ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων: «Όχι στα κυβερνητικά μουσεία»

Εικόνα του άρθρου Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων: «Όχι στα κυβερνητικά μουσεία»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/02/2023, 17:39
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων  έκαναν οι εργαζόμενοι-ες στις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού,  με αφορμή το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου  για την μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ.

Πρόκειται για ένα νόμο που «αφαιρεί» τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τα μετατρέπει σε «προθήκες» και εκθεσιακούς χώρους, απευθείας εξαρτώμενα από την κεντρική κυβέρνηση. Κάτι αντίστοιχο έγινε με όχι θετικά αποτελέσματα σε φορείς όπως το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ΕΡΤ, αλλά και η… ΕΥΠ.

Δηλώσεις έκαναν ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων Παναγιώτης Τσιγκούνης  και Λεωνίδας Λεοντάρης.

Μεταξύ άλλων τόνισαν ότι το νομοσχέδιο της κας Μενδώνη «αναιρεί κάθε σχεδιασμό για ενιαία εθνική πολιτιστική πολιτική, δίνει τη δυνατότητα στα διορισμένα Δ.Σ. να διαχειρίζονται κατά το δοκούν τους οικονομικούς πόρους κάθε μουσείου» και κυρίως, τα εν λόγω μουσεία μπορούν να ιδρύουν παραρτήματα στο εξωτερικό, «νομιμοποιώντας κατ’ αυτό τον τρόπο αμφισβητούμενες πολιτιστικές πρακτικές όπως έχει συμβεί πολύ πρόσφατα με την αρχαιοκαπηλική συλλογή Στερν, ή την επικίνδυνη ρύθμιση για μακρόχρονη, για 50 έτη, εξαγωγή αρχαιοτήτων στο εξωτερικό εγκλωβίζει τους εργαζόμενους στα πέντε μουσεία σε καθεστώς εργασιακής ομηρείας με το καθεστώς της αυτοδίκαιης απόσπασης».

Οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων αντέκρουσαν τα επιχειρήματα περί «οικονομικής αυτοτέλειας» και «ανταγωνιστικότητας», λέγοντας ότι πρακτικά, έτσι «απαλλάσσεται» το κράτος από την υποχρέωση προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επιπλέον, η εξέλιξη αυτή απειλεί το καθεστώς ελεύθερης εισόδου στα μουσεία, αποκλείοντας κοινό, αλλά και τις εργασιακές συνθήκες και όρους.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των συνδικάτων ζήτησαν την απόσυρση του   νομοσχεδίου και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων που χρόνια ολόκληρα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back