Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αρχή εργασιών στην «πλατεία» Γλυκήδων στο Κάστρο

Εικόνα του άρθρου Αρχή εργασιών στην «πλατεία» Γλυκήδων στο Κάστρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/03/2022, 13:12
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

H πλατεία Γλυκήδων στο Κάστρο των Ιωαννίνων είναι σήμερα ένας αδιαμόρφωτος κοινόχρηστος χώρος που περικλείεται από σημαντικά οθωμανικά μνημεία: το χαμάμ, τη βιβλιοθήκη και το Σουφαρί Σεράι.

Τις τελευταίες ημέρες, στην «πλατεία» αυτή ξεκίνησαν εργασίες. Πρόκειται για το έργο της διαμόρφωσης της συγκεκριμένης πλατείας όπως και τριών οδών, της οδού Ιστορικού Προκοπίου που ξεκινά από τον χώρο αυτόν και οδηγεί στη Συναγωγή, της παρακείμενης οδού Γλυκήδων και της οδού Σουγδουρή που βρίσκεται πιο ψηλά. Η οδός Σουγδουρή είναι η οδός που συναντά κανείς όταν εισέρχεται στο Κάστρο από την παραλίμνια πύλη με τα σκαλοπάτια. Είναι αυτός ο δρόμος που «ενώνει» την ακρόπολη του Ασλάν πασά (μέσω της πλαϊνής βυζαντινής πύλης) με την ακρόπολη του Ιτς Καλέ.

Το έργο χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» με 1,7 εκατ. ευρώ βάσει της σύμβασης που υπογράφηκε στα τέλη Ιανουαρίου του 2022 μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και της αναδόχου εταιρίας. Οι όλες παρεμβάσεις εντάσσονται στον σχεδιασμό του λεγόμενου πάρκου πολιτισμού.

Επί της «πλατείας», από όπου ξεκίνησαν οι εργασίες, θα γίνουν λιθόστρωτες διαδρομές και διαδρομές ήπιας μορφής με στόχο την ενοποίηση των μνημείων, ενώ προβλέπεται και χώρος πρασίνου. Από τις πιο σημαντικές αλλαγές που θα επέλθουν σε αυτή την περιοχή, αφορά την είσοδο της οδού Γλυκήδων από το παραλίμνιο μέτωπο. Η μελέτη προβλέπει τη χρήση της δεύτερης εισόδου (που σήμερα αποτελεί είσοδο της αυλής του Δημοτικού Σχολείου) ως είσοδο πεζών. Για τον λόγο αυτόν, θα απομακρυνθούν η πόρτα της αυλής του σχολείου και ο μαντρότοιχος (προς το Σουφαρί Σεράι) κατά μήκος της οδού.

Στην περιοχή παρέμβασης, θα γίνει και υπογειοποίηση των εναέριων δικτύων χαμηλής τάσης της ΔΕΗ όπως και του υποσταθμού που σήμερα βρίσκεται επί της οδού Ιστορικού Προκοπίου, με τον Δήμο Ιωαννιτών να προχωρά τις διαδικασίες για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τη ΔΕΗ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back