Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Διαβούλευση; Λέξη άγνωστη…

Εικόνα του άρθρου Διαβούλευση; Λέξη άγνωστη…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/04/2022, 22:27
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης συνεδρίασε για πρώτη φορά μόλις στις 7 Απριλίου. Επί τρία χρόνια, όσο διαρκεί η θητεία της περιφερειακής αρχής, η εν λόγω επιτροπή δεν είχε ξανασυνεδριάσει.

Και το θέμα συζήτησης ήταν η γνωμοδότηση επί του περιφερειακού σχεδίου για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Μια διαβούλευση που ήταν αδύνατο να παρακαμφθεί, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» με επικεφαλής τον Γιώργο Ζάψα, καθώς προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Ακόμα και έτσι όμως «η προχειρότητα οργάνωσης της συζήτησης κατέδειξε την αλλεργία της περιφερειακής αρχής στο διάλογο και εξηγεί και το γιατί δεν συνεδρίασε ποτέ μέχρι σήμερα αυτή η επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν οι επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων, οι δήμαρχοι της Ηπείρου, τα επιμελητήρια, κοινωνικοί φορείς και πολίτες (μετά από κλήρωση των αιτηθέντων)». Το «Κοινό των Ηπειρωτών» αναφέρει δε ότι η συνεδρίαση έγινε με οριακή συμμετοχή –κάτι που επιβεβαιώνει την απαξίωση ενός ακόμη οργάνου, πέραν του Περιφερειακού Συμβουλίου. Στη συνεδρίαση, το παρών έδωσαν μόνο δύο δήμαρχοι και δύο επικεφαλής περιφερειακών παρατάξεων…

Το «Κοινό των Ηπειρωτών» θυμίζει ότι ως παράταξη είχε ζητήσει τη λειτουργία της επιτροπής διαβούλευσης, ιδίως για να συζητήσει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ (2021-2027) και το 5ετές Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ 2021-2025). Χωρίς όμως αποτέλεσμα. «Κοντολογίς, δεν αντέχουν περισσότερη δημοκρατία, δεν θέλουν δημοσιότητα και προτιμούν να συζητούν μεταξύ τους για το σήμερα και το αύριο της Ηπείρου» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ως παράδειγμα φέρνει τις πρόσφατες Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) οι οποίες πέρασαν αθόρυβα από την Επιτροπή Περιβάλλοντος κι όχι από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Επί του σχεδίου για την κλιματική αλλαγή, το «Κοινό των Ηπειρωτών» σημειώνει ότι κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης αναφέρθηκε  στην ανάγκη ανάπτυξης εθνικής και περιφερειακής πολιτικής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, όπως και στην ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών αναθεώρησης του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ.

«Παρά τις επιφυλάξεις μας για την κυβερνητική πολιτική και την κατά περίπτωση ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών κανονισμών και οδηγιών, στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και για την εφαρμοζόμενη πολιτική στην ενέργεια με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, υποστηρίζουμε το βασικό στόχο του ΠεΣΠΚΑ που είναι να εμπλέξει την τοπική κοινωνία και τους κοινωνικούς και παραγωγικούς εταίρους σε ένα διάλογο με στόχο να δημοσιοποιηθεί το πρόβλημα και να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία, ώστε να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση και την εφαρμογή της στρατηγικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή» αναφέρει η παράταξη στην ανακοίνωσή της.

Η παρέμβασή της κλείνει με αναφορά σε μια άλλη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, σε αυτή του προγράμματος «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Ζητά δε η ΣΜΠΕ αυτή να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ένα αίτημα που το πιο πιθανό είναι να μην εισακουστεί.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back