Λυκ πίσω
ΗΠΕΙΡΟΣ

Άρτα: Οpen mall με σιντριβάνια

Εικόνα του άρθρου Άρτα: Οpen mall με σιντριβάνια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/12/2020, 01:14
ΗΠΕΙΡΟΣ

Το δικό της open mall ετοιμάζεται να φτιάξει η Άρτα. Και λέγοντας «open mall» (ανοικτό κέντρο εμπορίου), νοείται η ανάπλαση μιας εμπορικής περιοχής για την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών.

Η περιοχή παρέμβασης είναι το ήδη πεζοδρομημένο εμπορικό κέντρο της πόλης, και το έργο χρηματοδοτείται με 1,9 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ. 

Ο Δήμος Αρταίων είναι από τους Δήμους εκείνους που πήραν την πολιτική απόφαση να προχωρήσουν σε ανοιχτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων. Η συμμετοχή αρχιτεκτονικών γραφείων ήταν δυστυχώς μικρή –λόγω, ενδεχομένως, και του λίγου διαθέσιμου χρόνου, μόλις ενός μήνα, για την υποβολή των προσχεδίων. Η διαγωνιστική διαδικασία τελείωσε, με 1ο βραβείο να μην παίρνει τελικά καμία πρόταση. Από την κριτική επιτροπή (όπως αυτή ορίστηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία) δόθηκαν όμως το 2ο και το 3ο βραβείο.

Το 2ο βραβείο το πήρε το μελετητικό γραφείο: «Κων. Πετράκος, Μ. Παπαβαρνάβα, Κων.Λάμπρου και Π. Σπυριδωνίδου». Το 3ο βραβείο δόθηκε σε δύο: στο μελετητικό γραφείο της Χριστίνας Παπαδημητρίου και στο μελετητικό γραφείο Χρ. Μπουραζά, Β. Μαντέλου, Ευστ. Χλιαουτάκη και Δημ. Ραχμανίδου.

Η τελική μελέτη εφαρμογής θα συνταχθεί από το μελετητικό σχήμα της πρότασης που έλαβε το δεύτερο βραβείο, αλλά όμως θα έχει στοιχεία και από τις άλλες δυο μελέτες που πήραν την τρίτη θέση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Αρταίων. «Έτσι, η τελική πρόταση θα αποτελεί έναν δυναμικό συνδυασμό και των τριών προτάσεων, ώστε η διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος να ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις που έθεσε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αρταίων στον διαγωνισμό» τονίζεται.

Η οριστική μελέτη θα πρέπει να υλοποιηθεί μέσα στους επόμενους μήνες, και με το δεδομένο ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά λόγω ΕΣΠΑ. Ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, κατά την παρουσίαση των αρχιτεκτονικών προτάσεων που έγινε χτες στο Δημοτικό Συμβούλιο, έδωσε και μια πρώτη γεύση αλλαγών που θα επέλθουν: «Θα δώσουμε ιδιαίτερη  βαρύτητα στο υγρό στοιχείο (σιντριβάνια) και ύστερα θα ξαναπαρουσιάσουμε τη μελέτη στο Δημοτικό μας Συμβούλιο».

Μέσω του open mall, θα γίνουν νέα πεζοδρόμηση, τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού και φυτεύσεις. Ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας έχει αναλάβει από την πλευρά του να υλοποιήσει μια δράση με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ που αφορά την αισθητική αναβάθμιση των προσόψεων των κτιρίων-καταστημάτων.

Παράλληλα με το open mall, ο Δήμος Αρταίων θα προχωρήσει και σε άλλες παρεμβάσεις στην ίδια περιοχή: αντικατάσταση του ηλεκτροφωτισμού με λαμπτήρες led και τοποθέτηση αυτόματων μπαρών ελέγχου της εισόδου-εξόδου οχημάτων στους πεζόδρομους.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3