Η τριήμερη σύνοδος κορυφής της πρόσφατα διευρυμένης ομάδας BRICS ξεκίνησε σήμερα Τρίτη, με την κυβέρνηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να προσκαλεί πάνω από 20 παγκόσμιους ηγέτες στη νοτιοδυτική ρωσική πόλη Καζάν.
Η σύνοδος κορυφής είναι η πρώτη μετά την επέκταση της ομάδας BRICS το 2023 και είναι επίσης μια ευκαιρία για το Κρεμλίνο να δείξει ότι η όποια πολιτική απομόνωση της Ρωσίας κατά την εισβολή της στην Ουκρανία δεν εκτείνεται πολύ πέρα από τα σύνορα του ΝΑΤΟ.
Οι σημαντικότεροι διεθνείς εταίροι της Ρωσίας, όπως ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής, η οποία είναι η μεγαλύτερη διεθνής συγκέντρωση που φιλοξενεί ο Πούτιν από τότε που εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Χαιρετίζοντας τον Σι ως «αγαπητό του φίλο» κατά την άφιξή του το πρωί της Τρίτης, ο Πούτιν είπε στον Κινέζο πρωθυπουργό: «Η ρωσοκινεζική συνεργασία στις παγκόσμιες υποθέσεις λειτουργεί ως ένας από τους σταθεροποιητικούς παράγοντες στην παγκόσμια σκηνή. Σκοπεύουμε να αυξήσουμε περαιτέρω τον συντονισμό σε όλες τις πολυμερείς πλατφόρμες για να διασφαλίσουμε την παγκόσμια ασφάλεια και μια δίκαιη παγκόσμια τάξη».
«Ο κόσμος υφίσταται βαθιές αλλαγές που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και έναν αιώνα και η διεθνής κατάσταση είναι χαοτική και αλληλένδετη», απάντησε ο Xi, εξαίροντας αυτό που αποκάλεσε «βαθιά φιλία» μεταξύ των δύο χωρών τους.
Υποδεχόμενος τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, ο Πούτιν μίλησε για τη «στρατηγική σχέση» της Μόσχας με την Ινδία. Ο Μόντι δήλωσε ότι επιθυμεί την επιστροφή στην ειρήνη στην Ουκρανία και υποστήριξε τις προσπάθειες για αυτό κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον Πούτιν.
Τόσο η Ινδία όσο και η Κίνα έχουν παράσχει στη Ρωσία οικονομική στήριξη από τότε που η Μόσχα ενορχήστρωσε την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Το αρχικό ακρωνύμιο BRICS σημαίνει τις πέντε χώρες Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική. Διαμορφώνεται ως μια εναλλακτική λύση στην οικονομική τάξη υπό δυτική ηγεσία που παρατηρείται σε χώρες όπως η G7 - μια ομάδα επτά πλούσιων δυτικών κρατών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Γερμανίας μεταξύ άλλων.
Η ομάδα BRICS αποφάσισε στη σύνοδο κορυφής του 2023 να προσπαθήσει να διευρύνει τις τάξεις της.
Η Αργεντινή, η Αιθιοπία, η Αίγυπτος, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν, αν και ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι αρνήθηκε μετά τη νίκη του στις εκλογές, λέγοντας ότι ήθελε να ακολουθήσει μια πιο φιλοδυτική πορεία.
Ο σύμβουλος του Πούτιν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσάκοφ δήλωσε ότι 36 χώρες έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους και ότι περισσότερες από 20 θα στείλουν αρχηγούς κρατών. Ο Πούτιν αναμένεται να πραγματοποιήσει περίπου 20 διμερείς συναντήσεις, δήλωσε ο Ushakov, και η σύνοδος κορυφής θα μπορούσε να μετατραπεί στο «μεγαλύτερο γεγονός εξωτερικής πολιτικής που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ» σε ρωσικό έδαφος.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιαν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η φετινή σύνοδος κορυφής σηματοδοτεί «την αρχή μιας μεγαλύτερης συνεργασίας των BRICS».
Συνάντηση με Αντόνιο Γκουτέρες
Την Πέμπτη, ο Πούτιν θα συναντηθεί επίσης με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στη Ρωσία εδώ και δύο και πλέον χρόνια. Ο Γκουτέρες έχει επικρίνει επανειλημμένα τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας επέκρινε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την απόφασή του να πάρει μέρος στη σύνοδο κορυφής.
Το Κίεβο δήλωσε ότι ο Γκουτέρες είχε απορρίψει την πρόσκλησή του σε ειρηνευτική σύνοδο κορυφής στην Ελβετία, αλλά αποδέχθηκε πρόσκληση στο Καζάν από τον «εγκληματία πολέμου» Πούτιν.
Φωτογραφία από τη συνάντηση του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν