Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γλυκήδων, Σουγδουρή, Ιστορικού Προκοπίου: Το επόμενο βήμα

Εικόνα του άρθρου Γλυκήδων, Σουγδουρή, Ιστορικού Προκοπίου: Το επόμενο βήμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/10/2021, 23:39
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το πράσινο φως για την υπογραφή της σύμβασης του έργου «Διαμόρφωση Πλατείας Γλυκήδων, Οδών Ιστορικού Προκοπίου, Γλυκήδων και Σουγδουρή στο Κάστρο Ιωαννίνων» έδωσε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020» στον Δήμο Ιωαννιτών.

Το έργο αυτό αποτελεί τμήμα του αποκαλούμενου «πάρκου πολιτισμού» στο Κάστρο. Το πάρκο αυτό, εκτός από τη συγκεκριμένη παρέμβαση, περιλαμβάνει την αναστήλωση των μνημείων του χαμάμ και της οθωμανικής βιβλιοθήκης και σωστικές παρεμβάσεις στο Ασλάν τζαμί, τον μεντρεσέ και τον περιβάλλοντα χώρο. Μέχρι στιγμής, μόνο το οθωμανικό λουτρό προχωρά. Και τώρα έρχεται η σειρά της πλατείας Γλυκήδων και των οδών Ιστορικού Προκοπίου, Γλυκήδων και Σουγδουρή.

Ο διαγωνισμός είχε γίνει τον Μάρτιο του 2021. Τον Αύγουστο, η οικονομική επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών ανέδειξε τον προσωρινό ανάδοχο του έργου, την εταιρία «ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΤΕΒΕ», με προσφορά 1.722.275 ευρώ (25,12%).

Μία από τις βασικές παρεμβάσεις αφορά την είσοδο της οδού Γλυκήδων, από το παραλίμνιο μέτωπο, δίπλα από την περιοχή της Κυρά Φροσύνης. Η μελέτη προβλέπει τη χρήση της δεύτερης εισόδου (που σήμερα αποτελεί είσοδο της αυλής του Δημοτικού Σχολείου) ως είσοδο πεζών. Για τον λόγο αυτόν, θα απομακρυνθούν η πόρτα της αυλής του σχολείου και ο μαντρότοιχος (προς το Σουφαρί Σεράι) κατά μήκος της οδού.

Στη συνέχεια της Γλυκήδων, θα υπάρξει διαμόρφωση-λιθόστρωση της οδού. Το ίδιο θα συμβεί και με την οδό Ιστορικού Προκοπίου που «συναντά» κάθετα τη Γλυκήδων και που οδηγεί στην Εβραϊκή Συναγωγή. Επί της οδού Ιστορικού Προκοπίου, υπάρχει υπέργειος μετασχηματιστής της ΔΕΗ. Ο μετασχηματιστής αυτός θα αντικατασταθεί από ημιυπόγειο υποσταθμό της ΔΕΗ σε σημείο που να εξασφαλίζει την ελεύθερη κίνηση των πολιτών.

Η πλατεία Γλυκήδων αποτελεί σήμερα τον χώρο μεταξύ του χαμάμ, της οθωμανικής βιβλιοθήκης και του Σουφαρί Σεράι. Θα γίνουν λιθόστρωτες διαδρομές και διαδρομές ήπιας μορφής μέσα στον αρχαιολογικό χώρο για την ενοποίηση των μνημείων, ενώ προβλέπεται ελεύθερος χώρος πρασίνου.

Η οδός Σουγδουρή αποτελεί τον στενό δρόμο που συναντά κανείς όταν μπαίνει στο Κάστρο από την είσοδο της λίμνης (με τα σκαλοπάτια). Η οδός οδηγεί από τη μια μεριά στην ακρόπολη του Ασλάν πασά –μέσω της βυζαντινής πύλης- και από την άλλη στην ακρόπολη του Ιτς Καλέ. Και αυτός ο δρόμος θα διαμορφωθεί και θα λιθοστρωθεί.

Σε όλη την περιοχή αναφοράς θα γίνει μεταξύ άλλων και υπογειοποίηση των δικτύων χαμηλής τάσης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back