Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζεται η ένταση σε Έβρο-νησιά (live blog)

Εικόνα του άρθρου Συνεχίζεται η ένταση σε Έβρο-νησιά (live blog)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/03/2020, 12:08
ΕΛΛΑΔΑ

H προσφυγική κρίση και η αντιπαράθεση Ελλάδας-Τουρκίας που βάζει στη μέση ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται στα σύνορα στον Έβρο, πυροδοτεί επικίνδυνες εξελίξεις και κατάσταση γενικής αποσταθεροποίησης.

Η έναρξη «ασκήσεων» με πραγματικά πυρά με κάθε είδους οπλισμό από σήμερα, από πλευράς ελληνικού στρατού, τόσο στη συνοριακή γραμμή του Έβρου, όσο και στις θαλάσσιες περιοχές ανατολικά των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Αυτό ανακοίνωσαν το Δ’ Σώμα Στρατού και η Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων.

Πρακτικά, η Ελλάδα απαντάει με πυρά στο (απάνθρωπο) διπλωματικό τέχνασμα της Τουρκίας να απειλήσει την ΕΕ με προσφυγικές ροές, λόγω της ήττας που υφίσταται στο Ιντλίμπ στη Συρίας. Η ελληνική κυβέρνηση συνοδεύει όλες τις ανακοινώσεις για τις αποτροπές εισόδου ανθρώπων, με την επωδό «δεν έχουν σχέση με το Ιντλίμπ», περιπτωσιολογόντας φανερά. Η ελληνική πλευρά πρακτικά απειλεί με τα όπλα τους ανθρώπους που φεύγουν από ασταθείς και σε εμπόλεμη κατάσταση περιοχές.

Παρακολουθήστε τις εξελίξεις στο live blog του Τύπου


Από την άλλη, στα νησιά παρατηρείται έξαρση ξενοφοβικών εκδηλώσεων και επιθέσεων, εναντίων προσφύγων που επιχειρούν να προσεγγίσουν, αλλά και μελών ΜΚΟ και ξένων δημοσιογράφων.

Ήδη επίσης ελέγχονται ΜΜΕ, ψηφιακά κυρίως, αλλά και τηλεοπτικά, για διάδοση ψευδών ειδήσεων σχετικά με μερικές εκκενώσεις περιοχών κ.λπ.

Η Ελλάδα έχει την πλήρη στήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ. Αύριο Τρίτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τα σύνορα στον Έβρο, μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.


 


«Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Θα τα προστατεύσουμε. Θα επισκεφθώ τα χερσαία σύνορα του Έβρου μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel την Τρίτη. Επαναλαμβάνω: μην επιχειρήσετε να εισέλθετε παράνομα στην Ελλάδα - θα γυρίσετε πίσω» έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter. Τις τελευταίες ώρες ο πρωθυπουργός επιλέγει την επικοινωνιακή τακτική Τραμπ, με προσωπικό βάρος σε αναρτήσεις στα sm και όχι μέσω των επίσημων πολιτικών και διπλωματικών διαύλων.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Ελλάδας να εφαρμόζει τους δικούς της νόμους πάνω στα σύνορα της» σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στα σύνορα του Έβρου.

«Γνωρίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Καλούμε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, καθώς αυτή η κατάσταση εξελίσσεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα», απάντησε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal.

(με πληροφορίες από το ΑΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back