Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτισμικές μέρες «φωτιάς»

Εικόνα του άρθρου Πολιτισμικές μέρες «φωτιάς»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/10/2016, 21:16
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην πανελλήνια δράση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2016: «Παντέχνου πυρός σέλας-Λαμπερές ιστορίες φωτιάς» συμμετέχει και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, η οποία προγραμματίζει εκπαιδευτικά προγράμματα και θεματικές ξεναγήσεις από τις 20 έως τις 23 Οκτωβρίου.  

Ο τίτλος της εκστρατείας «Παντέχνου πυρός σέλας» εμπνέεται από τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου και συνδέεται με τις ποικίλες μεταμορφώσεις της φωτιάς: αιτία καταστροφής, αλλά και διαχρονικό σύμβολο δημιουργικής δύναμης, ενέργειας, φωτός και αισιοδοξίας. Οι δράσεις θα λάβουν χώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης και στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, στις 20 και 21 Οκτωβρίου προγραμματίζονται τρία εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, στις 12:30, θα γίνει θεματική περιήγηση για συλλόγους, σωματεία και ΚΑΠΗ από τον Χρήστο Κλείτσα με τίτλο «Οι πύρινοι δρόμοι της τεχνολογίας του χαλκού: από το ορυχείο στο αντικείμενο». Εκπαιδευτικά προγράμματα θα γίνουν και για τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. Οι θεματικές περιηγήσεις στην αρχαία Δωδώνη θα πραγματοποιηθούν, μόνον εάν υπάρξουν δηλώσεις συμμετοχής έως την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου.

Στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων, την Παρασκευή θα γίνουν θεματικές ξεναγήσεις για όλους με τίτλο «Το πυρ των Χρυσικών» στο Θησαυροφυλάκιο, στην ακρόπολη Ιτς Καλέ του Κάστρου Ιωαννίνων, όπου εκτίθεται συλλογή αργυρών εκκλησιαστικών κειμηλίων, κοσμημάτων και αντικειμένων. Δηλώσεις συμμετοχής: για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων στο τηλ.: 2651001089, για το Βυζαντινό Μουσείο στο τηλ. 2651039580 και για τον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης στο τηλ. 2651082287.

Επιπροσθέτως, από τον Νοέμβριο, στο πλαίσιο της έκθεσης «Αρχαιολογία του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων: από τις απαρχές έως την ύστερη αρχαιότητα», θα πραγματοποιούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων θεματικές ξεναγήσεις κατόπιν συνεννοήσεως με τις αρχαιολόγους της Εφορείας Ελένη Βασιλείου και Βασιλική Γιαννάκη στα τηλέφωνα 2651001078 και 2651001079 αντίστοιχα.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3