ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ξηλώνοντας την απλή αναλογική...

Εικόνα του άρθρου Ξηλώνοντας την απλή αναλογική...
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/06/2020, 17:14
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με μια απλή «προσθήκη» σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σε συνθήκες έκτακτες δηλαδή, η κυβέρνηση αφαίρεσε και άλλο κομμάτι από τις δημοκρατικές διαδικασίες, διευκολύνοντας τις δημοτικές αρχές που δεν έχουν πλειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια.

Με την ΠΝΠ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της 30ης Μαΐου λοιπόν, ο υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε μια παράγραφο, σε διάταξη για τη… διαχείριση λιμένων, που ευνοεί (και) τη δημοτική αρχή Ιωαννίνων.

Τι έκανε λοιπόν ο υπουργός Εσωτερικών; Πρόσθεσε τρεις σειρές στο νόμο Καλλικράτη του 2010, ούτε καν στον υφιστάμενο δηλαδή. Με αυτή την παράγραφο, οι οικονομικές επιτροπές είναι πλέον πάνω από το δημοτικό συμβούλιο σε θέματα όπως οι προγραμματικές συμβάσεις του Δήμου. Έτσι, το δημοτικό συμβούλιο, το πιο μαζικό όργανο του Δήμου, αποδυναμώνεται και άλλο. Γίνεται αντιληπτό ότι θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της έννοιας του δημόσιου συμφέροντος, ενδεχομένως με μεγάλους προϋπολογισμούς και δυνατότητα εκμετάλλευσης από ιδιώτες, θα συζητιούνται σε στενότερο κύκλο και ακόμα πιο μακριά από το κοινό, αλλά και χωρίς να εξαρτώνται από το εκλογικό αποτέλεσμα...

Με αυτή τη διάταξη, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, η οποία έχει «πλειοψηφία Θεοδωρικάκου» και όχι εκλογική, καθότι ο υπουργός Εσωτερικών άλλαξε την αντιστοιχία του εκλογικού αποτελέσματος στη σύνθεση της επιτροπής, μπορεί να αποφασίσει, για παράδειγμα, για την υπόθεση των LED. Υπενθυμίζεται ότι είναι μια υπόθεση στην οποία η δημοτική αρχή δεν κατάφερε να εξασφαλίσει πλειοψηφία.

 Τώρα, θα την έχει και έτσι ανοίγει ο δρόμος για να προχωρήσει ένα έργο για τη διαδικασία του οποίου υπάρχουν πολλές ενστάσεις, τόσο στα Γιάννενα, όσο και σε Άρτα-Ηγουμενίτσα, χωρίς απόφαση δημοτικού συμβουλίου. 

Μπορεί ο καθένας να έχει τα όπλα του, όπως «προειδοποίησε» προ ημερών η δημοτική αρχή Ιωαννίνων (κάποια από τα οποία είναι όντως ισχυρότατα), αλλά και ο δρόμος προς την κόλαση, είναι στρωμένος με τις καλύτερες προθέσεις…

Φυσικά, δεν είναι μόνο η δημοτική αρχή των Ιωαννίνων που θα επωφεληθεί από τη διάταξη. Θα φανεί και ποιες από τις δημοτικές αρχές που είχαν αντιταχθεί στο πολιτικό «ξήλωμα» της απλής αναλογικής, θα κάνουν χρήση αυτού του, πολύ συζητήσιμου για τη δημοκρατικότητά του, ελιγμού του υπουργού Εσωτερικών. Ο τελευταίος, σε συνεργασία με τις «αρεστές» δημοτικές αρχές, εφαρμόζει το δόγμα «κάνουμε ό,τι μας συμφέρει».

Τέλος, αναμένεται η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε Γιάννενα και Ήπειρο. Μέχρι στιγμής, το κόμμα έχει δείξει ανοχή στο αυτοδιοικητικό κομμάτι, ειδικότερα στα Γιάννενα, όπου εν μέρει στήριξε προεκλογικά την παράταξη του δημάρχου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back