ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Αστοχίες» και παρατηρήσεις και από την Περιφέρεια Ηπείρου

Εικόνα του άρθρου «Αστοχίες» και παρατηρήσεις και από την Περιφέρεια Ηπείρου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/04/2023, 23:39
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν από λίγους μήνες, τον Ιανουάριο, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης είχε ζητήσει με ζήλο την απόσυρση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελετών για τις περιοχές Natura, μεταξύ των οποίων η λίμνη Παμβώτιδα, κάνοντας λόγο για «οικολογούντες που παρείσφρησαν».

Με τις εκλογές προ των πυλών, τα περί απόσυρσης μελετών… αποσύρθηκαν. Στη θέση τους  ήρθαν οι προβληματισμοί και ενστάσεις, που κατατέθηκαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος, χωρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης (όχι και πάλι του Περιφερειακού Συμβουλίου) με πρόεδρο τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γοργόλη.

Διαβάστε: Λίμνη Παμβώτιδα: Περίοδος παρατηρήσεων...

Το ιδιαίτερα σημαντικό θέμα της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, που αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος προστασίας της λίμνης, συζητήθηκε μόλις μία ώρα. Μέσα σε μία ώρα, η επιτροπή κατάφερε να «κλείσει» αυτό το θέμα, αποδεχόμενη τις παρατηρήσεις της υπηρεσίας. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατέθεσαν, από την πλευρά τους, και τις δικές τους παρατηρήσεις.

Μια παρένθεση εδώ: Στο τέλος της εισήγησής της, η υπηρεσία αναφέρει: «Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη παρουσιάζει ελλείψεις οι οποίες θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην περιβαλλοντική προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου. Παρόμοιες μελέτες έχουν απορριφθεί και στο παρελθόν». Η τελευταία πρόταση δημιουργεί αρκετές απορίες.

Στη δημόσια τοποθέτησή του, πάντως, ο κ. Γοργόλης απέφυγε να μιλήσει για απόρριψη. Θύμισε όμως την κοινή πρόταση των τοπικών φορέων εν έτει 2019.

«Εμείς στο πλαίσιο της διαβούλευσης θα ορθώσουμε τις απόψεις μας και τις κρίσεις μας. Θεωρώ πως έτσι όπως έχει διατυπωθεί η εισήγηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, είναι πραγματικά σαν οι μελετητές να μην έχουν έρθει μια μέρα να δουν τις περιοχές, να μην έχουν κάνει καμία αυτοψία στις περιοχές. Νομίζω ότι στο σχέδιο που βλέπουμε, υπάρχουν αρκετές αστοχίες» τόνισε ο κ. Γοργόλης.

O επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας είπε ότι η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη χρειάζεται όντως διορθώσεις, αλλά ξεκαθάρισε ότι πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία. Έκανε δε και μια παρατήρηση περί συμπτώσεων που αφορά την «έλευση» μελετών κάθε φορά πριν το τέλος μιας κυβερνητικής θητείας. Ο περιφερειακός σύμβουλος Άρης Σπέγγος πρότεινε να αναλάβουν πρωτοβουλία η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ιωαννιτών για να καταθέσουν μια κοινή πρόταση, ακόμα και μετά τη λήξη της διαβούλευσης.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Χάρης Λιούρης από την παράταξη «Ήπειρος Όλον» στάθηκε στις προβλέψεις της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τις πτηνο-κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις μεγάλης δυναμικότητας, καθώς σε κάποιες περιοχές δεν επιτρέπεται είτε η ίδρυση νέων μονάδων είτε η επέκταση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων. Ο κ. Λιούρης μίλησε για «διάλυση» του κλάδου που καλύπτει το 70% των αναγκών της χώρας σε κοτόπουλο.

Μάλιστα, οι δύο μεγάλες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις της περιοχής κατέθεσαν στην επιτροπή και υπομνήματα, εκφράζοντας την αντίθεσή τους με τα όσα προβλέπονται στη μελέτη.

Η περιφερειακή σύμβουλος Τίνα Ζέκα από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» μίλησε κι αυτή για αρκετές αστοχίες της μελέτης, ενώ για τα πτηνοτροφεία έθεσε το ζήτημα της μετεγκατάστασης. Για αδυναμίες της μελέτης μίλησε και ο Ζώης Γαλατάς από την «Αριστερή Παρέμβαση», ξεκαθαρίζοντας πως το μείζον ζήτημα πρέπει να είναι η προστασία του περιβάλλοντος.

Οι παρατηρήσεις της Περιφέρειας Ηπείρου, σύμφωνα και με την υπηρεσιακή εισήγηση, είναι:

-Απουσία δεδομένων δασικών χαρτών

-Επανεξέταση της περιοχής Natura του Μιτσικελίου στη Σύνθετη Περιοχή Προστασίας της Βιοποικιλότητας (σΠΠΒ) Λίμνης Παμβώτιδας

-Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου δεν εξετάζεται ως υπερκείμενος σχεδιασμός. Επιπλέον δεν λαμβάνονται υπόψιν οι προβλέψεις των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων.

-Δεν έχει ληφθεί υπόψη το Περιφερειακό Σχέδιο για την Κλιματική Αλλαγή.

-Δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στη Μελέτη για τα υφιστάμενα σημεία υδροληψίας.

-Ασάφεια από τον συσχετισμό του τομέα του Τουρισμού-Αναψυχής καθώς και των αντιπλημμυρικών έργων και έργων πυροπροστασίας και φύλαξης.

-Δεν γίνεται καμία αναφορά στη ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων.

-Δεν γίνεται αναφορά στην επεξεργασία των αποβλήτων των πτηνο-κτηνοτροφικών μονάδων.

-Δεν υπάρχει πουθενά πρόβλεψη για δραστηριότητες και έργα άλλων μορφών ΑΠΕ όπως π.χ. βιομάζας, γεωθερμίας κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back