Λυκ πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Αρρεναγωγείο-Παρθεναγωγείο Δελβινακίου: β' φάση

Εικόνα του άρθρου Αρρεναγωγείο-Παρθεναγωγείο Δελβινακίου: β' φάση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/09/2022, 16:16
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την ολοκλήρωση της ανακαίνισης του πρώην Αρρεναγωγείου-Παρθεναγωγείου Δελβινακίου και τη μετατροπή του σε πολιτιστικό χώρο.

Ο διαγωνισμός αφορά τη β’ φάση του έργου, την προμήθεια εξοπλισμού, προϋπολογισμού 228.000 ευρώ, με τη χρηματοδότηση να προέρχεται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020».

Η προμήθεια περιλαμβάνει την επίπλωση του κτιρίου, τον εξοπλισμό πληροφορικής και τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, το σύστημα αυτοματισμού και διαχείρισης ενέργειας κτιρίου και τον επαγγελματικό εξοπλισμό του αναψυκτηρίου.

«Πρόκειται για ένα ιστορικό κτίσμα που αξίζει κάθε προσπάθεια διάσωσης και διατήρησης τόσο λόγω της αρχιτεκτονικής του σημασίας, καθώς αποτελεί εξαιρετικό δείγμα της  Ηπειρωτικής Αρχιτεκτονικής, όσο και για το γεγονός ότι είναι ένας ύμνος στην Ελευθερία, αφού η κάτοψή του είναι σε σχήμα ‘Ε’, και συμβολίζει την ‘Ελευθερία’» αναφέρει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης.

Το πρώην Αρρεναγωγείο-Παρθεναγωγείο Δελβινακίου είναι κτισμένο το 1875 κι έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Πρόκειται για ένα διώροφο κτίσμα με πλακόστρωτη αυλή σε μικρή απόσταση από την κεντρική πλατεία του χωριού.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back