ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η βελανιδιά, η καστροπολιτεία και η «Δύναμη των 4»

Εικόνα του άρθρου Η βελανιδιά, η καστροπολιτεία και η «Δύναμη των 4»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/09/2022, 14:48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς από 23 έως 25 Σεπτεμβρίου συμμετέχει και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι: «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά - Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές».

Στο πλαίσιο του εορτασμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων διοργανώνει τις παρακάτω δράσεις σε επιλεγμένες ομάδες κοινού.

Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης (Ιερά Οικία)

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αρχαίες και σύγχρονες χρήσεις της βελανιδιάς»

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου και απευθύνεται σε μαθητές Ε’-Στ’ Δημοτικού. Περιλαμβάνει παρουσίαση με διαδραστικό τρόπο των ποικίλων χρήσεων της βελανιδιάς στην Ήπειρο από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Το πρόγραμμα θα υλοποιήσουν οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Ελένη Βασιλείου, Βασιλική Γιαννάκη, Έλενα Ζιάβρα, Χριστίνα Κωτσοπούλου σε συνεργασία με την ερευνήτρια Πολιτισμικής Οικολογίας Καλλιόπη Στάρα.

Σε περίπτωση κακοκαιρίας το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.

Ιτς Καλέ, Κάστρο Ιωαννίνων

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Καστροπολιτεία των Ιωαννίνων και Φυσικό Περιβάλλον» 

Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου οι μαθητές του 13ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων θα περιηγηθούν στον Κάστρο των Ιωαννίνων, με στόχο να γνωρίσουν την ιστορία και τα μνημεία του καθώς και το ιδιαίτερο φυσικό του περιβάλλον που αποτελούσε διαχρονικά, πηγή ζωής της καστροπολιτείας. Η περιήγηση θα καταλήξει στο Ιτς Καλέ όπου οι μαθητές θα πραγματοποιήσουν δενδροφύτευση με συμβολικό χαρακτήρα.

Το πρόγραμμα θα υλοποιήσουν οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων: Σοφία Κίγκα, και Μάτα Κορτζή.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Εκθεσιακή δράση «Η Δύναμη των 4»

Τα τέσσερα Αρχαιολογικά Μουσεία της Ηπείρου (Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας- Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας-Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων-Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης), εκπροσωπώντας τις αντίστοιχες περιφερειακές ενότητες, ενώνουν τις δυνάμεις τους.

Από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων θα φιλοξενηθούν: λίθινο ενεπίγραφο βάθρο από την Αμβρακία, τμήμα μαρμάρινης σαρκοφάγου με παράσταση εμπνευσμένη από τα Τρωικά από την περιοχή της Καστροσυκιάς και σύνολο πήλινων σφραγισμάτων από τα Γίτανα Θεσπρωτίας. Η επιλογή των εκθεμάτων καθορίστηκε από τη διασύνδεσή τους με τη δυναστεία των Αιακιδών και τους Ηπειρώτες γενικότερα.

Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων, Ιτς Καλέ, Κάστρο Ιωάννινων

Έκθεση φωτογραφίας του Photometria Festival

Έκθεση φωτογραφίας «Κατάχωση και προστασία των αρχαίων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», στο πλαίσιο του Photometria International Photography Festival 2022. Περιλαμβάνει φωτογραφίες που προέρχονται από το Φωτογραφικό Αρχείο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με όψεις από το έργο της διαφύλαξης των αρχαιοτήτων των Συλλογών του στις παραμονές της Κατοχής της Αθήνας, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το σαββατοκύριακο 24-25 Σεπτεμβρίου, η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων και στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back