Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τρεις δρόμοι, μια πλατεία και ένα πάρκο πολιτισμού

Εικόνα του άρθρου Τρεις δρόμοι, μια πλατεία και ένα πάρκο πολιτισμού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/01/2022, 17:40
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην υπογραφή της σύμβασης για το έργο της διαμόρφωσης της πλατείας Γλυκήδων και των οδών Ιστορικού Προκοπίου, Γλυκήδων και Σουγδουρή προχώρησαν σήμερα ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρίας.

Το έργο αυτό αποτελεί μία από τις παρεμβάσεις για τη δημιουργία του πάρκου πολιτισμού στην περιοχή γύρω από τη βορειανατολική ακρόπολη του Κάστρου Ιωαννίνων, όπου υπάρχουν πολλά μνημεία. Ένα από αυτά είναι το χαμάμ το οποίο αναστηλώνεται ήδη, στο πλαίσιο του όλου σχεδιασμού.

Η διαμόρφωση της πλατείας Γλυκήδων και των παρακείμενων οδών μέσα στο Κάστρο, για την οποία τη μελέτη έχουν κάνει οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών, χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2,3 εκατ. ευρώ. Η ανάδοχος εταιρία «Τεχνική Ανάπτυξη ΑΤΕΒΕ» κατέθεσε προσφορά ύψους 1,7 εκατ. ευρώ (κόστος σύμβασης).

«Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε την εκκίνηση ενός μεγάλου έργου που θα αλλάξει τη φυσιογνωμία του Κάστρου. Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω τις Υπηρεσίες του Δήμου μας (Διεύθυνση Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής και Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών) αλλά και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού στην περιοχή για την άριστη συνεργασία ώστε το επόμενο διάστημα τα έργα να είναι στη διάθεση των πολιτών» αναφέρει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ. Σε ένα έργο που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός δικτύου ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς αναφέρεται ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος.

Τι περιλαμβάνει το έργο:

-Καταρχάς μια σημαντική αλλαγή αφορά την είσοδο της οδού Γλυκήδων, από το παραλίμνιο μέτωπο, δίπλα από την περιοχή της Κυρά Φροσύνης. Η μελέτη προβλέπει τη χρήση της δεύτερης εισόδου (που σήμερα αποτελεί είσοδο της αυλής του Δημοτικού Σχολείου) ως είσοδο πεζών. Για τον λόγο αυτόν, θα απομακρυνθούν η πόρτα της αυλής του σχολείου και ο μαντρότοιχος (προς το Σουφαρί Σεράι) κατά μήκος της οδού.

-Διαμόρφωση-λιθόστρωση της οδού Γλυκήδων. Το ίδιο και στην οδό Ιστορικού Προκοπίου που «συναντά» κάθετα τη Γλυκήδων και που οδηγεί στην Εβραϊκή Συναγωγή. Επί της οδού Ιστορικού Προκοπίου, υπάρχει υπέργειος μετασχηματιστής της ΔΕΗ. Ο μετασχηματιστής αυτός θα αντικατασταθεί από ημιυπόγειο υποσταθμό της ΔΕΗ σε άλλο σημείο.

-Διαμόρφωση της πλατείας Γλυκήδων. Η «πλατεία» αυτή είναι ο αδιαμόρφωτος χώρος μεταξύ του χαμάμ, της οθωμανικής βιβλιοθήκης και του Σουφαρί Σεράι. Θα γίνουν λιθόστρωτες διαδρομές και διαδρομές ήπιας μορφής μέσα στον αρχαιολογικό χώρο για την ενοποίηση των μνημείων, ενώ προβλέπεται ελεύθερος χώρος πρασίνου.

-Διαμόρφωση και λιθόστρωση της οδού Σουγδουρή: Η οδός Σουγδουρή αποτελεί τον στενό δρόμο που συναντά κανείς όταν μπαίνει στο Κάστρο από την είσοδο της λίμνης (με τα σκαλοπάτια). Η οδός οδηγεί από τη μια μεριά στην ακρόπολη του Ασλάν πασά –μέσω της βυζαντινής πύλης- και από την άλλη στην ακρόπολη του Ιτς Καλέ. Είναι η οδός που συνδέει επί της ουσίας τις δύο ακροπόλεις

-Υπογειοποίηση των δικτύων χαμηλής τάσης.

Το πάρκο πολιτισμού περιλαμβάνει και παρεμβάσεις στην οθωμανική βιβλιοθήκη, στο τζαμί Ασλάν πασά, στον μεντρεσέ και στον περιβάλλοντα χώρο της ακρόπολης. Αυτές οι παρεμβάσεις βρίσκονται όμως ακόμη σε επίπεδο μελέτης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back