Λυκ πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Αργώ» υπέρ ΕΠΡΟΨΥΗ για τη μονάδα έγκαιρης επέμβασης

Εικόνα του άρθρου «Αργώ» υπέρ ΕΠΡΟΨΥΗ για τη μονάδα έγκαιρης επέμβασης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/09/2022, 17:10
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

H Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «Αργώ» παίρνει θέση στο θέμα που έχει προκύψει με τη «φιλοξενία» της ΕΠΡΟΨΥΗ στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, για τη μονάδα Έγκαιρης Επέμβασης στην Ψύχωση.

Διαβάστε ακόμα: Τι συμβαίνει με τη Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση;

Η ανακοίνωση επέχει το ρόλο απάντησης στην ΠΟΕΔΗΝ και στο ΚΚΕ (το οποίο έχει καταθέσει σχετική επίκαιρη στη Βουλή), σχετικά με τον χαρακτήρα της ΕΠΡΟΨΥΗ.

Καταρχάς, η «Αργώ» αρνείται ότι από τη «συνύπαρξη» στη δημόσια δομή υπάρχει κέρδος ή ότι συμμετέχουν κερδοσκοπικοί φορείς: «Αφενός, η ΑμΚΕ ΕΠΡΟΨΥΗ είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα από το καταστατικό της και αφετέρου ρητά προβλέπεται στο σύστημα διαχείρισης των μονάδων ψυχικής υγείας των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο συμψηφισμός των όποιων ετήσιων πλεονασμάτων –‘κερδών’ από τις σχετικές χρηματοδοτήσεις με μελλοντικές χρηματοδοτήσεις επόμενων ετών» αναφέρει.

Προσθέτει ότι τα «ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχουν την ευθύνη για τη λειτουργία πάνω από 270 κοινοτικών μονάδων ψυχικής υγείας στα πλαίσια του Προγράμματος Ψυχαργώς, Μονάδων που παρέχουν δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες Δημόσιας Ψυχικής Υγείας από το 1985 έως και σήμερα, από τους συνδικαλιστές της ΠΟΕΔΗΝ και τους εκπροσώπους του ΚΚΕ μετατρέπονται παραπλανητικά σε κερδοσκοπικούς φορείς και αποδιοπομπαίοι τράγοι στην υγεία, ενώ κατηγορούνται παράλληλα με ανυπόστατα ψεύδη από την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ για διάφορα επιστημονικά και διαχειριστικά παραπτώματα». Επιφυλάσσεται για μελλοντική απάντηση σε αυτά. Προς το παρόν, η «Αργώ» καλεί σε «σοβαρότερη τοποθέτηση και γνώση του θεσμικού πλαισίου», αλλά και υποστήριξη από την ΠΟΕΔΗΝ «των μονάδων των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων του ΕΣΥ που πλήττονται και υπολειτουργούν».

Συμπληρώνει ότι «ηΗ ψυχική υγεία χρειάζεται συνέργειες και όχι στείρες αντιπαλότητες».

Ακόμα, η «Αργώ» παραπέμπει στη νομοθεσία του 1999 για τα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και αναφέρει ότι αυτά, «αποτέλεσαν και αποτελούν βασικό πυλώνα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που πραγματοποιείται στην Ελλάδα και η οποία βασίστηκε σε αυτήν την διαφορετική φιλοσοφία και κουλτούρα τους, που εστιάζει στην κοινωνική και στην κοινοτική προσέγγιση της ψυχιατρικής, προσέγγιση που συνέβαλε στην αλλαγή του μοντέλου της ασυλιακής ψυχιατρικής που κυριαρχούσε στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας τη δεκαετία του 1980, συνθήκη που ήταν καταδικαστέα».

Η ομοσπονδία συγχαίρει την ΕΠΡΟΨΥΗ όπως και τα υπόλοιπα ΝΠΙΔ «που συμμετέχουν στο σχετικό διαγωνισμό για τις μονάδες έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωση με ή χωρίς τη συνεργασία πανεπιστημιακών ψυχιατρικών κλινικών γιατί μέσω των συνεργασιών αυτών διασφαλίζουν την μεταφορά τεχνογνωσία αμφίπλευρα και την άμεση υλοποίηση των νέων μονάδων όπως απαιτεί το στενό χρονοδιάγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3