ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ω λέλε» από τον Βασίλη Νιτσιάκο

Εικόνα του άρθρου «Ω λέλε» από τον Βασίλη Νιτσιάκο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/10/2019, 21:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το βιβλίο – cd «Ο lele / Ω λέλε» αποτελεί ίσως το πρώτο εγχείρημα παγκοσμίως για καταγραφή μελοποιημένης ποίησης στη Βλαχική γλώσσα.

Πρόκειται για ποιήματα του Βασίλη Νιτσιάκου, καθηγητή της Κοινωνικής Λαογραφίας στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που γράφτηκαν με σκοπό να μελοποιηθούν και, ως εκ τούτου, η προσπάθεια θα μπορούσε να θεωρηθεί και στιχουργική.

Τα στιχουργήματα γράφτηκαν εξαρχής στην Βλαχική γλώσσα, που συμβαίνει να είναι και η μητρική γλώσσα μαζί με την Ελληνική του δημιουργού τους, για τον οποίο η παρούσα έκδοση αποτελεί κατάθεση ψυχής και ταυτότητας συνάμα.

Τη γενική μουσική επιμέλεια έχει ο συνθέτης Σούλης Λιάκος, ο οποίος έχει συνθέσει οχτώ από τα δέκα τραγούδια της έκδοσης. Συμμετέχει, επίσης συνθετικά με δύο τραγούδια ο Μάκης Σεβίλογλου.

Τραγουδούν οι Σούλης Λιάκος, Μάκης Σεβίλογλου, Μαρία Δάφκα, Πλειάδες. Δεύτερες φωνές κάνει ο Νίκος Ζιώγαλας. Όλα τα κείμενα εκτός από την Βλαχική είναι αποδοσμένα και στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.

Tην απόδοση των κειμένων στην βλαχική γλώσσα έχει κάνει έχει κάνει ο Φάνης Δασούλας, στην Αγγλική γλώσσα ο Joshua Barley ενώ την γενικότερη γλωσσολογική επιμέλεια, σε ότι αφορά τη βλαχική γλώσσα, ο Σταμάτης Μπέης.

Η πρώτη δημόσια παρουσίασή του θα γίνει στην Θεσσαλονίκη στις 15 Νοεμβρίου στις 5μμ, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βαλκανικής Μουσικής Beyond Borders στο λιμάνι στην Αποθήκη Γ'.



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back