Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το κλειστό ξιφασκίας, η «χωροθέτηση» και η μελέτη για τη λίμνη

Εικόνα του άρθρου Το κλειστό ξιφασκίας, η «χωροθέτηση» και η μελέτη για τη λίμνη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/02/2023, 18:38
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

O χρόνος περνάει, σε 20 μέρες λήγει η δημόσια διαβούλευση για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που αφορά τη λίμνη και την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, και ο διάλογος δεν έχει ανοίξει επί της ουσίας. Μέχρι στιγμής, στο προσκήνιο βγήκαν τα «όχι» των κυνηγετικών οργανώσεων (παρουσία του υφυπουργού Γιώργου Αμυρά) και οι ατεκμηρίωτες τοποθετήσεις του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη περί απόσυρσης της μελέτης. Και γενικά τα δύο αυτά «μέτωπα» κατάφεραν να δημιουργήσουν μια… φασαρία γύρω από την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, η οποία αναμένεται να «σκοντάψει» και πάλι, αυτή τη φορά στις εθνικές εκλογές.

Σήμερα ήρθε και η πρώτη αντίδραση από παράταξη, από την παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» του Σπύρου Ριζόπουλου. Ο κ. Ριζόπουλος κατέθεσε τη δική του πολιτική ερμηνεία για τον λόγο για τον οποίο η αντίδραση του κ. Καχριμάνη είναι τόσο έντονη. Και ο λόγος, σύμφωνα με τα όσα είπε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, δεν είναι άλλος από το αποσυναρμολογημένο πρώην κλειστό γήπεδο ξιφασκίας του Ελληνικού, το οποίο για να φτάσει στα Γιάννενα κόστισε περίπου 3 εκατ. ευρώ.

Το πρώην κλειστό γήπεδο ξιφασκίας ο κ. Καχριμάνης το έχει «χωροθετήσει» μόνος του στην άκρη του αγροκτήματος Κατσικά, εκεί που βρίσκεται ο κλειστός πια ιχθυογεννητικός σταθμός της ΔΕΛΙ.

Ο κ. Ριζόπουλος είπε ότι, σύμφωνα με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, «το προκάτ στον Κατσικά δεν επιτρέπεται να λειτουργήσει με όλες εκείνες τις χρήσεις που εκείνος επιθυμεί να έχει». Στη μελέτη γίνεται λόγος για αθλητικές εγκαταστάσεις, κι όχι για εκθεσιακά κέντρα, δημοπρατήρια κ.λπ.

«Ο κ. Καχριμάνης θεωρεί ότι το κέρδος που παράγεται από τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι ουσιαστικά η κωδικοποίηση όλων των νόμων, αποφάσεων κ.τ.λ. που αφορούν τη λίμνη, δεν είναι αρκετό μόνο και μόνο γιατί δεν εξυπηρετεί τα σχέδιά του για το προκάτ στο κτήμα Κατσικά. Ακόμα όμως και να υπήρχε ένας μαγικός τρόπος για να ‘χωρέσει’ το προκάτ στο σχέδιο αυτό αποκλείεται να λειτουργήσει στο βαθμό που το φαντάζονται. Άρα πληρώσαμε κάτι που είναι παντελώς άχρηστο, όπως το έχω δηλώσει από την αρχή», είπε ο επικεφαλής της παράταξης.

Μάλιστα, ο κ. Ριζόπουλος προειδοποίησε με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αν το κλειστό γήπεδο ξιφασκίας τοποθετηθεί στη συγκεκριμένη περιοχή. «Ο συγκεκριμένος χώρος ανήκει σε Natura, άρα λοιπόν παρανόμως θα τοποθετηθεί εκεί» τόνισε.

Το ζήτημα της χωροθέτησης του κλειστού γηπέδου είναι προφανώς κρίσιμο.

Τι αναφέρεται στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη

Για να δούμε τι αναφέρεται στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη. Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τη μελέτη αυτή με την περίπλοκη ζωνοποίηση και τις μπερδεμένες επιτρεπόμενες και μη χρήσεις γης, οι μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις (σ.σ. προφανώς δεν κατονομάζεται το κλειστό γήπεδο) χωροθετούνται σε μια ζώνη που αποκαλείται Ζώνη Βιώσιμης Διαχείρισης Φυσικών Πόρων.

Στη Ζώνη αυτή Βιώσιμης Διαχείρισης Φυσικών Πόρων «χωράνε» λοιπόν μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις. Κατά παρέκκλιση όμως του Προεδρικού Διατάγματος 59/2018 που αφορά τη ρύθμιση χρήσεων γης.

Σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Κατά παρέκκλιση του ΠΔ 59/2018 επιτρέπεται η λειτουργία και ο εκσυγχρονισμός των νομίμως υφιστάμενων μεγάλων αθλητικών εγκαταστάσεων στις Ζώνες Βιώσιμης Διαχείρισης Φυσικών Πόρων 5-17, σύμφωνα με τον υφιστάμενο Χωροταξικό Σχεδιασμό μετά από Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων. Επίσης, επιτρέπεται η κατασκευή και λειτουργία νέων μεγάλων αθλητικών εγκαταστάσεων κατά παρέκκλιση του ΠΔ 59/2018 στη ΖΒΔΦΠ 9». Η Ζώνη Βιώσιμης Διαχείρισης Φυσικών Πόρων (ΖΒΔΦΠ) 9 είναι αυτή με τον αριθμό 38, στον χάρτη ζωνοποίησης.

Τα «κατά παρέκκλιση» από ένα Προεδρικό Διάταγμα είναι πάντα μεγάλο και κρίσιμο ζήτημα, με το δεδομένο ότι της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης θα ακολουθήσει το Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης.

Είναι ένα από τα πολλά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσουν οι θεσμικοί φορείς όπως και οι μελετητές και το υπουργείο Περιβάλλοντος. Αν ποτέ οι τελευταίοι πραγματοποιήσουν διά ζώσης ενημερωτικές ημερίδες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back