Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΑΣΥ: Και υποστελέχωση, και μετακινήσεις στο εμβολιαστικό κέντρο

Εικόνα του άρθρου ΑΣΥ: Και υποστελέχωση, και μετακινήσεις στο εμβολιαστικό κέντρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/06/2021, 11:19
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών στο ΠΓΝΙ (ΠΑΜΕ), σχετικά με το μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο στο ΠΕΔΥ, παραθέτει μια σειρά αποφάσεις της διοίκησης του νοσοκομείου σχετικά με την (υπο)στελέχωση του νοσοκομείου, οι οποίες χρονολογούνται από το 2019.

Είναι ο τρίτος φορέας που προειδοποιεί ότι δεν γίνεται να στελεχωθεί το εμβολιαστικό κέντρο από υπάρχον προσωπικό και προσθέτει ότι ήδη, το νοσοκομείο είναι υποστελεχωμένο. Διαβάστε ανακοινώσεις του συλλόγου εργαζόμενων και της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Υγείας.

Αναφέρει «τη μεταφορά 15 νοσηλευτών και 3 γιατρών από το ΠΓΝΙ (στο ακατάλληλο κτιριακά προς το παρόν) εμβολιαστικό κέντρο, κατ’ απαίτηση της 6ης ΥΠΕ μετά από αίτημα του περιφερειάρχη Ηπείρου, ανέλαβε να υλοποιήσει ο αναπληρωτής διοικητής του ΠΓΝΙ».

Την περασμένη Παρασκευή, «χωρίς γραπτή αιτιολογημένη απόφαση, χωρίς συνεννόηση με την διεύθυνση της κλινικής και αφού βρέθηκε μπροστά στην άρνηση συνδρομής του διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας, βρήκε πρόθυμη, για μια ακόμη φορά, την νοσηλευτική διεύθυνση. Οι πρόσφατα τοποθετημένοι τομεάρχες της νοσηλευτικής διεύθυνσης, συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ στο ΔΣ του συλλόγου, ανέλαβαν προσωπικά την ταχεία υλοποίηση του επικίνδυνου για ασθενείς και προσωπικό, σχεδιασμού, μεταφέροντας το προφορικό εντέλλεσθε στην προϊσταμένη της κλινικής», σημειώνει.

Σημειώθηκαν όμως έντονες αντιδράσεις, όπως περιγράφει η ΑΣΥ, με προειδοποιήσεις για νομικές προσφυγές και καταγγελίες και τελικά, η διοίκηση «συμβιβάστηκε» με τη μετακίνηση 4 νοσηλευτών και 2 επισκεπτών υγείας.

Το πρόβλημα ωστόσο παραμένει: Το εμβολιαστικό κέντρο αρχικά θα λειτουργούσε με «νέο προσωπικό» που θα προσλαμβανόταν και όχι υπάρχον, αργότερα η κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα λειτουργήσει, η Περιφέρεια επανήλθε με διεκδίκηση και λειτουργία και «με στρατιωτικό προσωπικό» και μια γενική αναφορά στον Ιατρικό Σύλλογο Ιωαννίνων και τις διαθεσιμότητές του.

Ξαφνικά, προέκυψε ότι το κέντρο θα λειτουργήσει με προσωπικό των δύο νοσοκομείων, εξ ου και οι έντονες αντιδράσεις, ακόμα και από το σύλλογο εργαζόμενων που συνήθως καταγγέλλεται για «σύμπλευση» με τις επιλογές διοίκησης και κυβέρνησης.

Η ΑΣΥ σημειώνει ότι η Γαστρεντερολογική κλινική είναι η μόνη τέτοια στη βορειοδυτική Ελλάδα, ενώ εδώ και 2 εβδομάδες που έχει χαλάσει το ενδοσκοπικό μηχάνημα στο Χατζηκώστα, εξυπηρετούνται και ασθενείς από εκεί.

Η παράταξη σχολιάζει και την ανακοίνωση του συλλόγου εργαζόμενων, λέγοντας ότι άλλαξε απόφαση λόγω εκτίμησης πιθανού πολιτικού-συνδικαλιστικού κόστους, αλλά τον κατηγορεί ότι «’ξέχασε’, να αποδώσει ευθύνες σε όσους σχεδίασαν και τρέξανε να υλοποιήσουν την απόφαση». Καταγγέλλει επίσης ότι στην έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων της επόμενης ημέρας, την οποία απαίτησε ο εκπρόσωπος της ΑΣΥ στο ΔΣ, «η γραμματέας και ο αναπληρωτής γραμματέας-τομεάρχες, πρωταγωνιστές της όλης μεθόδευσης δεν εμφανίστηκαν για να ενημερώσουν και να απολογηθούν για την στάση τους». Χαρακτηρίζει δε «άκρως υποκριτική» και «ανακοίνωση-light καταγγελία της πλειοψηφίας του συλλόγου».

Η παράταξη επικαλείται τα στοιχεία από την τροποποίηση οργανισμού του νοσοκομείου, συγκρίνοντας τους υπάρχοντες εργαζόμενους με τον οργανισμό που είναι σε ισχύ. Αναφέρει επίσης ότι συνεχίζονται οι μετακινήσεις αναισθησιολόγων, με σχετική απόφαση της διοίκησης από τις 31 Μαΐου και ότι γίνονται αναβολές χειρουργείων κ.λπ., αμφισβητώντας έντονα τα περί «επιστροφής στην κανονικότητα» του προέδρου του συλλόγου.

Τέλος, σημειώνει ότι στις 9 Ιουνίου αποφασίστηκε σύναψη συμφωνίας με εργολάβο για καθαριότητα, εστίαση, φύλαξη, «που σημαίνει δεκάδες απολύσεις συμβασιούχων και επιστροφή στο εργασιακό κάτεργο του ιδιωτικού συνεργείου».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back