Oikonomou pisoi Solarhub πίσω

«Δεν θα τολμήσουν, έλεγες»

Εικόνα του άρθρου «Δεν θα τολμήσουν, έλεγες»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/04/2022, 03:10

Σε ένα δρόμο στα Γιάννενα, κάτω από την Καλούτσιανη, ένα στενό κάθετο στη Μακαρίου, υπάρχει το όνομα του Νικηφόρου Μανδηλαρά.

Ο Μανδηλαράς δεν είχε κάποια απευθείας σχέση με τα Γιάννενα, ωστόσο υπάρχουν μνήμες να υπερασπίζεται, ως δικηγόρος, Γιαννιώτες λαμπράκηδες σε μαζικές δίκες.

Ήταν δικηγόρος από τη Νάξο, γεννημένος το 1928. Αφού τέλειωσε τη Νομική στην Αθήνα, εργάστηκε στο γραφείο του Γεωργίου-Αλέξανδρου Μαγκάκη και ήταν από τους ιδρυτές της Ένωσης Δημοκρατικών Δικηγόρων Ελλάδας, μαζί με τους Βαγγέλη Γιαννόπουλο, Σταύρο Κανελλόπουλο και Γιώργο Ασημακόπουλο.


Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Ο Μανδηλαράς έγινε ένας από τους πιο γνωστούς δικηγόρους πολιτών που διώκονταν για τις πολιτικές τους θέσεις και δράση, αριστερούς που το «κράτος της Δεξιάς» είχε μόνιμα στο στόχαστρο.

Επίσης, ήταν ένας από τους δικηγόρους στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ, τη βασική «συνωμοσία» που επικαλέστηκαν οι αποστάτες του ‘65. Ο Μανδηλαράς ετοιμαζόταν να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του 1967, τις οποίες όμως πρόλαβε η χούντα, 55 χρόνια και μια μέρα πριν.

Στις 17 Μαΐου 1967 ο Μανδηλαράς επιβιβάστηκε κρυφά στο φορτηγό πλοίο RITA-V, προκειμένου να διαφύγει τη σύλληψη, καταφεύγοντας στην Κύπρο.

Πέντε μέρες αργότερα βρέθηκε νεκρός στις 6 το πρωί, στη θαλάσσια περιοχή Αγ. Γεωργίου Γενναδίου, στη Ρόδο. Η αστυνομική αναφορά έλεγε ότι «φέρει συμπτώματα πνιγμού» και έτσι έκλεισε η υπόθεσή του από τη χούντα.

Ωστόσο, μια σειρά γεγονότα συνέτειναν προς τη δολοφονία. Πρώτον, ο ιατροδικαστής Δημήτρης Καψάσκης που γνωμάτευσε, είχε γνωματεύσει σε μια σειρά υποθέσεις, όπως ο θάνατος του Στέφανου Σαράφη και η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ωστόσο, η σορός του Μανδηλαρά έφερε σημάδια από χτυπήματα στο κεφάλι και μια τρύπα στο στήθος, πιθανώς από σφαίρα.

Η χούντα καταδίκασε τον καπετάνιο του πλοίου Πέτρο Πόταγα για ανθρωποκτονία από αμέλεια, καλύπτοντας επιμελώς όλα τα στοιχεία της υπόθεσης.

Ο Αλέκος Παναγούλης έγραψε τους στίχους για το τραγούδι που μελοποίησε στα «Τραγούδια του Αγώνα» ο Μίκης Θεοδωράκης: «Θυμόμουνα την τελευταία μας συνάντηση. Δε θα τολμήσουν, έλεγες».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back