ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Τύποις δύο οι μονάδες, ουσιαστικά ένα σώμα»

Εικόνα του άρθρου «Τύποις δύο οι μονάδες, ουσιαστικά ένα σώμα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/08/2022, 16:01
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

To Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων αποφάσισε πριν από 20 μέρες να προχωρήσει σε ένα σύμφωνο συνεργασίας με την Εταιρεία Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου (ΕΠΡΟΨΥΗ) προκειμένου η δεύτερη να πάρει χρηματοδότηση ύψους 500.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. για την ίδρυση Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση.

Το σύμφωνο συνεργασίας προβλέπει μεταξύ άλλων την παραχώρηση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας για 10 χρόνια στην ΕΠΡΟΨΥΗ, η οποία και θα προσλάβει το προβλεπόμενο προσωπικό.

Τη συνεργασία αυτή κατήγγειλε την περασμένη εβδομάδα η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) με το σκεπτικό ότι υπονομεύεται η Υπηρεσία Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Η Υπηρεσία αυτή, η μοναδική στην Ελλάδα, ξεκίνησε να λειτουργεί το 2007. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, έχει αποδυναμωθεί.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» επέρριψε τις ευθύνες για την όλη υπόθεση στον διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής, καθηγητή Θωμά Υφαντή, και στον αναπληρωτή καθηγητή (και πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ) Χρήστο Μαντά.


Διαβάστε: Τι συμβαίνει με τη Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση;

Με σημερινή του, εκτενή ανακοίνωση ο κ. Υφαντής έρχεται να δώσει τη δική του απάντηση στα όσα καταγγέλθηκαν. Αφού σημειώνει ότι η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη δημιουργία 8 συνολικά Μονάδων Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση μοριοδοετεί τις συνέργειες μεταξύ φορέων υπεραμύνεται του έργου της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας ΕΠΡΟΨΥΗ, η οποία, όπως σημειώνει, είναι από ετών στενά συνδεδεμένη με την Ψυχιατρική Κλινική τόσο ουσιαστικά όσο και θεσμικά με αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής. Προσθέτει ότι από ιδρύσεως της ΕΠΡΟΨΥΗ συμμετείχαν όλοι οι καθηγητές της Ψυχιατρικής, συνήθως ως πρόεδροι ή αντιπρόεδροι, όπως κι άλλοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας που υπηρετούσαν στο ΕΣΥ, αναφέρει ότι η «ΕΠΡΟΨΥΗ ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα κι όχι στον ιδιωτικό» και υπενθυμίζει ότι ο ίδιος ίδρυσε την κινητή μονάδα ψυχικής υγείας της ΕΠΡΟΨΥΗ.

Το έργο της ΕΠΡΟΨΥΗ, βέβαια, δεν αμφισβητήθηκε. Η ουσία της καταγγελίας της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης» ήταν η υπονόμευση της Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2007 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με την ίδρυση μιας νέας Μονάδας από την ΕΠΡΟΨΥΗ.

Τι απαντάει ο κ. Υφαντής σε αυτό; Καταρχάς για την υπολειτουργία της Μονάδας επικαλείται τη μεταπήδηση του κ. Μαντά στη Βουλή και το ελλιπές προσωπικό λόγω μνημονίων. Επισημαίνει δε ότι σήμερα υπεύθυνος της μονάδας είναι ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Πετρίκης και στη Μονάδα εντάσσονται ένας ειδικευόμενος, μια ψυχολόγος και ένας επισκέπτης υγείας. Και εντέλει δεν αποδέχεται ότι έχει κάποια ευθύνη για την υποστελέχωση της μονάδας ως διευθυντής Ψυχιατρικής «καθώς όλοι γνωρίζουν τις προσπάθειές μου για πλήρη στελέχωση όλων των τμημάτων».

Σύμφωνα με το σκεπτικό του, η φόρμουλα συνεργασίας με την ΕΠΡΟΨΥΗ -και με δεδομένη την υποστελέχωση της Μονάδας του νοσοκομείου-, βασίζεται στο «να είναι τύποις δύο οι Μονάδες, ουσιαστικά όμως να είναι ένα σώμα». Και πώς θα γίνει αυτό; «Εάν επιστημονικά υπεύθυνος θα ήταν το ίδιο πρόσωπο και στις δύο Μονάδες, εν προκειμένω ο καθηγητής, διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής» αναφέρει ο κ. Υφαντής. Παράλληλα διαψεύδει ότι η Ψυχιατρική Κλινική θα διαθέσει προσωπικό για τη νέα Μονάδα, δηλαδή για «τις τύποις δύο μονάδες, ουσιαστικά όμως ένα σώμα»…, όπως και ότι την επιστημονική ευθύνη της νέας Μονάδας θα την έχει η ΕΠΡΟΨΥΗ. «Είναι το Νοσοκομείο που θα έχει την επιστημονική ευθύνη και των δυο Μονάδων, δια του διευθυντού της Ψυχιατρικής Κλινικής» υπογραμμίζει.

Αρνείται ακόμα τα περί παράδοσης του Κέντρου Ψυχικής Υγείας στην ΕΠΡΟΨΥΗ και αναφέρει ότι στόχος της Ψυχιατρικής Κλινικής είναι η «λειτουργική διασύνδεση των όμορων υπηρεσιών που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας, θεσμικά». Σε αυτό το σημείο προσθέτει ότι οι συνεργασίες με άλλους φορείς θα συνεργαστούν, και συγκεκριμένα με την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης (ΕΨΕΠ) και τη Στέγη Αυτιστικών Ατόμων.

Κατά τα άλλα, χαρακτηρίζει «διχαστικές» τις αντιλήψεις ότι «οι όμορες δομές ψυχικής υγείας, επειδή ανήκουν στον ευρύτερο και όχι στον στενό δημόσιο τομέα, είναι ανταγωνιστικές του δημοσίου τομέα δομές» και θέτει σε προτεραιότητα το γεγονός ότι η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες στην κοινότητα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back