ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια πρώτη, γενική κουβέντα (και) για τη λίμνη…

Εικόνα του άρθρου Μια πρώτη, γενική κουβέντα (και) για τη λίμνη…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/01/2023, 18:10
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια πρώτη διαβούλευση επί της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ) για τις περιοχές Νatura στην Ήπειρο (και ένα μέρος της Δυτικής Μακεδονίας) έγινε σήμερα το μεσημέρι στο… διαδίκτυο.

Η εν λόγω Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τη 1 Μαρτίου μετά την παράταση που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, θα αποτελέσει τη βάση για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τη Λίμνη Παμβώτιδα μεταξύ άλλων.

Η σημερινή διαδικτυακή διαβούλευση, που διοργάνωσαν οι μελετητές, αφορούσε πάντως όλες τις προστατευόμενες περιοχές της Ηπείρου, με τη λίμνη Παμβώτιδα, τον Αώο, την Πίνδο κ.λπ. να βρίσκονται στο «τραπέζι». Εκ των πραγμάτων, μέσα σε τρεις, αναλυτική και ουσιαστική συζήτηση δεν μπορούσε να γίνει. Πόσο μάλλον όταν μια Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη είναι αρκετά περίπλοκα δομημένη.

Δεν ήταν λίγοι όσοι συμμετείχαν που έθεσαν το ζήτημα της διά ζώσης διαβούλευσης. Όπως ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος έθεσε και ένα θέμα: «Θα είχε ενδιαφέρον να έχουμε, πέρα από την άποψη των πολιτών, και μια άποψη του υπουργείου επί της μελέτης. Συμφωνεί το υπουργείο σε γενικές γραμμές με τη μελέτη; Έχει κάποιες παρατηρήσεις;». Απάντηση δεν υπήρχε, δεδομένου ότι δεν συμμετείχε εκπρόσωπος του υπουργείου. O κ. Καλογιάννης ανέφερε πάντως ότι είναι «θετικό κατ’ αρχήν ότι συζητάμε επί μιας νέας Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τις περιοχές του δικτύου ‘Natura 2000’ της Ηπείρου».

Αρκετοί, επίσης, εκτίμησαν (και εύλογα) ότι πρέπει να γίνει ενημέρωση και διαβούλευση ανά προστατευόμενη περιοχή.

Το διαδικτυακό παρών, αλλά σύντομο, έδωσε και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος αυτή τη φορά προτίμησε να μιλήσει για «μελέτη εκτός πραγματικότητας». «Δεν είμαστε άνθρωποι που δεν μας αρέσει το περιβάλλον, αλλά έτσι όπως τα γράφετε στη μελέτη, λέτε να σταματήσει κάθε δραστηριότητα στην Ήπειρο» τόνισε, δίνοντας τη σκυτάλη στον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Βασίλη Γοργόλη για τα περαιτέρω.

Ο κ. Γοργόλης άνοιξε μεταξύ άλλων το ζήτημα της οριοθέτησης της λίμνης (με ιδιαίτερη αναφορά στον Μάτσικα), με τους μελετητές να απαντούν ότι οι γραμμές της οριοθέτησης «δεν χρησιμοποιήθηκαν για να ορίσουν ζώνες προστασίας». Παρέπεμψε δε τους μελετητές στο κοινό σχέδιο-πρόταση που είχαν αποφασίσει πριν από τέσσερα χρόνια η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ιωαννιτών στο πλαίσιο μιας προηγούμενης διαβούλευσης για τη λίμνη. Μίλησε ακόμα και για ζητήματα που προκύπτουν για τις πτηνο-κτηνοτροφικές δραστηριότητες. Κάτι που υποστήριξε αργότερα και εκπρόσωπος-μελετητής του πτηνοτροφικού συνεταιρισμού «Πίνδος»

Τοποθετήσεις έγιναν από τον αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη και τον δήμαρχο Ηγουμενίτσας Γιάννη Λώλο, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να επιτραπούν περισσότερες δραστηριότητες, είτε σε επίπεδο τουριστικών υποδομών είτε σε πολεοδομικό επίπεδο.

Εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών, τοποθέτηση έκανε η γενική διευθύντρια Μάτα Κουμπούρη, έχοντας στο πλευρό της τον αναπληρωτή δημάρχου-αντιδήμαρχο Βαγγέλη Πήχα, ο οποίος δεν μίλησε. Η κα Κουμπούρη έθεσε μια σειρά από προβληματισμούς για τη νέα ζωνοποίηση «που περιπλέκει τα πράγματα», για την αδιευκρίνιστη οριοθέτηση της λίμνης, για την ενδεχόμενη σύγκρουση δραστηριοτήτων σε σχέση με Προεδρικά Διατάγματα του παρελθόντος, για επεκτάσεις πολεοδομικού χαρακτήρα. Η κα Κουμπούρη ανέφερε ότι θα κατατεθούν γραπτές παρατηρήσεις.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τοποθέτηση έγινε και από τον πρόεδρο της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου Νίκο Παπαγρηγορίου. Οι κυνηγοί ήταν οι πρώτοι που αντέδρασαν στο περιεχόμενο της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης. Δεν είναι δε τυχαίο ότι ο κ. Καχριμάνης μίλησε για «απόσυρση της μελέτης» σε εκδήλωση των κυνηγών.

Ο κ. Παπαγρηγορίου εξέφρασε τις ενστάσεις του για την επέκταση της απαγόρευσης του κυνηγιού σε πολύ μεγάλες ζώνες, κατηγορώντας τους μελετητές για «ιδεοληψίες». Ο Δ. Αργυρόπουλος εκ μέρους των μελετητών, αρνήθηκε τα περί «ιδεοληψίας» και δεσμεύτηκε ότι θα κοιτάξει τις μελέτες που θα αποσταλούν εκ μέρους της ομοσπονδίας.

Για «προσχηματική διαβούλευση» μίλησε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Κώστας Φρίγκας.

Στη διαδικτυακή εκδήλωση, παρέμβαση έκανε και ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με ειδίκευση στη διαχείριση του περιβάλλοντος, Κίμων Χατζημπίρος. Ο κ. Χατζημπίρος έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης ένα ουσιώδες και καίριο ζήτημα: Τον τρόπο με τον οποίο εκπονούνται οι περιβαλλοντικές μελέτες, βάσει της νομοθεσίας. Μελέτες με περίπλοκη ζωνοποίηση, μπλεγμένες κατηγορίες επιτρεπόμενων και μη δραστηριοτήτων και πάει λέγοντας. Όπως είπε: «Απαιτείται μια διαφορετική νομοθετική προσέγγιση που να δίνει σχήματα προστασίας απλά και κατανοητά στον πολίτη από τον οποίο εξάλλου ζητούνται η συναίνεση και η αποδοχή περιορισμού των δραστηριοτήτων».

Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη αναμένεται να έρθει προς συζήτηση τόσο στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου όσο και στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3