματα (και πνεύμα) πολιτισμού απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, προκάλεσε την αντίδραση του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζόμενων. Όπως καταγγέλλουν, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Γιατρομανωλάκης, τους ενημέρωσε με δύο διαδοχικά έγγραφα ότι για τις δημόσιες αναρτήσεις τους στο facebook θα πρέπει να έχουν την έγκριση του γραφείου Τύπου του Υπουργείου.

Η επιστροφή της Λίνας Μενδώνη ως υπουργού, η οποία συνδυάστηκε με την άμισθη, με πληρωτέα τα οδοιπορικά της, Άννας Παναγιωταρέα στη θέση συνεργάτιδας, δεν σχολιάστηκε θετικά, δεδομένων των «εμπειριών» από τη θέση της ως «εκπροσώπου τάφου» στην Αμφίπολη, αλλά και γενικώς, της διαχρονικής πολυθεσίας. Η υπουργός πάντως διευκρίνισε ότι η κα Παναγιωταρέα... δεν έχει σχέση με θέματα Τύπου,  και ότι «το γραφείο Τύπου δεν έχει καμία σχέση με τη  σύμβουλο επικοινωνίας. Η σύμβουλος επικοινωνίας είναι σύμβουλος  επικοινωνίας της υπουργού Πολιτισμού και δεν έχει καμία σχέση με το  γραφείο Τύπου».

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν πως μετά την αρχική αντίδραση, η ηγεσία του υπουργείου επανήλθε με διευκρινίσεις σε νέο έγγραφο, που «δυστυχώς δεν ανατρέπει το πνεύμα και την ουσία του προηγούμενου, καθώς πάλι στο τέλος της διαδικασίας θα πρέπει για οποιαδήποτε δράση των υπηρεσιών (π.χ. εκπαιδευτικά προγράμματα) ή επιστημονικές ανακοινώσεις), να υπάρχει πρότερη έγκριση».

Εκτός από το προφανές, ότι η δουλειά του γραφείου Τύπου δεν είναι τέτοιου είδους έλεγχοι, οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι σε ένα υπουργείο με δυναμικό το οποίο συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια κ.λπ., «δεν μπορεί να γίνεται στα σοβαρά συζήτηση για την έγκριση από το γραφείο Τύπου του υπουργείου της διατύπωσης της άποψης κάθε συναδέλφου και συνάδέλφισσας».

Η υπουργός τόνισε ότι η διευκρίνιση έχει να κάνει κυρίως με τον τρόπο που ανακοινώνονται ευρήματα κ.λπ. ώστε αυτό να γίνεται «στοχευμένα και συντονισμένα», λέγοντας ότι «οι περισσότεροι  Έφοροι Αρχαιοτήτων, οι περισσότεροι ανασκαφείς, στέλνουν τα  συμπεράσματα των ερευνών τους στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και  Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η οποία στέλνει στο Γραφείο Τύπου το κείμενο  το οποίο θέλει να βγει προς τα έξω».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back