ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Βροχή» οι καταγγελίες για την αστυνομική βία

Εικόνα του άρθρου «Βροχή» οι καταγγελίες για την αστυνομική βία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/11/2020, 11:15
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Συνεχίζονται βροχηδόν οι καταγγελίες για τις μαζικές προσαγωγές της 17ης Νοεμβρίου και την αστυνομική βία εις βάρος διαδηλωτών, που άφησε τραυματίες πίσω της και 23 συλλήψεις, με πολλές (και αστήρικτες) κατηγορίες.

Καταρχάς, υπάρχουν καταγγελίες ότι περισσότερα από 25 άτομα προσάχθηκαν έξω από το σπίτι τους, ανεξαρτήτως αν είχαν έγγραφα μετακίνησης ή SMS, με μοναδικό κριτήριο αν «έμοιαζαν με διαδηλωτές».

Μέλος της Ελευθεριακής Συνδικαλιστικής Ένωσης, με συνδικαλιστική δράση στο σωματείο ντελίβερι, προσήχθη βιαίως, σύμφωνα με τις καταγγελίες, από την ΟΠΚΕ και την Ασφάλεια, πριν τις 4 το απόγευμα. Επίσης, υπάρχουν καταγγελίες ότι υποβλήθηκε σε εξευτελιστικούς σωματικούς ελέγχους.

Πολλοί από τους προσαχθέντες δεν ενημερώνοντας αν επρόκειτο για προσαγωγή ή σύλληψη, Φοιτητές καταγγέλλουν ότι ακόμα και όταν ήρθαν οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αρχικά η αστυνομία αρνήθηκε την επαφή με τους προσαχθέντες.

Όσο για το συνδικαλιστή, καταγγέλλεται ότι οι άνδρες της ασφάλειας, ενώ του απευθύνοντας με το επώνυμό του και είχαν στα χέρια τους την ταυτότητά του, ρωτούσαν συνεχώς το όνομά του και δεν επέτρεπαν στους δικηγόρους να τον προσεγγίσουν, ενώ προσπαθούσαν να του κάνουν σωματικούς ελέγχους.

Αργότερα, άλλοι προσαχθέντες που αφέθηκαν ελεύθεροι, αρνήθηκαν να φύγουν από την αστυνομία αν δεν απελευθερωθεί και ο προαναφερθείς.

Επίσης καταγγέλλουν τον αστυνομικό διευθυντή Β. Μουσελίμη ότι «αφού ειρωνικά ‘καλωσόρισε στο σπίτι του’ τους αλληλέγγυους» έδωσε εντολή στους φρουρούς του προσαχθέντα «να του δίνουν μόνο νερό μέχρι να σκάσει» και για μια σειρά άλλες ανάλογες στιχομυθίες. Τελικά, ο προσαχθείς αφέθηκε ελεύθερος γύρω στις 21.30.

Η τομεακή οργάνωση μαθητών της ΚΝΕ στα Γιάννενα, καταγγέλλει ότι συνελήφθη «μαθήτρια Γυμνασίου (14χρονη) και φοιτητές προχωρώντας σε άγρια καταστολή». Το μαθητικό της ΚΝΕ προσθέτει ότι «δεν μας σταματά τίποτα! Οι μαθητές δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις από την αρχη της χρονιάς για να διεκδικούμε τα αυτονόητα: Τα σχολεία να λειτουργούν και να είναι ασφαλή. Θα συνεχίσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε και η φωνή μας θα δυναμώσει και θα ακουστεί ακόμα περισσότερο».

Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων σε δική της καταγγελία αναφέρει ότι «στην πόλη των Ιωαννίνων, οι υπεράριθμες αστυνομικές δυνάμεις παρενόχλησαν και εμπόδισαν πολίτες και οργανώσεις να αποτίσουν φόρο τιμής στο μνημείο των Ηρώων Πολυτεχνείου και η αναίτια και ωμή αστυνομική βία οδήγησε σε τραυματισμούς εστιακών φοιτητών. Η βάρβαρη επίθεση εναντίον των εστιακών φοιτητών είναι το πιο έντονο περιστατικό αστυνομικής βίας των τελευταίων χρόνων στην πόλη των Ιωαννίνων με τραυματισμούς δύο φοιτητών ενός εκ των οποίων πολύ σοβαρός που οδήγησε στην διακομιδή τους στο νοσοκομείο» και ζητάει απόδοση ευθυνών για τα γεγονότα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back