ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από την Τσέργιανη στον Λοφίσκο

Εικόνα του άρθρου Από την Τσέργιανη στον Λοφίσκο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/11/2022, 19:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε απόσταση 19 χλμ. από τα Γιάννενα, στα Γραμμενοχώρια, βρίσκεται ο Λοφίσκος. Το χωριό, χτισμένο πάνω σε ένα μικρό λόφο, έδωσε χωροταξικά την έμπνευση για τη μετονομασία του, η οποία έγινε το 1954.

Μέχρι τότε, το χωριό ονομαζόταν Τσέργιανη ή Τσέργιαννη.

O Οικονόμου στα «Οικωνύμια» (2002) παραπέμπει στις εξής ρίζες της ονομασίας: Cerjane, δηλαδή οι κάτοικοι του χωριού Τσέρια, το οποίο προέρχεται από τη σλάβικη ονομασία της βαλανιδιάς.

Κατά μια άλλη εκδοχή, πιο αδύναμη ωστόσο βιβλιογραφικά, το χωριό πήρε το όνομά του από την οικογένεια που το πρωτοκατοίκησε.

Ο Οικονόμου παραθέτει και άλλα παρόμοια τοπωνύμια από άλλες περιοχές της Ελλάδας: Τσεροβάς στη Λακωνία, Τσέροβο στη Φλώρινα.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:  

Η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, που βρίσκεται στα όρια του γειτονικού Γραμμένου, είναι ο ενοριακός ναός του Λοφίσκου. Ο Μανόπουλος (2017) δίνει μια εξήγηση, με βάση την επιγραφή που βρίσκεται στο νότιο τοίχο της εκκλησίας. Η επιγραφή χρονολογείται από το 1762 και αναφέρει, μεταξύ άλλων, τον επίτροπο «τζερίανη στεφάνου, υιό του ποτέ αλεξίου, με την μητέρα αυτού», εκτιμώντας ότι, κατά την εποχή της τοιχογράφησης, είχε ολοκληρωθεί η μεταφορά της δικαιοδοσίας-πάντα με δεδομένο ότι δεν υπάρχει κάποια γνωστή οριοθέτηση της περιοχής, κατά τον 18ο αιώνα.

Ο Λοφίσκος πήρε το τελικό και σημερινό όνομά του, στις 29 Δεκεμβρίου του 1953 και η μετονομασία οριστικοποιήθηκε στο ΦΕΚ υπ. Αριθ. 5 του 1954.


Διαβάστε εδώ τα υπόλοιπα άρθρα της στήλης με τις ονομασίες των χωριών των Ιωαννίνων


Πηγές:

π. Μανόπουλος Γρ. (2017). «Για τους ζωγράφους του καθολικού της μονής Αγίας Τριάδος των Μετεώρων» στο «Τρικαλινά», τόμος 37, σελ. 149-156

Οικονόμου, Κ. (2002) «Τα οικωνύμια του νομού Ιωαννίνων». Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back