ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Λίμνη Παμβώτιδα: Περίοδος παρατηρήσεων…

Εικόνα του άρθρου Λίμνη Παμβώτιδα: Περίοδος παρατηρήσεων…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/04/2023, 20:22
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τις περιοχές Natura, και δη για τη λίμνη Παμβώτιδα, βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2022. Στις 30 Απριλίου, η διαβούλευση λήγει. Σημειωτέον ότι η μελέτη αυτή αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εκπόνηση του Προεδρικού Διατάγματος για τη Λίμνη που εκκρεμεί εδώ και μια 15ετία.

Τέσσερις μήνες διαβούλευσης λοιπόν, χωρίς εκτενή διαβούλευση για μία από τις πιο δύσκολες μελέτες που έχουν κατατεθεί στον δημόσιο διάλογο. Περίπλοκη ζωνοποίηση, κατηγορίες που μπλέκουν με ασαφή τρόπο τις επιτρεπόμενες και μη δραστηριότητες, απουσία του καθορισμού της όχθης και της παρόχθιας ζώνης και πολλά άλλα.

Μέσα σε αυτούς τους τέσσερις μήνες, έγινε απλώς μια διαδικτυακή εκδήλωση με πρωτοβουλία της μελετητικής εταιρίας. Καμία άλλη παρουσίαση εκ μέρους του υπουργείου Περιβάλλοντος. Η συζήτηση γενικά δεν άνοιξε. Ίσως και επειδή το προεκλογικό αίσθημα ήταν διάχυτο εδώ και μήνες. Και στο παρελθόν έχουν υπάρξει στιγμές που η εκπόνηση του Προεδρικού Διατάγματος σκόνταψε σε εκλογές.

Χτες, λίγες μέρες πριν τη λήξη της δημόσιας διαβούλευσης, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων για να συζητήσει επί της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης. Σειρά παίρνει αύριο η επιτροπή περιβάλλοντος, χωρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης, με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη να έχει εκφραστεί ήδη αρνητικά επί του περιεχομένου της μελέτης.

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο βασίστηκε στην εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας του Δήμου Ιωαννιτών, την οποία αποδέχτηκε το σώμα (αρνητική ψήφο από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», λευκή ψήφο από την «Αριστερή Παρέμβαση»).

Η υπηρεσία είχε αρκετές παρατηρήσεις που αφορούν την όντως περίπλοκη ζωνοποίηση αλλά και τις ασάφειες που προκύπτουν για τις επιτρεπόμενες χρήσεις σε σύγκριση με το Προεδρικό Διάταγμα 59/2018 (αφορά γενικότερα τις χρήσεις γης).

Επίσης, δεν απεικονίζεται με σαφήνεια στους χάρτες η όχθη και παρόχθια ζώνη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την έκδοση διοικητικών πράξεων από την υπηρεσία, δεν απεικονίζονται με σαφήνεια ούτε οι δασικές εκτάσεις ούτε οι αρχαιολογικές ζώνες και δεν λαμβάνεται υπόψη το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών όσον αφορά τις πηγές και την τάφρο της Λαψίστας. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις, προβλέπεται ακόμα και η διατήρηση διάφορων δραστηριοτήτων σε περιοχές που σήμερα δεν υφίστανται τέτοιες χρήσεις, όπως είναι το πάρκο Κατσάρη.

Ο Θωμάς Μπέγκας, επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» που υπερψήφισε την εισήγηση της υπηρεσίας, άσκησε κριτική προς δύο κατευθύνσεις.

Καταρχάς χαρακτήρισε «φαρσοκωμωδία» το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχόμενη φορά στο τέλος μιας κυβερνητικής θητείας επιχειρείται να προωθηθούν οι διαδικασίες για τη θεσμοθέτηση του Προεδρικού Διατάγματος της λίμνης Παμβώτιδας. Εκτίμησε επίσης ότι θα έπρεπε να υπάρχουν απόψεις και άλλων φορέων, όπως του Τεχνικού Επιμελητηρίου, μέσα από τις οποίες να προκύψει μια σύνθεση των παρατηρήσεων.

Η Τατιάνα Καλογιάννη, ως επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει να επιτρέπονται ανθρωπογενείς δραστηριότητες, αλλά με θεσμοθετημένους κανόνες και όρους και με συστηματικό έλεγχο». Κατέθεσε δε παρατηρήσεις που έχουν να κάνουν με τους κανόνες για την ελεύθερη βόσκηση και για τη μετεγκατάσταση δραστηριοτήτων που αντίκεινται στις επιτρεπόμενες χρήσεις, με την αναφορά της οικολογικής στάθμης της λίμνης κ.λπ.

Ο Λάζαρος Νάτσης επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» εξέφρασε γενικά τον προβληματισμό του για το πώς οι διοικούντες, σε οποιοδήποτε επίπεδο, αντιλαμβάνονται την προστασία του περιβάλλοντος και της λίμνης και υπενθύμισε ότι τα τελευταία χρόνια οι πολιτικές δεν είναι φιλοπεριβαλλοντικές.

Ο κ. Νάτσης συνέστησε δε στον δήμαρχο Ιωαννίνων Δημήτρη Παπαγεωργίου να είναι προσεκτικός με τις τοποθετήσεις του. Ο κ. Παπαγεωργίου, στην αρχή της συνεδρίασης, αναφέρθηκε στις παρατηρήσεις της υπηρεσίας, προσθέτοντας το εξής: «Σε σχέση με τις απαγορεύσεις που υπάρχουν για τις χρήσεις, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η περιοχή μας είναι κυρίως οικιστική κυρίως και αυτού του είδους η λειτουργία πρέπει να προφυλαχθεί»…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back