Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ενεργειακό» νοσοκομείο μετ’ εμποδίων

Εικόνα του άρθρου «Ενεργειακό» νοσοκομείο μετ’ εμποδίων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/02/2020, 17:32
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την ανησυχία του για την πορεία της ενεργειακής αναβάθμισης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, μιας παρέμβασης με προϋπολογισμό 4,5 εκατ. ευρώ με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, εξέφρασε ο διοικητής του νοσοκομείου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Ο διαγωνισμός για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού συγκροτήματος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Στις 9 Ιανουαρίου ανοίχτηκαν δε οι τεχνικές προσφορές των υποψήφιων εταιριών. Στη φάση υποβολής προσφορών δεν υποβλήθηκε καμία ένσταση-προσφυγή επί των προδιαγραφών ενώ υπήρξαν προσφορές για όλα τα υποέργα (εκτός από ένα προμήθειας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, που θα επαναδημοπρατηθεί). 

Και την ώρα που το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων προχωρά τη διαδικασία της αξιολόγησης των προσφορών, βρίσκεται παράλληλα στη θέση να απαντά στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων για την επιλογή του να υλοποιήσει τον διαγωνισμό με τη διαδικασία της προμήθειας και εγκατάστασης και όχι με τη διαδικασία των δημοσίων έργων. 

Είχαν προηγηθεί μια καταγγελία του Συνδέσμου Ελληνικών Εταιρειών- Γραφείων Μελετών αλλά και «μια προσπάθεια από τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας να αλλάξουν τα τεχνικά δελτία που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ» όπως είπε ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Βασίλης Τσίκαρης. Έκανε δε λόγο και για «οικονομικά συμφέροντα διαφόρων συντεχνιών, καλώς εννοούμενα, που έχουν ξεπεράσει όμως τα ανεκτά όρια».

Από τα όσα είπε ο κ. Τσίκαρης, προκύπτει ότι οποιαδήποτε ενδεχόμενη αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε απένταξη του έργου από το ΕΣΠΑ. Αν η «προμήθεια-εγκατάσταση» μετατραπεί σε «έργο», τότε πρέπει να προβλεφθούν «εργολαβικό κέρδος, δαπάνες για απρόβλεπτα κ.λπ. Και φυσικά οι προβλέψεις αυτές αφορούν το 1/3 του προϋπολογισμό ενός τέτοιου έργου» όπως υπογράμμισε.

Για τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, η διαδικασία της προμήθειας και εγκατάστασης που τηρήθηκε για τον διαγωνισμό, είναι απολύτως τεκμηριωμένη. Παρέπεμψε δε και στην ομόφωνη απόφαση-απάντηση του διοικητικού συμβουλίου προς την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Συμβάσεων.

Το βασικό επιχείρημα είναι ότι ο προϋπολογισμός προμήθειας του εξοπλισμού υπερβαίνει κατά πολύ τον αντίστοιχο των εργασιών τοποθέτησης του εξοπλισμού, «ενισχύοντας έτσι την άποψη του Νοσοκομείου ότι το κύριο αντικείμενο είναι η προμήθεια και επομένως επιβάλλεται η υλοποίηση των δράσεων μέσω της νομοθεσίας των προμηθειών».

Στην απόφαση-απάντηση σημειώνεται ότι για όλες τις δράσεις απαιτείται η προμήθεια εξοπλισμού και η τοποθέτησή του από επαγγελματίες ανάλογης ειδικότητας, που διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και εμπειρία, σύμφωνα με τις αναλυτικότατες τεχνικές προδιαγραφές της διακήρυξης. «Όλες οι δράσεις, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αφενός δεν εμπίπτουν στον ορισμό του δημόσιου τεχνικού έργου και αφετέρου ανήκουν στην κατηγορία των απλών εργασιών, που εκτελούνται από εξειδικευμένους τεχνίτες με κατάλληλο εξοπλισμό και εμπειρία» καταλήγει.

Οι δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, είναι οι εξής:

-Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για αναβάθμιση του αυτοματισμού ελέγχου και λειτουργίας ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων (BMS).

-Αντικατάσταση αντλιών θέρμανσης-ψύξης-ζεστού νερού χρήσης, με αντίστοιχες inverter (προμήθεια και εγκατάσταση).

-Αντικατάσταση φωτιστικών λαμπτήρων, με αντίστοιχους τεχνολογίας led (προμήθεια και εγκατάσταση).

-Αντικατάσταση θυρών εισόδου, με αντίστοιχες ενεργειακού τύπου (προμήθεια και εγκατάσταση).

-Αντικατάσταση θυρών εξόδου κινδύνου, με αντίστοιχες ενεργειακού τύπου (προμήθεια και εγκατάσταση).

- Βελτίωση θερμομόνωσης σε δώματα του κτιρίου του νοσοκομείου (προμήθεια και εγκατάσταση).

-Εγκατάσταση κλιματισμού (VRF ή VRV), στους δύο πάνω ορόφους κάθε πτέρυγας κλινικών Ward I- Ward II- Ward III (προμήθεια και εγκατάσταση).

-Εγκατάσταση φωτοβολταïκού συστήματος (net metering) 500 KW (προμήθεια και εγκατάσταση).

-Προμήθεια και εγκατάσταση επτά χειρουργικών προβολέων με δορυφόρο και λαμπτήρων τεχνολογίας led.

-Προμήθεια και εγκατάσταση ενός τροχήλατου ακτινοσκοπικού μηχανήματος C-arm και μιας κλίνης ηλεκτρικής για εξετάσεις ERCP.

-Προμήθεια και εγκατάσταση τεσσάρων παρακλίνιων monitor και ενός κεντρικού σταθμού τεχνολογίας TFT, για σύνδεση με υπάρχον δίκτυο monitor της ΜΕΠΚ.

-Προμήθεια και εγκατάσταση ενός ακτινολογικού μηχανήματος μέτρησης οστικής πυκνότητας (DEXA).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back