Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 17-11-2021, 18:35
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές γνωστοποίησαν σήμερα ότι τους τελειώνουν τα διαγνωστικά τεστ για την Covid-19, ενώ στην Ολλανδία καταγράφηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα περισσότερα από 20.000 νέα κρούσματα, ο υψηλότερος απολογισμός από την έναρξη της πανδημίας.

«Είμαστε στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας», είπε ο Γιάαπ Άικελμπομ, ο επικεφαλής της ομάδας αντιμετώπισης της Covid-19 στο Εθνικό Σύστημα Δημόσιας Υγείας.

Η υπηρεσία εργάζεται για να αυξήσει τις δυνατότητες διαγνωστικών εξετάσεων, εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων που αιφνιδίασε την κυβέρνηση του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε. Περίπου το 85% των ενηλίκων στην Ολλανδία είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (RIVM) ανακοίνωσε χθες ότι καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων, πάνω από 110.000 μέσα σε μία εβδομάδα. 

Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 44% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα και η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στα παιδιά ηλικίας 4-12 ετών. Αυξάνονται επίσης οι εισαγωγές σε νοσοκομεία.

Το νέο κύμα ξεκίνησε λίγο αφότου η κυβέρνηση ήρε τα περισσότερα μέτρα, τον Σεπτέμβριο, μια απόφαση την οποία πήρε πίσω μετά την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων. Την περασμένη εβδομάδα επέβαλε μερικό lockdown ενώ η χρήση μάσκας είναι ξανά υποχρεωτική στα καταστήματα. Μπαρ και εστιατόρια κλείνουν στις 8 το βράδυ.


Υγειονομικό πάσο από τη Σουηδία

Η Σουηδία θα καθιερώσει από την 1η Δεκεμβρίου και για πρώτη φορά ένα υγειονομικό πάσο, που θα είναι η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, για τις εκδηλώσεις άνω των 100 ατόμων, απέναντι στην έξαρση των μολύνσεων στην Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Η σκανδιναβική χώρα, που είχε αποφασίσει από την 1η Νοεμβρίου να μην διενεργούνται διαγνωστικά τεστ στα πλήρως εμβολιασμένα άτομα κατά της Covid-19, ακόμη και στην περίπτωση που εκδηλώνουν συμπτώματα, αποφάσισε επίσης να ανακαλέσει αυτή την απόφαση που επικρίθηκε ευρέως.

Παρότι η Σουηδία καταγράφει επί του παρόντος λίγα κρούσματα σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, "δεν είναι απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο", υπογράμμισε η υπουργός Υγείας Λένα Χάλενγκρεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι πολύ νέοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού – η κυβέρνηση αναμένεται ακόμη να επιλέξει ποιο θα είναι το όριο ηλικίας, τα 16 ή τα 18 έτη.

Οι εκδηλώσεις που θα εφαρμόζουν το μέτρο θα εξαιρούνται από άλλους περιορισμούς.

Η εφαρμογή του μέτρου δεν είναι υποχρεωτική, εξήγησε η κυβέρνηση. Αλλά ο διοργανωτής μιας εκδήλωσης άνω των 100 ατόμων που δεν θα το εφαρμόσει, θα υποστεί τότε άλλα αυστηρότερα μέτρα.

Τα εστιατόρια και τα μπαρ εξαιρούνται επί του παρόντος.


Διαφοροποίηση

Η Σουηδία διαφοροποιήθηκε στην κρίση του κορονοϊού μη επιβάλλοντας το μέτρο της καραντίνας και υιοθετώντας μια στρατηγική που βασιζόταν σε συστάσεις παρά σε αναγκαστικά μέτρα, με πολύ περιορισμένη χρήση της μάσκας προστασίας στους δημόσιους χώρους.

'Ενας νόμος επέτρεπε την καθιέρωση ενός εμβολιαστικού πάσου αλλά αυτό δεν καθιερώθηκε εκτός των διεθνών ταξιδιών.

Στη Σουηδία είχαν αρθεί όλοι οι περιορισμοί της κατά της Covid στα τέλη Σεπτεμβρίου λόγω της προόδου του εμβολιαστικού της προγράμματος και της καλής επιδημιολογικής κατάστασης.

Η χώρα καταγράφει επί του παρόντος ποσοστό επίπτωσης που ανέρχεται στα 85,8 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις 14 τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δηλαδή ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη και απέχει μακράν από την επιδημιολογική εικόνα των γειτονικών της χωρών, της Νορβηγίας και της Δανίας, που καταγράφουν έξαρση των κρουσμάτων, μετά την άρση των περισσότερων υγειονομικών τους μέτρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
iper piso solidus