ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Άνω Κλειδωνιά-Πάπιγκο: Από μονοπάτι, δρόμος;

Εικόνα του άρθρου Άνω Κλειδωνιά-Πάπιγκο: Από μονοπάτι, δρόμος;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/01/2024, 09:16
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Άνω Κλειδωνιά-Πάπιγκο: ένα μονοπάτι μήκους 4,5 χλμ. Υψομετρική διαβάθμιση: 1.050 μ.-900 μ., διάρκεια διαδρομής 2 ώρες, σήμανση: μέτρια, βαθμός δυσκολίας: μέτριος. Σημεία ενδιαφέροντος: η θέα του φαραγγιού του Βίκου και των πύργων της Αστράκας. Υπάρχουν πολύ μεγάλες εκτάσεις με σχεδόν επίπεδη και εύκολη διαδρομή.

Κάπως έτσι περιγράφουν οι διάφοροι ορειβατικοί και πεζοπορικοί οδηγοί ένα από τα πιο ωραία μονοπάτια της Ηπείρου.

Ένα μονοπάτι που χρησιμοποιούνταν από τα παλιά χρόνια, και το οποίο είναι γνωστό και ως «παπιγκιόδρομος». Επί της ουσίας το μονοπάτι αυτό συνδέει την Κόνιτσα με το Πάπιγκο.

Το μονοπάτι αυτό η Περιφέρεια Ηπείρου θέλει να το αξιοποιήσει. Με ποιον τρόπο όμως; Μια καταγγελία έρχεται να κάνει λόγο για «επικείμενη διάνοιξη παράνομου δρόμου». Την καταγγελία κάνει η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ», η οποία έχει καταθέσει τους έντονους προβληματισμούς της σε έγγραφό της προς κάθε φορέα: Περιφέρεια Ηπείρου, Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, ΟΦΥΠΕΚΑ, Εισαγγελία Πρωτοδικών, υπουργείο Πολιτισμού κ.λπ.

Η «Καλλιστώ» εκτιμά ότι πρόκειται για διάνοιξη νέου δρόμου σε αυστηρά προστατευόμενη περιοχή, εντός του εθνικού πάρκου Βόρειας Πίνδου, και σε περιοχή υλοποίησης έργου LIFE για είδος προτεραιότητας, και συγκεκριμένα για την αρκούδα –κάτι που απαγορεύεται.

Μια εκτίμηση που στηρίζεται σε κάποιες πρώτες αποφάσεις που πήρε η Περιφέρεια Ηπείρου, και από τις οποίες δεν προκύπτουν ότι τα περί αξιοποίησης θα αφορούν, για παράδειγμα, τη βελτίωση του μονοπατιού. Οι αποφάσεις της Περιφέρειας κάνουν λόγο για «οδό πυρασφάλειας» και για «οδό πρόσβασης».

Τον Ιούλιο του 2023, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης ανέθεσε σε τεχνικό σύμβουλο τη σύνταξη μελέτης οδού πυρασφάλειας από Άνω Κλειδωνιά έως Πάπιγκο έναντι 24.800 ευρώ.

Λίγους μήνες πριν, είχε παρθεί από την Οικονομική Επιτροπή σχετική απόφαση (κατά πλειοψηφία), στην οποία επισημαίνεται ότι «το γεγονός αφορά την παροχή τεχνικής υπηρεσίας για τη σύνταξη μελέτης κατασκευής οδού πρόσβασης από Άνω Κλειδωνιά έως το Πάπιγκο».

Η «Καλλιστώ» με το έγγραφό της ζητά ενημέρωση για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου όπως και για τη σκοπιμότητά του.

«Η περιοχή Ζαγορίου και κυρίως οι περιοχές της με ιδιαίτερο προστατευτικό καθεστώς και υψηλή περιβαλλοντική αξία, δεν έχουν σε καμία περίπτωση ανάγκη από χαράξεις οδών, όταν αυτές δεν δικαιολογούνται από ένα συνολικό χωρικό και συγκοινωνιακό σχεδιασμό και οι οποίες επιφέρουν μόνο περιβαλλοντική υποβάθμιση. Επιπλέον, ένας νέος δρόμος (που δεν έχει προταθεί από συνολικό πολεοδομικό-συγκοινωνιακό σχεδιασμό της περιοχής) θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για νέες οικοπεδοποιήσεις, με αποτέλεσμα την περαιτέρω αλλοίωση του παραδοσιακού αρχιτεκτονικού χαρακτήρα και της ιστορικής μορφής των οικισμών» σημειώνει.

Εκτιμά δε ότι η εξαίρεση της Άνω Κλειδωνιάς από τον Δήμο Ζαγορίου, στον οποίο ιστορικά ανήκει και στη συνέχεια από την περιοχή προστασίας του Πολιτιστικού Μνημείου «Ζαγόρι» της UNESCO, «αποτελεί μεγάλη παράλειψη και αστοχία που κατά τη γνώμη μας θα πρέπει άμεσα να διορθωθεί». Ακόμα, επισημαίνει ότι η πυροπροστασία της περιοχής (την οποία επικαλείται η Περιφέρεια Ηπείρου) πέριξ των οικισμών μπορεί να επιτευχθεί κυρίως με τη μείωση της εύφλεκτης βιομάζας.

Αναφέρεται δε και στην ιστορικότητα του μονοπατιού, της «βατής οδού» των δύο οικισμών, της Άνω Κλειδωνιάς και του Παπίγκου. Η αλλαγή της φυσιογνωμίας του μονοπατιού, όπως αναφέρει, προϊδεάζει για καταστροφή των διασωθέντων ξερολιθικών τμημάτων της. Προσθέτει δε ότι στο πρόσφατο παρελθόν υλοποιήθηκαν προγράμματα συντήρησης και βελτίωσης της παραδοσιακής αυτής διαδρομής.

ΣΧΟΛΙΑ
ΔΘΚΑΛΤΣΟΥΝΗΣ
Όταν θρηνήσουμε νεκρούς να μας πουν ποιους να κατηγορήσουμε....Η διάνοιξη του δρόμου είναι αναγκαία. Η άγρια πανίδα δεν θα ενοχληθεί στο παραμικρό. Η αλλοίωση του τοπίου θα είναι εφήμερη κατά την διάρκεια των έργων . Ο πρώτος δρόμος στην Κλειδωνιά έγινε το 1993...με αποτέλεσμα την ερήμωση του χωριού. Ενώ εάν είχε γίνει από την δεκαετία του 60 θα είχε αποφευχθεί.
ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Θα ήθελα να σας συγχαρώ για τις ευαισθησίες σας και για τις δράσεις σας και σίγουρα για την διατήρηση των “διασωθέντων ξερολιθικών τμημάτων” της υπόγειας πόλης της Θεσσαλονίκης που τα πήρε παραμάζωμα ο μετροπόντικας, καθώς και για το ενδιαφέρον σας για τα παρατημένα “άγρια άλογα” στο Πάπιγκο. Παρακαλώ να μην κάνετε εκτιμήσεις αυθαίρετα, με την νομική σας οντότητα μπορείτε να ενημερωθείτε, να επιβλέψετε και να συμβουλέψετε, όπως κάνατε άλλωστε και για τους υπόλοιπους δρόμους στην ευρύτερη περιοχή που δεν ανήκουν σε “αυστηρά προστατευόμενες περιοχές” και την μεγάλη επιτυχία με την διάνοιξη δρόμων για τις ανεμογεννήτριες. Είναι ζωτικής σημασίας για την άνω Κλειδωνιά να έχει μια οδική διέξοδο προς το Πάπιγκο (και όχι μόνο σε περίπτωση πυρκαγιάς, βλέπε και τον πρόσφατο σεισμό με επίκεντρο τον δρόμο που οδηγεί στο χωριό) και δεν μιλάμε για άσφαλτο, διόδια και καζίνο και εμείς και τα πουλάκια την ησυχία μας θέλουμε όχι να γίνουμε ξενοδόχοι. Συν της άλλης θα πρότεινα για την ασφάλεια όλων μας να περνάνε όλοι οι περιηγητές, καθώς και οι κάτοικοι, από ψυχολογικό τεστ προτού μετακινηθούν στην περιοχή, γιατί που ξέρεις!!!! όλοι μπορεί να κρύβουμε έναν μικρό πυρομανή μέσα μας!!!! και χαλάλι ο δρόμος διαφυγής, ούτε στο περιστατικό στο «Μάτι» χρειάστηκε άλλωστε. Και εμείς αγαπάμε τον τόπο των προγόνων μας, ίσως και πιο πολύ από εσάς, αφήστε να κρίνουμε εμείς εάν είναι επιβλαβές και ασχοληθείτε με την παγκόσμια Ειρήνη που είναι και λίγο πιο επικερδές για τον πλανήτη γιατί έχει πάει το πυρηνικό σύννεφο και με την ακρίβεια δεν θα υπάρχει ούτε κοράκι να προστατέψετε. Ένας “κανονικός” άνθρωπος δεν θα ασχολούνταν να απαντήσει και θα σας έγραφε κανονικά, αλλά επειδή σέβομαι την προσπάθεια και έχουμε μεγάλη ανάγκη από κινήσεις συλλογικού ενδιαφέροντος, είπα να γράψω δύο λόγια, απλά ας προσανατολιστούμε ενάντια σε αυτά που πραγματικά έχουν πρόθεση να μας καταστρέψουν. Με εκτίμηση, Ένας περιστασιακός κάτοικος ενός παραδοσιακού αρχιτεκτονικού χαρακτήρα και ιστορικής μορφής των οικισμού που δεν χρησιμοποιεί χάρτινα καλαμάκια και πίνει τον Ελληνικό του καφέ σε κούπα. (Δεν παραθέτω όνομα, αλλά κερνάω καφέ δεκαπενταύγουστο στο χωριό, θα με βρείτε κάτω από τα δίδυμα πλατάνια και αρκεί να φωνάξετε «αγάπη για όλους»).
Χάρης
Θέλουν όπως πάντα οι Πάπιγκιωτες μαντρωμενους τους τουρίστες και άρχισαν τις περιβαλλοντικές ανησυχίες τους δήθεν,η Άνω Κλειδωνιά μάλλον είναι καλό φιλέτο για να φοβούνται τόσο πολύ οι γείτονες μας!!!!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back