Το θέμα του καινούργιου κλειστού γυμναστηρίου στα Γιάννενα έχει ήδη πάρει τα χαρακτηριστικά σήριαλ, καθώς, αφενός συζητιέται από μηδενική πρακτικά βάση, αφετέρου οι φορείς συνεχώς υπερθεματίζουν και βιάζονται να κάνουν ανακοινώσεις, είτε από την πρώιμη χαρά τους, είναι για να πιέσουν καταστάσεις, χωρίς όμως οι υποσχέσεις να είναι δεδομένες.
Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ έκανε τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής «πλειοδοσία» στο δημοτικό συμβούλιο, λέγοντας ότι το κόστος στο Βοτανικό θα ήταν «17 εκατ. ευρώ περίπου». Ο κ. Ελισάφ ουσιαστικά στήριξε τη συζήτηση για τη μεταφορά (ή κατασκευή νέου) κλειστού στα Καρδαμίτσια και μίλησε για «γυμναστήρια που είναι παραπεταμένα στο Ελληνικό». Το ένα από τα δύο χρησιμοποιείται σποραδικά για εκδηλώσεις. Επίσης, δεν είναι πια τόσο δεδομένο ότι θα μεταφερθεί προκάτ κλειστό στα Γιάννενα.
Η πολιτική πλειοδοσία στα εκατομμύρια είχε ξεκινήσει από νωρίτερα.
Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης είχε αναφέρει κόστος 15 εκατ. ευρώ τον περασμένο Νοέμβριο, όταν μετέφερε τη «δέσμευση» του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για «μεταφορά του κλειστού του Ελληνικού». Είχε εκτιμήσει τότε ότι ακόμα και με την έκπτωση, το κόστος θα έφτασε στα «7-8 εκατομμύρια» και ότι για τη μεταφορά θα χρειάζονταν πολύ λιγότερα.
Για την κατασκευή του γηπέδου είχαν δεσμευτεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 4,5 εκατ. ευρώ από την προηγούμενη κυβέρνηση. Τα χρήματα αυτά, εκτιμάται ότι δεν θα επαρκούσαν για να καλύψουν όλο το κόστος του γηπέδου 2.500 θέσεων, αλλά και πάλι, ήταν πολύ λιγότερα και από τα 17 εκατ. του δημάρχου, αλλά και από τα 15 του περιφερειάρχη. Σημειωτέον ότι οικοδομική άδεια για το έργο στο Βοτανικό, έχει εκδοθεί από το 2010, αλλά ποτέ δεν υπήρχαν χρήματα για να γίνει.
Ένα βασικό πρόβλημα του Βοτανικού όμως, δεν είναι το κόστος (όσο και αν φαίνεται περίεργο αυτό), αλλά ο χώρος και αν τελικά μπορεί να στηθεί εκεί μια τέτοια αθλητική υποδομή, που χρειάζεται και μεγάλο πάρκινγκ, βοηθητικούς χώρους κ.λπ. Αυτή είναι μια επιφύλαξη που έχουν εκφράσει παροικούντες το άθλημα και έχει βάση. Τα υπόλοιπα όμως, δεν έχουν και τόσο μεγάλη…
Ο κ. Γεωργιάδης που δεν φημίζεται για την πολιτική του σταθερότητα, δεν έβγαλε κάποια επίσημη ανακοίνωση επιβεβαίωσης ή διευκρίνισης των ανακοινωθέντων του Νοεμβρίου. Τα κλειστά στο μεταξύ στο συγκρότημα του Ελληνικού είναι δύο και μέχρι σήμερα, δεν έχει διευκρινιστεί επίσημα (τονίζουμε το «επίσημα») για ποιο από τα δύο συζητάμε. Ένα μεγάλο, το κλειστό του μπάσκετ που έχει τουλάχιστον 10.500 θέσεις και ένα μικρότερο, της ξιφασκίας με χωρητικότητα έως 5.000 θέσεις. Την εξαγγελία ακολούθησαν κυμαινόμενης… έντασης πανηγυρισμοί, με προτάσεις ακόμα και για μεταφορά… και των δύο κλειστών.
Από τα ζητήματα που τέθηκαν δημόσια, είναι αν όντως μπορεί να συντηρηθεί ένα κλειστό τέτοιου μεγέθους στα Γιάννενα, γιατί εγκαταλείπονται όσα έγιναν μέχρι το περασμένο καλοκαίρι κ.α., πράγματα γύρω από τα οποία αναπτύχθηκαν επιχειρήματα υπέρ και κατά.
Σε αυτούς τους τρεις μήνες που μεσολάβησαν, γειτονικοί Δήμοι του Ελληνικού (και σύλλογοι μπάσκετ), έχουν αιτηθεί τη μεταφορά των κλειστών σε αυτούς. Η εταιρία που έχει αναλάβει την ανάπλαση φημολογείται ότι δεν βλέπει αρνητικά τα αιτήματα, ως πιο εύκολα εφαρμόσιμα. Ο κ. Γεωργιάδης από την άλλη, ο οποίος έχει επωμιστεί το φαραωνικό έργο του Ελληνικού, το οποίο όμως, αντίθετα με τις μεγαλόστομες εξαγγελίες του, δεν έχει προχωρήσει ακόμα, ενδέχεται να θέλει άμεσα να εκκενωθεί ο χώρος από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις.
Πρόσφατα, ο περιφερειάρχης Ηπείρου επανήλθε και άφησε ανοιχτό το θέμα της κατασκευής, αλλά πιο… κλειστό, τον τόπο κατασκευής: χωροθέτησε το καινούργιο κλειστό στα Καρδαμίτσια. Αυτή τη φορά πάντως φύλαξε τα νώτα του, λέγοντας ότι θα γίνει «ή με μεταφορά ή με κατασκευή νέου».
Πίσω στο δημοτικό συμβούλιο, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος έθεσε το θέμα, επανέλαβε τη θέση ότι η πόλη «αξίζει κάτι παραπάνω από μεταχειρισμένες υποδομές». Ο κ. Ελισάφ, αφού υπενθύμισε ότι υπάρχει παλιότερη απόφαση δημοτικού συμβουλίου για ανέγερση νέου κλειστού γυμναστηρίου στον Βοτανικό, αντέτεινε ότι πρέπει «να προσπαθούμε να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις, να βρούμε τι είναι κάθε φορά το εφικτό».
Αυτή τη στιγμή πάντως, το «εφικτό» απέχει αρκετά ακόμα, η προ τριμήνου θριαμβολογία έχει κοπάσει και ένα ενιαίο, επίσημο σχέδιο, δεν φαίνεται να υπάρχει. Ανακοινώσιμο τουλάχιστον.