ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Aώος, «ένας οικολογικός διάδρομος»…

Εικόνα του άρθρου Aώος, «ένας οικολογικός διάδρομος»…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/01/2023, 19:30
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τον χαρακτηρισμό του «οικολογικού διαδρόμου» στον ποταμό Αώο αποσδίδει η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που εκπονήθηκε για τις περιοχές Natura στην Ήπειρο. Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (η ίδια που αφορά και τη λίμνη Παμβώτιδα) βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Κατά τη σημερινή διαδικτυακή διαβούλευση, έγιναν παρεμβάσεις από εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων οι οποίοι ζήτησαν πιο αυστηρό πλαίσιο προστασίας για τη λεκάνη απορροής του Αώου, που θα καταργεί τα αδειοδοτούμενα (από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) υδροηλεκτρικά έργα.

Εκ μέρους της ΜedINA, η Αλεξάνδρα Παππά ανέφερε ότι η μεγαλύτερη πίεση στον Αώο, στους παραποτάμους του, τον Βοϊδομάτη και τον Σαραντάπορο, και στα ρέματα είναι τα υδροηλεκτρικά έργα που μειώνουν την οικολογική παροχή. Αναφορά έκανε και στο φράγμα των πηγών Αώου, λέγοντας ότι «ενώ υπάρχει υποχρέωση για οικολογική παροχή, αυτή δεν τηρείται». 

Θύμισε δε την πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για κοινή συνεργασία Ελλάδας και Αλβανιας «για να προστατέψουμε και να αναδείξουμε τον Αώο». Η αλβανική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας με την εταιρία Patagonia για τη δημιουργία εθνικού πάρκου Vjosa (το αλβανικό όνομα του Αώου). Εκτιμάται ότι τον Μάρτιο, το εθνικό πάρκο Vjosa στην Αλβανία θα αποτελεί μια πραγματικότητα.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Ελλάδα και στην Αλβανία, όπως και διεθνείς οργανώσεις, προσπαθούν εδώ και χρόνια να δημιουργήσουν το διασυνοριακό πάρκο Αώου-Vjosa για να παραμείνει το ποτάμι ελεύθερο, χωρίς φράγματα, στη ροή του.

Επί ελληνικού εδάφους, ο Αώος είναι προστατευόμενη περιοχή μέχρι το Γεφύρι της Κόνιτσας. Από εκεί μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα, δεν υπάρχει κανένα καθεστώς προστασίας, με τις οργανώσεις να πιέζουν τα τελευταία χρόνια για την επέκταση της προστατευόμενης περιοχής. Ο  υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς έχει κάνει δηλώσεις περί χαρακτηρισμού της περιοχής Γράμμου-Κόνιτσας-Πωγωνίου ως «προστατευόμενου φυσικού σχηματισμού».

Κατά τη συζήτηση, οι μελετητές απάντησαν ότι το μόνο που μπορούσαν να κάνουν σε περιοχές εκτός Natura (όπως είναι η περιοχή μετά την Κόνιτσα), βάσει των προδιαγραφών για την εκπόνηση της μελέτης, ήταν να ορίσουν οικολογικούς διαδρόμους με το σκεπτικό της προστασίας της ιχθυοπανίδας.

Υπέρ της προστασίας του Αώου και του ελέγχου της οικολογικής παροχής νερού έθεσε και ο Γιώργος Τάσσος εκ μέρους της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων. «Τα νερά του ποταμού χρόνο με τον χρόνο μειώνονται» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τάσσος αναφέρθηκε γενικότερα στη σημασία του διασυνοριακού πάρκου Αώου-Vjosa.

Στην ανάγκη προστασίας του Αώου αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κόνιτσας Μάκης Χατζηεφραιμίδης με γραπτά του σχόλια στη μελετητική ομάδα.


* Photo credit: Πηνελόπη Θωμαΐδη

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back