ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τι συμβαίνει με τη Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση;

Εικόνα του άρθρου Τι συμβαίνει με τη Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/08/2022, 20:10
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η πολιτική στην ψυχική υγεία περνάει κυρίως μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε. Πενήντα πέντε εκατομμύρια για διάφορες δομές στις οποίες έχουν ενισχυμένο ρόλο οι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες. Άλλα 15 εκατ. ευρώ θα διατεθούν μέσω ΕΣΠΑ και εθνικών πόρων.

Ο στόχος παραμένει ο ίδιος όπως και τις προηγούμενες δεκαετίες: η απο-ασυλοποίηση (η οποία επιτεύχθηκε έως έναν βαθμό τις προηγούμενες δεκαετίες) και η κοινοτική ψυχιατρική. Δυστυχώς, παρά τα πολλά εκατομμύρια ευρώ που «επενδύθηκαν», το σύστημα ψυχικής υγείας αντιμετωπίζει κρίσιμα προβλήματα: ακούσιες νοσηλείες, υποστελέχωση των ψυχιατρικών κλινικών και των κέντρων ψυχικής υγείας, αποδυνάμωση υπηρεσιών, λίγα προγράμματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για όσους ψυχιατρικά ασθενείς επιστρέφουν στην κοινωνική ζωή.

Με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης κυρίως, η πολιτεία επιχειρεί να ενισχύσει τις δομές ψυχικής υγείας. Από την πολιτική του υπουργείου Υγείας, δεν λείπει και η επιμονή του σε δομές μεταστέγασης όπως είναι τα οικοτροφεία και οι ξενώνες –από τα 55 εκατ. ευρώ, τα 26 εκατ. ευρώ κατευθύνονται σε τέτοιες δομές. Σε νοσοκομειακό επίπεδο, προβλέπεται η ανάπτυξη ψυχιατρικών τμημάτων σε γενικά νοσοκομεία και κέντρων ψυχικής υγείας όπου δεν υπάρχουν. Σε επίπεδο κοινοτικής παρέμβασης, προβλέπονται κέντρα ημέρας και κινητές μονάδες, όπως και πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες.

Ο χάρτης της ψυχιατρικής παρέμβασης στην Ήπειρο περιλαμβάνει τις εξής δομές: Μονάδα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (400.000 ευρώ), Ιατρείο Μνήμης για την προώθηση της υγιούς γήρανσης στα Ιωάννινα (124.000 ευρώ), Κέντρο Ημέρας Υποστήριξης Φοιτητών (223.000 ευρώ). Κέντρο Ημέρας Ψυχικής Υγείας για τον Αυτισμό στα Ιωάννινα (250.000 ευρώ), Κέντρο Ημέρας και κινητή μονάδα για την πρόληψη της άνοιας και του Alzheimer στην Άρτα (400.000 ευρώ), οικοτροφείο στη Θεσπρωτία (510.000 ευρώ), κινητή μονάδα για εφήβους και παιδιά (280.000 ευρώ) και Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση (500.000 ευρώ) στα Ιωάννινα.

Από το υπουργείο Υγείας, βρίσκεται στον αέρα εδώ και έναν μήνα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη δημιουργία 8 Μονάδων Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση με αποδέκτες αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες, οι οποίες δύνανται να συνεργαστούν με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου ή Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μία από τις οκτώ αυτές μονάδες, είναι των Ιωαννίνων.

Η ΕΠΡΟΨΥΗ

Η Εταιρεία Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου (ΕΠΡΟΨΥΗ) είναι ο φορέας αυτός που θα αναλάβει τη Μονάδα αυτή, συμπράττοντας με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Το σύμφωνο συνεργασίας αποφασίστηκε σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος στις 9 Αυγούστου, μετά από έγγραφο του διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής Θωμά Υφαντή ο οποίος τυγχάνει να είναι και γραμματέας της ΕΠΡΟΨΥΗ…

Το σύμφωνο αυτό αναφέρει ακόμη ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων θα διαθέσει χώρο στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας για την ανάπτυξη της μονάδας (για 10 χρόνια, όπως αναφέρει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος), όπως και ότι την επιστημονική ευθύνη της μονάδας θα έχει ο διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής κ. Υφαντής.

Το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και ΕΠΡΟΨΥΗ προκάλεσε την έντονη αντίδραση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών», που κάνει λόγο για Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Δικαίου (ΣΔΙΤ). Μάλιστα, το διοικητικό συμβούλιο έκανε αποδεκτό το αίτημα του επικεφαλής της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Γιώργου Πρέντζα για επανεξέταση της σχετικής απόφασης. Το διοικητικό συμβούλιο αποδέχτηκε να γίνει η σχετική ενημέρωση από τον κ. Πρέντζα σε συνεδρίαση η οποία έγινε χτες (χωρίς να είναι γνωστό το αποτέλεσμα, και με το δεδομένο ότι σήμερα λήγει η προθεσμία υποβολής πρότασης από την ΕΠΡΟΨΥΗ).

Όλα τα δεδομένα (συνοδεία εγγράφων) που παρουσιάζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση» έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Η παράταξη των υγειονομικών έρχεται να υποδείξει ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ζημιώνεται από αυτή τη συμφωνία και να κατηγορήσει επί της ουσίας τον κ. Υφαντή. Στο στόχαστρό της, η «Αγωνιστική Συσπείρωση» θέτει και τον επίκουρο καθηγητή Ψυχιατρικής (και πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ) Χρήστο Μαντά, ο οποίος, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση των υγειονομικών, μαζί με τον κ. Υφαντή βρέθηκαν ως «διαμεσολαβητές σε συνάντηση της διοίκησης του Νοσοκομείου και του Δ.Σ. της ΕΠΡΟΨΥΗ».

Το σημαντικό ζήτημα που θέτει η «Αγωνιστική Συσπείρωση», είναι ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων υπάρχει Υπηρεσία Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση από το 2007, η οποία είναι μοναδική στην Ελλάδα.

Μάλιστα, ο στόχος της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ήταν η αναβάθμιση αυτής της υπηρεσίας, η οποία έχει αποδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια, με τη μετεγκατάστασή της στο κέντρο της πόλης, μέσα στην κοινότητα, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Ψυχικής Υγείας. Αυτό τουλάχιστον είχε υποστηρίξει και ο διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής κ. Υφαντής σε ανακοίνωσή του με απεύθυνση στην κοινωνία των Ιωαννίνων, όταν υπήρξε πριν από δύο χρόνια μεγάλη ένταση για τη διεκδίκηση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας το οποίο διαχειριζόταν το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» (διαβάστε εδώ). Τότε δεν είχε προκύψει ακόμη το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Στην  απόφαση της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τη συνεργασία με την ΕΠΡΟΨΥΗ, ο κ. Υφαντής αναφέρει ότι «η νέα Μονάδα θα συλλειτουργεί με την υφιστάμενη από ετών Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση… θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα εμπλουτιστεί με προσωπικό η ήδη λειτουργούσα υπηρεσία έγκαιρης παρέμβασης της κλινικής μας, καθώς η επιστημονική ευθύνη της νέας μονάδας θα ανήκει στην Ψυχιατρική Κλινική».

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» έρχεται να αντικρούσει τα λεγόμενα του κ. Υφαντή, επικαλούμενη τα όσα περιλαμβάνονται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του υπουργείου. Φορέας υλοποίησης της παρέμβασης είναι η ΕΠΡΟΨΥΗ, η οποία έχει προχωρήσει ήδη σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού (η αξιολόγηση της πρότασης θα γίνει στις 2 Σεπτεμβρίου). Η ΕΠΡΟΨΥΗ θα είναι αυτή που θα λάβει και θα διαχειρίζεται τη χρηματοδότηση των 500.000 ευρώ. Ο επιστημονικά δε υπεύθυνος μπορεί να αμείβεται με ποσό ενός προϊσταμένου Διεύθυνσης μιας δημόσιας υπηρεσίας.

Σε καμία περίπτωση, όπως επισημαίνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση», δεν θα έχει την επιστημονική ευθύνη της μονάδας η Ψυχιατρική Κλινική, ενώ προσθέτει ότι δεν ήταν υποχρεωτική η συνεργασία της ΕΠΡΟΨΥΗ με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ή άλλον φορέα για την ανάπτυξη της μονάδας. Θέτει ακόμα και το μείζον θέμα της παραχώρησης προσωπικού με κλινική εμπειρία στην υπό διεκδίκηση Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση από την ΕΠΡΟΨΥΗ.

Σημειωτέον ότι η χρηματοδότηση των 500.000 ευρώ αφορά δε την ίδρυση και λειτουργία της μονάδας για 18 μήνες. Από κει και πέρα, οι δαπάνες θα καλυφθούν είτε από το νέο ΕΣΠΑ είτε από εθνικούς πόρους.

Για την «Αγωνιστική Συσπείρωση», τα πράγματα είναι σαφή: Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων με την απόφασή του αυτή υπονομεύει τη δική του Υπηρεσία Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση.

Και, όπως αναφέρει, αντί να ενισχυθεί αυτή η υπηρεσία και να αναβαθμιστεί μετά και την «επιστροφή των ιδρυτών της υπηρεσίας, του κ. Υφαντή από τα καθήκοντα του συμβούλου του πρώην υπουργού Υγείας κ. Ξανθού, και του πρώην βουλευτή και νυν μέλους της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μαντά, συνέβηκε το αντίθετο» όπως σημειώνει: Ιδρύεται μια νέα μονάδα από την ΕΠΡΟΨΥΗ με χρηματοδότηση και με δωρεάν στήριξη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back